Bir VPN Gizliliğinizi Nasıl Korur? Tünel Açma & Bağlantınızı Şifreleme.

Her gün milyonlarca insan güvenli olmayan ağlara bağlanıyor. Bu ağlar, gizliliğinizi potansiyel olarak diğer taraftaki ağ trafiğine müdahale edebilecek diğer kişilere ifşa edebilir. Bu risk, özellikle başka birçok bağlantının kurulmuş olduğu bir genel ağa bağlandığınızda çok büyüktür.

Açıkta kalmadan internette güvenli bir şekilde gezinmenin tek olası yolu kaliteli bir VPN kullanmaktır. Sanal Özel Ağ, internette herhangi bir tehdit olmadan güvenle gezinmeniz için gerekli anonimliği sağlar.

Güvenli ağ sağlayıcıları bile verilerinizi genellikle en yüksek teklifi veren büyük şirketlere satar. Bu şirketler daha sonra bu verileri sosyal yardım ve pazarlama amaçları için kullanır. Ancak yanlış ellere geçen bu veriler de çok tehlikeli olabilir.

 

VPN Taramanızı Nasıl Korur?

Sanal Özel Ağ, yerel ağınızdan İnternet üzerinden erişmeye çalıştığınız hedeflenen ağa güvenli bir ağ geçidi sağlayan güvenli bir tünel gibidir. Konumunuzu değiştirir ve belirli cihazınızdan gelen tüm trafik, herhangi bir müdahale olmadan güvenli bir şekilde tünellenir.

Ayrıca VPN, gizliliğinizi korumak için şifreleme yöntemlerini kullanır. WiFi ile bağlantı kurduğunuzda, veriler karışır ve kimsenin sızması imkansızdır.

Çoğu bilgisayar korsanı, genellikle birden fazla kullanıcının bağlı olduğu bir genel ağda gizlice dinler. VPN, bu kötü niyetli faaliyetlere karşı bir kalkan görevi görür ve bilgisayar korsanlarının bilgi almak için internet paketlerinizi ele geçirmesini engeller.

 

VPN’siz Riskler

Pek çok İnternet Servis Sağlayıcı, tamamen etik dışı olan, izniniz olmadan tarayıcı geçmişinize erişir veya üçüncü taraflara satar. Bunu önlemenin tek yolu, bağlantınızı başka bir güvenli sunucuyla ilişkilendirebilecek bir VPN hizmeti kullanmaktır.

Birçok ülke de çeşitli nedenlerle birden fazla siteyi yasaklıyor. Ancak, İnternet konumunuz değiştiği için Sanal Özel Ağ kullanımı ile bu yasak kaldırılmaktadır. Sağlayıcınıza bağlı olarak değişen birden çok sunucu konumuna erişebilirsiniz.

Ayrıca, bazı arama motorları, IP adresinizi kullanarak mevcut konumunuzla ilişkili verileri de toplar. Bu, başka bir sunucu konumundan sanal bir bağlantı kullanan arama motorlarının kafasını karıştırarak da önlenebilir.

 

VPN’lerin Gizliliği Korumasının 5 Yolu

1. VPN Güvenli Tarama sağlar

Herkese açık bir Wi-Fi ağı kullanırken HTTPS olmayan bir web sitesindeki herhangi bir tarama etkinliğinin, aynı ağa erişimi olan biri tarafından kolayca izlenebileceğinin farkında olmak önemlidir.

Bir VPN kullanmak bağlantınızı daha güvenli ve özel hale getirecektir, ancak İnternet servis sağlayıcınızın (ISS) bağlantı izlemeyi atlamak için VPN’yi kullanabileceğini unutmayın.

 

2. Engellenen Sitelere Güvenli Erişim

İnternette gezinirken IP adresiniz belirli bir hizmet veya web sitesi için engellenirse bir VPN’e ihtiyacınız olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunuyorsanız ve Netflix veya başka bir hizmetin bulunmadığı başka bir ülkeye seyahat ediyorsanız, konumunuzu Amerika Birleşik Devletleri olarak değiştirecek bir VPN kullanabilir ve istediğiniz her şeye erişebilirsiniz.

 

3. Daha Güvenli Mesajlaşma

Yaygın olarak kullanılan düzinelerce mesajlaşma uygulamasına ek olarak WhatsApp, Skype, Messenger, Snapchat ve daha pek çok popüler uygulama vardır. Bu uygulamalardan bazıları güvenli şifreleme sağlamaz, bu da mesajlarınızı ağlarınız arasında başkaları tarafından okunmaya karşı savunmasız hale getirir.

VPN hizmetinizi etkinleştirip bu uygulamaları kullandığınızda mesajlarınız daha özel ve güvenli hale gelir.

 

4. Güvenli ve Hızlı Çevrimiçi Oyun

VPN’ler oyuncular için de faydalı bir araç olabilir. Oyuncular ayrıca gizlilik ve güvenlikle de ilgilenir, bu nedenle hesap bilgilerini daha da güvenli hale getirmek için VPN’leri kullanabilirler.

Yukarıdaki bilgilere göre, bir VPN, nerede olursanız olun kesintisiz oyun oynamanıza izin verebilecek coğrafi engelleme kısıtlamalarını atlamanıza yardımcı olabilir. VPN’ler bağlantı hızınızı artırabilir, böylece ping’inizi azaltabilir, böylece bir daha asla ping (gecikme) sorunları yaşamayacaksınız.

Ayrıca bir VPN, DDoS saldırılarından korunmanıza izin verir ; bu, biri ağınızı kapatmaya çalışırsa sizi koruyacağı ve kötü bir ağ deneyimini önleyeceği anlamına gelir.

 

5. İnternet Sansürünü Güvenle Aşmak

Birçok Çinli, tüm internete erişmek ve belirli kısıtlamaları olan güvenlik duvarını atlamak için VPN hizmetlerini kullanır. VPN’ler İnternet sansüründen kaçınmayı kolaylaştırır. Olumlu çıkarları temelinde istediğini aramak için bir kişiyi daha bağımsız hale getirir.

 

VPN, Mac Cihazlarını Nasıl Korur?

Mac güvenliği, diğer cihazlar kadar eşit derecede önemlidir. Mac cihazları, Windows ve Android cihazlardan daha güvenlidir, ancak yine de, tam güvenliği sağlamak için bir Mac cihazından gelen İnternet trafiğinin bir VPN üzerinden tünellenmesi gerekir. Sunucu konumları ve özellikleriyle ilgili kendi tercihlerinize göre birini seçmek için Mac için en iyi VPN’lerden birkaçına göz atabilirsiniz .

 

VPN’ler Tamamen Güvenli mi?

Piyasada binlerce VPN hizmeti mevcuttur. Tüm VPN endüstrisinin 2021’in sonunda 31,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İnsanlar güvenliklerinin daha fazla farkına vardıkça bu hizmetler son birkaç yılda katlanarak büyüdü.

Bazı VPN sağlayıcıları hizmetlerini tamamen ücretsiz olarak sunar. Ancak, bu ücretsiz sağlayıcıların çoğu özel verilerinizi gizlice çalıyor olabilir. Bu nedenle, göz atmanıza gerçekten müdahale etmeden size gerekli anonimliği ve gizliliği sağlayan güvenli bir ücretli VPN hizmeti kullanmanız her zaman önerilir.

 

Sonuç olarak

Bir VPN hizmeti, sahip olunması gereken bir şeydir, özellikle de genel WiFi kullanarak İnternet’e sık sık göz atıyorsanız. Bununla birlikte, bazı ülkelerin VPN kullanımına izin vermediği ve bunun bazı cezalarla sonuçlanabileceği, ancak çoğu zaman izin verildiği ve kullanıcıların gizliliğini koruma hakkına sahip olduğu belirtilmelidir.

Birçok VPN sağlayıcısı, internette güvenli bir şekilde gezinmek için tarayıcı uzantılarını da sunar. Bu, İnternet’teki web sitesini ziyaret ederken sizi herhangi bir büyük tehditten daha da güvende tutmanıza yardımcı olur. Bu nedenle, bağlantınızı bir Sanal Özel Ağ kullanarak şifrelemek, bugün herhangi bir normal İnternet kullanıcısı için en akıllıca tavsiyedir.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz