İşletmeler birden fazla platformda sorunsuz bir şekilde çalışan mobil uygulamalar oluşturmaya çalıştıkça, platformlar arası uygulama geliştirme son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Bu şirketlerin daha geniş bir kitleyi çekmesine olanak tanıyor ki bu, özellikle erken aşamadaki girişimler için kritik önem taşıyor.

En iyi platformlar arası mobil geliştirme araçları arasında React Native, Flutter, Xamarin, Ionic ve Cordova yer alıyor.

Statista tarafından 2021’de geliştiricilerin %42’sinin Flutter’ı, %38’inin React Native’i, %16’sının Cordova, Ionic’i %16’sını ve %11’inin Xamarin’i tercih ettiği doğrulandı .

Bu araçlar, dünyadaki en popüler uygulamalardan bazıları da dahil olmak üzere birçok başarılı uygulamanın geliştirilmesinde kullanılmıştır. Bunların arasında Facebook, Instagram, Airbnb, Google’ın AdWords uygulaması, Coca-Cola, MarketWatch, TripCase ve diğerleri yer alıyor.

 

Platformlar arası uygulama geliştirmenin faydaları

Platformlar arası uygulama geliştirmenin işletmenize nasıl fayda sağlayabileceğini tanımlayalım:

  • Bütçe optimizasyonu: Farklı platformlar (örn. iOS ve Android) için ayrı uygulamalar geliştirmek pahalı olabilir. Çapraz platform geliştirme, işletmelerin birden fazla platformda çalışan tek bir uygulama oluşturarak geliştirme ve bakım maliyetlerini azaltarak paradan tasarruf etmesine olanak tanır.
  • Daha geniş kitle erişimi: İşletmeler, uygulamalarını gerekli platformlarda sunarak daha geniş bir kitleye ulaşabilir. Bu, kullanıcı kazanımının artmasına ve dolayısıyla potansiyel gelirin artmasına yardımcı olabilir.
  • Daha hızlı pazara sürüm süresi: Platformlar arası uygulama geliştirme, geliştiricilerin aynı anda çeşitli platformlarda uygulama oluşturabilmesi nedeniyle bir uygulamanın pazara sürüm süresini azaltabilir. Bu, işletmelerin rakiplerinin önünde kalmasına ve pazar payını daha hızlı yakalamasına yardımcı olabilir.
  • Daha kolay bakım: Platformlar arası geliştirme sayesinde işletmelerin her platform için ayrı kod tabanı yerine yalnızca tek bir kod tabanını sürdürmesi gerekir. Güncellemeleri tüm platformlarda senkronize edebilirsiniz.
  • Tutarlı kullanıcı deneyimi: İşletmeler, uygulamanın tüm platformlarda aynı tasarımını, işlevselliğini ve özelliklerini korumak için platformlar arası mobil geliştirme yaklaşımını kullanabilir.

 

Platformlar arası uygulama geliştirme için en iyi 5 araç

Farklı platformlar arası araçlarla oluşturulan uygulamaların hepsi aynı değildir. Aracı projenize ve hedeflerinize göre seçmelisiniz. En popüler platformlar arası geliştirme araçlarını bir araya topladık, bunların avantajlarını ve hangi durumlarda kullanmanız gerektiğini size anlatacağız.

çarpıntı

Flutter, tek bir kod tabanından yerel olarak derlenmiş mobil, web ve masaüstü uygulamaları oluşturmaya yönelik açık kaynaklı, platformlar arası bir uygulama geliştirme çerçevesidir. Google tarafından geliştirilmiştir. Flutter, Dart programlama dilini kullanır. Bir dizi hazır widget sağlar.

Faydalar:

  • geliştiricilerin değişiklikleri gerçek zamanlı olarak görmesine olanak tanıyan çalışır durumda yeniden yükleme özelliği.
  • görsel olarak çekici, özel tasarlanmış uygulamalar oluşturmaya yardımcı olur.
  • Ayrıca gelişmiş cihaz entegrasyonu gerektiren karmaşık uygulamaların geliştirilmesi için de uygundur.

Flutter’da oluşturulan büyük uygulamalardan bazıları Google Ads, Alibaba ve Reflectly’dir (bir farkındalık ve meditasyon uygulaması).

Yerel Tepki

React Native, geliştiricilerin iOS, Android ve diğer platformlar için JavaScript ve React kullanarak mobil uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan bir kullanıcı arayüzü yazılım geliştirme çerçevesidir. Facebook tarafından oluşturuldu.

“Bir kere öğren, her yere yaz” ana ilkesidir. React Native, yüksek performanslı, duyarlı ve görsel olarak çekici bir kullanıcı arayüzü sağlamak için yerel bileşenleri ve API’leri kullanır. Tıpkı Flutter gibi, sıcak yeniden yükleme özelliğine sahiptir.

Özellikle basit ve orta karmaşıklıktaki uygulamalar oluşturmak için çok uygundur. Sosyal ağ uygulamaları, e-ticaret uygulamaları ve üretkenlik uygulamaları oluşturmak için kiralık bir React Native geliştiricisi bulabilirsiniz . React Native üzerinde oluşturulan olağanüstü uygulamalardan bazıları Facebook, Instagram ve Skype’tır.

Kordova

PhoneGap olarak da bilinen Apache Cordova, geliştiricilerin HTML, CSS ve JavaScript gibi web teknolojilerini kullanarak mobil uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan, platformlar arası bir mobil uygulama geliştirme aracıdır. Uygulamalar tek bir kod tabanıyla iOS, Android ve Windows’ta çalışabilir. Adobe tarafından oluşturuldu.

Cordova, basit uygulamaların hızlı ve verimli bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olur. Ancak yüksek performans gerektiren karmaşık mobil uygulamalar için kullanılamaz.

Cordova’da oluşturulmuş, kullanıcıların seyahat planlarını yönetmelerine yardımcı olan bir seyahat uygulaması olan TripCase ve bira tutkunlarına yönelik bir sosyal ağ uygulaması olan Untappd gibi iyi bilinen uygulamalar bulunmaktadır.

İyonik

Ionic, geliştiricilerin HTML, CSS ve JavaScript kullanarak mobil ve web uygulamaları oluşturmasına olanak tanıyan popüler bir açık kaynaklı SDK’dır.

Web uygulamalarını mobile dönüştürür. Çerçeve JavaScript, Angular, Vue ve React’ı destekler. Çerçevenin tüm öğeleri otomatik olarak herhangi bir platforma uyum sağlar. Dezavantajları, yerel bileşenler yerine web teknolojilerini kullanması nedeniyle düşük hız ve performanstır. Ancak doğrudan tarayıcıda hızlı test yapılmasına olanak tanır.

Basit ila orta karmaşıklıktaki uygulamalar oluşturmak için özellikle uygundur.

Ionic üzerinde oluşturulan büyük uygulamalardan bazıları MarketWatch (gerçek zamanlı finansal haberler ve piyasa verileri), JustWatch (filmler ve TV şovları) ve Sworkit (özelleştirilmiş egzersiz planları ve videolar) içerir.

Xamarin

Xamarin, geliştiricilerin .NET çerçevesini kullanarak iOS, Android ve Windows için platformlar arası mobil uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir platformdur. Microsoft tarafından satın alındı.

Xamarin, çok sayıda yerel cihaz özelliğine erişim sağlar ve kodlama sürecinin hızlandırılmasına yardımcı olur. Bu aracın neredeyse tüm bileşenleri herhangi bir platformla %100 uyumludur.

İşletmeler , bankacılık uygulamaları, sağlık hizmetleri uygulamaları ve sosyal ağ uygulamaları gibi karmaşık, kurumsal düzeyde uygulamalar oluşturmak için Xamarin geliştiricilerini işe alır . Xamarin üzerinde oluşturulan ünlü uygulamalardan bazıları arasında Dünya Bankası, Alaska Havayolları ve Olo (restoranlar için bir uygulama) bulunmaktadır.

 

Sonuçlar

Yukarıda anlattığımız maliyet etkinliği ve daha geniş kitle erişimi gibi faydalara ek olarak her aracın kendine has avantajları vardır.

Örneğin, React Native ve Flutter, geliştiricilerin değişiklikleri gerçek zamanlı olarak görmesine olanak tanıyan, çalışırken yeniden yükleme özelliğine sahiptir. Hemen hemen tüm Xamarin öğeleri her platformla uyumludur. Cordova, basit uygulamaların hızlı ve verimli bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olur ve uygulamaları genellikle hafiftir. Tüm Ionic bileşenleri her platforma otomatik olarak uyum sağlar ve platformlar arası uygulama geliştirmeyi hızlandırır.

Bu nedenle, ürününüzün gereksinimlerini tanımlamanız, tercih ettiğiniz teknoloji yığınını seçmeniz ve fikrinizi uygulamanıza yardımcı olacak geliştiricileri işe almak için bir BT personel ajansına başvurmanız gerekir.

 

SSS:

Platformlar arası mobil uygulama geliştirme nedir?

Çapraz platform mobil uygulama geliştirme, birden fazla işletim sistemi ve cihazda çalışabilen mobil uygulamalar oluşturma sürecidir.

Platformlar arası bir uygulama geliştirmenin maliyeti nedir?

Platformlar arası mobil uygulama geliştirmenin maliyeti, karmaşıklık, özellik sayısı, satıcınızın konumu vb. gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Ortalama olarak maliyet 10.000 ila 150.000 ABD Doları arasında veya daha fazla olabilir.

Platformlar arası uygulama geliştirme için en popüler araçlar nelerdir?

Platformlar arası geliştirme için en popüler araçlar arasında React Native, Flutter, Xamarin, Ionic ve daha fazlası yer alıyor.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz