Pek çok programlama dili var ancak her birinin kendine göre görevleri ve kapsamı var. Nasıl web geliştirici olunacağı, hangi dillerle başlayacağınız ve neden buna ihtiyacınız olabileceği hakkında konuşmak istiyoruz.

Web geliştiricileri, web siteleri oluşturan ve onları çalıştıran kişilerdir. İşin başarılı bir şekilde gelişmesi, müşterilerle iletişim ve yeni müşteriler çekmek için, aynı zamanda hızlı ve doğru bir şekilde yüklenmesi gereken modern, çekici ve konforlu bir sayfa uzun zamandır gerekli olmuştur. Büyüklüğü ne olursa olsun şirketlerin iyi bir web tasarımcısına ihtiyacı vardır: Kendiniz için çalışsanız bile, düzgün web sayfanız rekabet avantajı sağlayabilir.

Gençlerin çoğu programlamayla ilgileniyor. Elbette programlama dillerini daha olgun bir yaşta öğrenmeye başlayabilirsiniz. Ancak kural olarak öğrenci çağında okumak daha kolaydır ve genç bir uzman olarak kariyere başlamak daha umut vericidir. Yalnızca üniversitede web geliştirme eğitimi alanlar iyi geliştiriciler olmaz. Üniversitede öğretmen veya iktisatçı olarak eğitim alırken aynı zamanda programlamaya da ilgi duyabilirsiniz. Daha da sık oluyor. Ancak bu durumda akademik yükünüz iki kat daha fazla olacaktır. Uzmanlık alanınızda ödevinizi yapmalısınız, ayrıca geliştirme ve kod yazımıyla da meşgul olmalısınız. Tüm bunları nasıl birleştirip her şeye zaman ayırabilirsiniz? Birçok öğrenci bu tür zor durumlardan bir çıkış yolu buluyor. Örneğin, üniversitede yazma ödevinizi, kağıt düzenleme hizmetindeki profesyonel bir yazara emanet edebilirsiniz , bu yazar bu görevle başarılı bir şekilde başa çıkabilir. Bu arada HTML veya CSS çalışmaya devam ediyorsunuz.

Programlama dillerinin sayısı ve web programcılığı uzmanlıklarının çokluğu başınızı döndürebilir. Kimin, nasıl ve neyi öğrenmesi gerektiğini açıklayan üç temel web geliştirici türünü ayırt edebiliriz.

 

Ön Uç Geliştirici

Böyle bir geliştirici, tanımı gereği bir “ön uç”tur ve sitenin görsel bileşeninden, yani ziyaretçinin onu görme biçiminden sorumludur. Ön uç geliştiricileri, tüm grafik öğelerinin düzgün çalıştığından, yazı tiplerinin hareket etmediğinden, içeriğin tüm cihazlarda görüntülendiğinden ve resimlerin yüklenmesinin çok uzun sürmediğinden emin olur.

1. HTML’yi öğrenmek

Her şeyden önce, acemi ön uç geliştiricinin HTML – Köprü Metni Biçimlendirme Dili’ni öğrenmesi gerekir. Bu, ister fotoğraf, ister tablo, ister metin olsun, tüm temel öğeleri görüntülemenizi sağlayan temel bir araçtır.

2. CSS’yi öğrenmek

Dışarıdan yazılan HTML’den web sayfası basit bir metin belgesi gibi görünecektir. Bunu “canlandırmak” için basamaklı bir stil sayfası veya CSS kullanılır. Sayfanın yapısını değil görünümünü değiştirir: yazı tipleri, öğelerin konumu, gölgeler ve renkler. Yani HTML bir sayfanın mantıksal yapısını anlatmak için kullanılırken CSS grafik öğelerden sorumludur ve ayrı bir dosyaya yazılır.

3. JavaScript’i öğrenmek

Son olarak, web sitesinin öğelerinin hareket edebilmesi ve kullanıcı eylemlerine yanıt verebilmesi için geliştirici, JavaScript’te kod yazar. İlk ikisinden çok daha zordur, ancak çabaya değer: açılır pencereler açılabilir veya öğeler sayfaya sürüklenip bırakılabilir (örneğin, bir sosyal ağdaki fotoğrafları sıralama). CSS’den farklı olarak JavaScript, HTML’ye gömülüdür çünkü sayfadaki öğelerin görünüşünü değil davranışını etkiler.

 

Arka Uç Geliştiricisi

Güzel görünümlü bir web sitesi kabuğu, doldurma olmadan anlamsızdır: videolar, köprüler ve resimler sunucuya, veritabanına ve diğer İnternet sitelerine bağlanmalıdır. Hizmetin donanım ve yazılım çalışmaları backend geliştiricileri tarafından üstlenilmektedir. Ayrıca bilgi güvenliğinden (bilgisayar korsanlarından korunma) ve sunucu yükünün izlenmesinden (ziyaretçi akışı nedeniyle sayfanın kilitlenmemesi için) sorumludurlar.

1. PHP’yi öğrenmek

Arka uç geliştiricisinin temel aracı PHP programlama dilidir. Kullanıcının görebildiği sayfayı herhangi bir verinin saklandığı sunucuya bağlamak gerekir. Örneğin, bir web sitesine HTML ile tek tek fotoğraf koymamak için, sunucuda bulunan koşullu bir galeriyi otomatik olarak yükleyen bir komut dosyası çalıştırabilirsiniz. PHP dilinin sitenin oluşturulmasında çalışması o kadar kolaydır ki, ön uç geliştiricilerin onu incelemesi önerilir.

 

2.SQL’i öğrenmek

SQL kısaltması “Yapılandırılmış Sorgu Dili” anlamına gelir. Siteyi sunucuya bağlamak için gereken PHP’den farklı olarak SQL dilleri, veritabanlarını kendilerinin yönetmesine olanak tanır. Artık bu tür pek çok dil var ve bunların en yaygınları MySQL, MSSQL, PostgreSQL ve diğerleri.

 

Tam Yığın Geliştirici

Geliştiriciler, hem ön uç hem de arka uç programlama için gereken dillerde mükemmel ustalığa sahip “tam kapsamlı”dır. Her ne kadar web geliştirmenin belirli bir alanına dalmalarının derinliği dar uzmanların farkındalığından daha düşük olsa da, bunlar evrensel uzmanlardır. İşgücü piyasasında tam yığın programcılara olan talebin ve maaşlarının nispeten düşük olmasının nedeni budur.

 

Çözüm

Makalemizin, web geliştirme eğitimine başlamak isteyip istemediğinizi ve hangi yöne gideceğinizi anlamanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Biz kendi açımızdan programlamayı en umut verici yönlerden biri olarak görüyoruz. Bu nedenle ilginizi çekiyorsa ve beğendiyseniz, çalışmaya başlamaktan çekinmeyin. Çok zaman alacak ve bazen sizin için zor olacak ama sonuç olarak memnun kalacaksınız. Hala üniversitedeyseniz ve bunu yapmak için yeterli zamanınızın olmadığından korkuyorsanız, tüm ev ödevlerinizde kolayca yardım bulabileceğiniz en iyi makale yazma hizmetini ziyaret etmenizi öneririz. Size iyi şanslar diliyoruz!

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz