-Cpanel
-LiteSpeed
-%100 SSD
-2GB Disk Alanı
7.99$
Bellek Sızıntıları Nasıl Olur ve Neden Bilgisayar Performansını Yavaşlatırlar?
Bellek Sızıntıları Nasıl Olur ve Neden Bilgisayar Performansını Yavaşlatırlar?
Bilgisayar kullanıcılarının sık karşılaştığı bir sorun bellek sızıntılarıdır. Günümüz çağında, çoğu kişisel bilgisayar için 16 GB ve hatta 8 GB yeterlidir. Ancak bazen bilgisayarınızda çalışan programlar ve işlemler gereksiz bellek kaynaklarını bırakmaz ve sisteminizin belleği yetersiz kalabilir. Bellek sızıntılarının nasıl gerçekleştiğine, bilgisayar performansını neden yavaşlattığına ve bu tür durumlarla nasıl başa çıkabileceğinize bakalım.
Bellek Sızıntıları tam olarak nedir?
Bir program veya programlar artık gerekmeyen bellek kaynaklarını bırakmazsa, bellek sızıntısı meydana gelir. Şimdi, yüksek güçlü bir masaüstü bilgisayar, yeni bir dizüstü bilgisayar veya hatta yenilenmiş bir dizüstü bilgisayar kullanıyor olabilirsiniz . Senaryo ne olursa olsun, herhangi bir zamanda bellek sızıntılarıyla karşılaşabilirsiniz ve bu, bilgisayarınızı önemli ölçüde yavaşlatabilir.
Tipik bir senaryoda, bilgisayarınız belleği dinamik olarak dağıtır. Böylece bilgisayarınız gerektiğinde daha fazla RAM tahsis eder. Bellek, ihtiyaç ortadan kalktığında serbest bırakılır. Ancak bazen, gereksinimler ortadan kalktıktan sonra programlar veya işlemler bellek kaynaklarını boşaltmaz. Bu bir bellek sızıntısıdır ve performans sorunlarına neden olabilir.
Bir bellek sızıntısı olursa, bilgisayarınız geçici verileri sabit diskinizde saklayarak ve gerektiğinde geri alarak bunu aşmaya çalışır. Böyle bir işlem sayfalama olarak bilinir . Bunu yaparak, bilgisayarınız işlemleri geçici olarak çalışır durumda tutabilir. Aksi takdirde kaza yapacaklardı. Ancak, bu tür geçici çözümler, bu uzun süre devam ederse, sisteminizin performansına zarar verebilir.
Bellek sızıntıları ne kadar kötü?
Bellek sızıntıları bilgisayarlar için korkunç olabilir. Bellek sızıntılarının kısa vadeli sonuçları, diğer programların kullanması için yeterli RAM olmaması olabilir. Bellek sızıntılarının uzun vadeli etkileri ciddi olabilir – donmalar, yanıt vermeyen programlar, yazılımın eskimesi ve bilgisayarınızın tamamen çökmesi gibi.
Bilgisayarınızda bellek sızıntısı olup olmadığını nasıl anlarsınız?
- Bilgisayarınızda bir bellek sızıntısı varsa, her türlü teknik sorunla karşılaşırsınız. Bunlardan bazıları:
- Ek programları başlatamazsınız. Bu, boş hafıza olmadığı için olur.
- Yavaş veya düşük bilgisayar performansı. Bilgisayarınızın genellikle bir saniye içinde tamamlanan işlem isteklerini gerçekleştirmesi uzun zaman alabilir.
- Çalışan programlar çökebilir veya süresiz olarak donabilir. Çalışan bu programlardaki işlemler RAM’e erişmeye çalıştığında yanıt almayacak ve takılıp kalacaktır.
- Gelişmiş bir yazılım geliştiriciyseniz, kod kullanarak bellek sızıntılarını tespit edebilir ve önleyebilirsiniz . Bunu Ruby uygulamanızda Python, Node JS veya PHP kullanarak yapabilirsiniz.
Bellek sızıntısını nasıl önleyebilirsiniz?
- Gerekirse fazladan RAM takarak yeterli RAM’e sahip olun.
- Birden fazla sekme açmayın. Tarayıcılar çok fazla bellek kullanır. Ne kadar çok sekme açık tutarsanız, o kadar fazla RAM tüketilir.
- Bir seferde birkaç program çalıştırın. Yoğun bellek kullanan işlemler yürütüyorsanız, gereksiz tüm arka plan programlarını kapatmalısınız.
- Bellek izleme programlarını kullanın. Görünür sorunlara neden olmazlarsa, bellek sızıntıları tespit edilemeyebilir. Bellek kullanımını izlemek için bir uygulama yüklemek ve raporları düzenli olarak izlemek, bellek sızıntılarını tespit etmenize ve harekete geçmenize yardımcı olacaktır.
Bellek sızıntılarını nasıl düzeltebilirsiniz?
- Programları kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. İlk olarak, belleği tüketebilecek programları ve işlemleri manuel olarak kapatmayı deneyin. Bu işe yaramazsa, bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bunu yapmak, daha önce engellenen belleği boşaltmalıdır.
- Başlatma sırasında çalışan programları kesin. Bilgisayar başlangıcında otomatik olarak başlayan birden fazla programınız varsa, RAM’iniz gereksiz yere zorlanır. Bu programlara ihtiyacınız yoksa, otomatik olarak başlamalarını önlemek için bunları devre dışı bırakın.
- Aygıt sürücülerinizi güncelleyin. Bozuk veya güncel olmayan sürücüler bellek sızıntılarına neden olabilir. Bilgisayarınızda sürücülerin en son sürümüne sahip olduğunuzdan emin olun.
- Belleği teşhis eden araçları kullanın. Windows 10 kullanıyorsanız, Windows bellek tanılama adlı bir araca erişebilirsiniz. Bu araç, bilgisayarınızda bir tarama yapar ve bellek sızıntılarını bulmanıza yardımcı olur.
Özetle
Bellek sızıntıları, bilgisayarınızın kontrolden çıkmasına neden olabilir. Bunların ne olduğunu, bilgisayarınızda bellek sızıntısı olup olmadığını nasıl öğrenebileceğinizi, bellek sızıntılarını nasıl önleyebileceğinizi ve bilgisayarınızda bellek sızıntısı varsa bunları nasıl düzeltebileceğinizi öğrenmek için bu makalede paylaşılan ipuçlarını kullanın.