Çevrimiçi şifreler, bilgisayar korsanları için tüm bilgilerinize potansiyel bir giriş kapısıdır. Şifresi çözülürse verileriniz kötü niyetli taraflarca tehlikeli amaçlarla ve mali kayıp veya tehdit amacıyla size karşı kullanılabilir. Sorunlu olan şey, bir bilgisayar korsanının cevizi kırmak için karmaşık algoritmalar kullanmaya çalışması nedeniyle bu tür girişimlerin kolay olmasıdır. Ancak, hesaplarınızı ilk elden kurşun geçirmez hale getirme konusunda nihai güce sahipsiniz, böylece başarılı olmaları zorlaşır.

 

Parolayı Korumaya Yönelik İpuçları

Çevrimiçi şifrelerinizi güvende tutmak için bazı önemli ipuçları konusunda size yol göstereceğiz: Çevrimiçi VPN’ler, iki faktörlü kimlik doğrulama, karmaşık şifreler, şifreleri sık sık yenilemek ve daha fazlası.

1. Karmaşık Şifreler Oluşturun

Bilgisayar korsanlarının karmaşık bir çevrimiçi şifreyi çözmesi alışılmadık derecede zordur. Bu kesinlikle Pi değerinin tüm ondalık rakamlarını şifrenize koyacağınız anlamına gelmez. Bazı kişiler şifrelerinin basit olmaması durumunda kolayca hatırlayamamaktan şikayetçidir. Bir ExpressVPN anketi, ABD’lilerin %76’sının şifrelerini unuttukları için çıkış yaptıklarını bildirdi.

İşin püf noktası, sizinle ilişkilendirilebilecek bir şey düşünmek ve sonra onu, neredeyse sembolik bir bilmece gibi, çözülmesi zor olacak şekilde koymaktır. Arada sayısal kod, kısa ve büyük karakterler ve $^%#*@ gibi simgeler kullanın. Örneğin, en sevdiğiniz tatlı olduğu için şifreniz olarak “çikolatalı pasta” yazacaksanız bunun yerine 62$cH0c0_L_@t3^3.14 gibi bir şey kullanmayı deneyin. Bu, bilgisayar korsanlarına en sevdiğiniz “pastayı” kırma konusunda zorluk yaşatacaktır.

 

2. VPN’leri kullanın

VPN’ler sunucu konumunuzu gizlemenin bir yoludur, bu nedenle bilgisayar korsanlarının konumunuzu belirlemesini ve herhangi bir saldırıyı yönlendirmesini zorlaştırır. VPN kullanmanın amacı, menşe ülkenizden uzakta bir bölgeden olduğunuzu iddia ederek bilgisayar korsanlarının interneti nerede kullandığınıza dair hiçbir fikrinin olmamasıdır. Size bu hizmeti sağlayan yazılımı indirmek isteyebilirsiniz. Ancak, uygulama mağazanızda açılan herhangi bir yazılıma virüs bulaşabileceği için kaliteli VPN’ler kullandığınızdan emin olun. Bu yalnızca daha fazla sorun yaratır ve siz farkına bile varmadan dosyalarınız ve sisteminiz bozulabilir. Bu nedenle, bir VPN indirirken anti-virüs yazılımı yüklemeniz önerilir.

 

3. İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Kullanın

Neyse ki 2FA kullanımı bugün her zamankinden daha yaygın. 2FA, siber güvenliğin iyileştirilmesinde harikalar yarattı ve güvenli bir deneyime doğru önemli bir adımdır. Bu, giriş yaptığınız platforma ek olarak başka bir platform kullanmanız gerekeceği anlamına gelir; dolayısıyla giriş yapmaya çalışanın siz olduğunuz kesindir. Bu mantıklıdır çünkü başka bir cihaz kullanan herhangi biri hesabınıza giriş yapabilir ve siz de hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Aksi takdirde hiçbir fikrim olmazdı. Uygulandığı her yerde iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullandığınızdan emin olun. SIM numaranızı kullanmak, oturum açma etkinliğini yetkilendirmenizin isteneceği ideal ikinci platformdur. Bazı kişiler e-posta hesaplarını kullanabilir, ancak davetsiz misafir aynı zamanda e-posta hesabınıza da girmeye çalışıyor olabileceğinden bu riskli olabilir.

 

4. Şifreleri Sık Sık Değiştirin

Yıllarca, hatta aylarca aynı şifreyi saklamayın. Bu, algoritmalarının size karşı daha verimli çalışma şansını artırır; bu nedenle, onlara zorluk çıkarmak için şifrelerinizi değiştirmeye devam ettiğinizden emin olun. Bazı kişiler şifrelerinde yalnızca kelimelerin veya karakterlerin sırasını değiştirmek gibi ince değişiklikler yapar. Size geri tepebileceğinden hiçbir işe yaramaz; bilgisayar korsanı algoritmasındaki sıra değişikliğini deniyor olabilir. Bu nedenle, tamamen yeni bir şifre bulmak çok daha iyidir; bu sefer de hayatınızla alakalı bir şeyle ancak yanıltıcı karakterlerle.

 

5. Aynı Şifreleri Kullanmayın

İnsanların en sık yaptığı hatalardan biri birden fazla platformda aynı şifreleri kullanmalarıdır. Bu açıkça başınızı büyük belaya sokabilecek bir hatadır. E-posta hesabınız için de sosyal medya hesaplarınızla aynı şifreye sahip olduğunuzu düşünün. Şimdi, eğer bilgisayar korsanı akıllıysa (ki muhtemelen öyledir), tüm e-posta hesaplarınızın birincil denetleyicisi olan e-posta hesabınıza doğrudan saldırabilir. Bir bakıyorsunuz, tüm sosyal medya hesaplarınız ele geçiriliyor. Böyle bir hatadan kaçınmak için, en azından güvenli şifreler belirlemede benzersiz uygulamalarını bulan bir beceri olan ilgisizlik sanatını kullanmayı deneyin.

 

6. Mümkün Olan Her Yerde Dokunmatik Kimlikleri Kullanın

Artık birçok platform, hesaplarınızı mümkün olan en iyi şekilde güvence altına almak için dokunmatik kimlikleri kullanmanıza olanak tanıyor. Böyle bir seçenek karşınıza çıktığında onu kullanmayı unutmayın. Dokunma kimliği inkar edilemez şekilde bilgisayar korsanlarını kandırmanın en zor yollarından biridir (kaçırılmadığınız sürece). Yüzle parola yetkilendirmesi ve parmak iziniz, çevrimiçi parolalarınızın güvenliğini sağlamada harikalar yaratır. Hassas verilere sahip bir topluluğunuz veya işletmeniz varsa bu yapay zeka teknolojisiyle çalışan özel kilitleme uygulamalarını indirmeyi deneyin. Bu tür kimlikleri telefonunuzun fotoğraf albümlerinde, kişi listenizde ve diğer potansiyel olarak savunmasız veri dosyalarında kullanın. Bu, herhangi bir şekilde cihazınızın kaybolması veya çalınması durumunda sizi koruma altına alacaktır.

 

7. Kablosuz Bağlantıları Dikkatli Kullanın

Cihazınızın internete herhangi bir yerden bağlanmasını sağlayan birçok Wi-Fi seçeneği vardır. Web’i ücretsiz kullanmak cazip bir seçenek gibi görünse de, genellikle bilgisayar korsanlarının cihazınıza saldırarak hassas verileri cihazınızdan çıkarması için bu yöntem kullanılır. Aynı zamanda çevrimiçi şifrelerinizi de içerir, bu nedenle böyle bir tuzağa düşmediğinizden emin olun. Sunucu sağlayıcısından tamamen emin olun ve orijinalliğini kontrol edin. Ancak o zaman bunu düşünmelisiniz. Ancak riskli olduğu durumlarda şifrelerinizi tuşlamaktan kaçının.

 

Son sözler

Gördüğünüz gibi çevrimiçi şifrelerinizi güvenli hale getirmek için dikkate almanız gereken birçok husus var. İster bir VPN kurmak, ister iki faktörlü yetkilendirmeye sahip olmak, ister dokunmatik kimlik sistemi almak olsun, tüm bu önlemler internet şifrelerinizi olası saldırılara karşı güçlü hale getirmenize yardımcı olur.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz