DevOps ve Bulut Arasındaki İlişki -Ve Bundan Nasıl Yararlanılır?

Oldukça rekabetçi bir pazar, süreçleri ve akışları çözülmemiş işletmeleri silip süpürecektir. Bu, departmanlar arasındaki iletişimin doğal olarak, en yeni üretkenlik ve işbirliği araçlarını kullanarak gerçekleştiği yüksek verimli bir ekip anlamına gelir.

Ancak, bir BT şirketinde çalışıyorsanız, Geliştirme ekibi ile Operasyon ekibinin ayrıldığını ve aralarındaki iletişimin genellikle yetersiz olduğunu bilirsiniz. Bu nedenle, birçok şirket ekipler arasında doğru iletişimin önemini anlasa ve çalışanlarına modern işbirliği araçlarına erişim sağlasa da, üretkenliği engelleyen bir boşluk hala var.

Geliştirme ve operasyonları birleştirmek için işletmelerle çalışan ve onların kendi DevOps sistemlerini oluşturmalarına yardımcı olan bir şirket olan RTS Labs DevOps danışmanlığının yardımına ihtiyaç duyacağınız yer burasıdır .

Ayrıca uzmanlar, mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için DevOps’u güvenilir bir Bulut sağlayıcısıyla işbirliği içinde kullanmanızı önerir. Yine de, bu iki varlık arasındaki bağlantı, biri süreçlerle, diğeri teknolojiyle ilgili olduğu için biraz kafa karıştırıcıdır.

Bunu göz önünde bulundurarak, DevOps ile Bulut arasındaki bağlantıyı ve büyümek ve başarılı olmak isteyen işletmeler için neden bu kadar önemli olduğunu anlamak için biraz daha derine inmeyi düşündük.

 

DevOps nedir?

Farklı kuruluşlarda farklı tanımlar bulacaksınız, ancak genel fikir birliği, DevOps’un tamamen geliştirme ve operasyon ekibini bir araya getirmekle ilgili olduğudur. Bazı kuruluşlarda, BT operasyonlarının ve geliştiricilerin hala ayrı olduğu, ancak tüm sürecin taraflar arasındaki iletişimi teşvik ettiği geliştirici dostu bir operasyon sistemi bulacaksınız. Diğer kuruluşlar, hem geliştiricilerin hem de operasyonların birbirlerinin sorumluluklarını üstlendiği konsolide bir ekibe sahiptir.

Puppet.com tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre , DevOps deneyimini uygulayan ekipler, çökmelerden daha hızlı kurtulur (24 kat daha hızlı) ve plansız çalışma veya tekrarlar için daha az zaman kaybeder (%22).

 

DevOps ve Bulut Arasındaki İlişki

Bulut bilişim artık işletme sahipleri için bir gizem ya da bir yenilik değil, çünkü pek çok kişi operasyonlarını Bulut’a taşıdı. Bir güvenilir bulut sağlayıcı yerel olarak yönetilen sistemde olabilir daha iyi veri güvenliği ve (konumdan bağımsız) verilerine daha kolay ulaşılmasını sağlayabilir. Üstelik bunu, kurum içi bir veri merkezinin ihtiyaç duyduğu maliyet ve kaynakların çok küçük bir kısmıyla yapar.

Peki DevOps’un Bulut ile ne ilgisi var?

Her şeyden önce, herkesin (doğru kimlik bilgileriyle) ihtiyaç duyduğu bilgilere erişebildiği paylaşılan bir ortamdır. Bu, geliştiricilerin iş ilerlemelerini paylaşabilecekleri ve operasyonların ilerleme raporları ve diğer benzer belgeler istemeden tüm süreci izleyebileceği anlamına gelir.

Ek olarak, bir hata tespit edilirse, yerinde gösterilebilir ve çözülebilir. Geliştirme ekibinin hataları kontrol etmek ve ardından projeyi düzeltmeler için geri göndermek için üzerine düşen görevi tamamlamasını beklemeye gerek yoktur. Kısacası, iş zamandan ve paradan tasarruf sağlar.

Bulut bilişimin bir diğer önemli yönü, geliştiricilerin standart bir çalışma ortamında kurulması ve yapılandırılması aylar sürebilen karmaşık teknolojiye erişebilmeleridir. Bulut bilgi işlem ile, önceden yapılandırılmış bir LAMP yığınını başlatmak veya SAP benzeri bir ekosistemde çalışmak kolaydır.

Son olarak, şirketinizdeki cihazlardan biri çökerse (istediğinizden daha sık olur), ilerleme buluta kaydedilir ve geliştiriciler cihazları değiştirip çalışmalarına devam edebilirler.

 

Sarmak

Genel olarak, bir şirketin DevOps ekibini Bulut bilişim ile bir araya getirmekten yararlanacağı çok şey vardır. Ancak en önemli hususlar arasında, cihazlar ve diğer kaynaklarla artan verimlilik ve azalan maliyetler yer alıyor.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz