Endüstriyel ve Askeri Sunucular Arasındaki Fark Nelerdir?

Askeri ve endüstriyel PC’ler hemen hemen aynı amaçlara sahipken, iki bileşene daha yakından bakıldığında benzer olmadıkları görülüyor. İkisi arasındaki farklar önemlidir, ancak hemen aşikar değildir. Endüstriyel ve askeri sunucular arasındaki farkı öğrenmek için okumaya devam edin.

 

Güvenlik

Askeri sunucular için güvenlik talepleri, son derece hassas bilgilerle uğraştıkları için endüstriyel PC’lere kıyasla önemli ölçüde yüksek olabilir. Askeri bilgisayarlar veri şifreleme gerektirir ve ayrıca sürücü yuvalarına ve G / Ç bağlantı noktalarına sınırlı erişime sahiptirler. Bilgisayarlar güvenlik servisleri tarafından kullanılan, aynı zamanda siber saldırılar ve endüstriyel PC’ler farklı yapan gizli dinleme saldırılarına gibi unsurlara karşı yüksek korumaya sahip.

 

Dayanıklılık

Askeri PC’ler farklı ortamlara uyacak şekilde özelleştirilmiştir ve sistemler standart COTS çözümleri olarak mevcuttur. Askeri kullanım için sunuculardayanıklıdır ve engebeli arazi için özelleştirilmiştir ve zorlu çevre koşullarına dayanacak şekilde yapılmıştır. Her sistem, hem havadan, hem denizden hem de kara tabanlı operasyonları desteklemek için optimum sağlamlık sağlamak için uçak sınıfı alüminyumdan oluşur. Alüminyumun diğer avantajı, hafif olması ve sistemlerin, fan gürültüsünü en aza indirirken aynı zamanda optimum çevresel performans sağlamaya yardımcı olan SysCool Akıllı Uyarlanabilir Fan Kontrol Sistemini kullanmasıdır. Askeri sınıf sunucular ayrıca sağlam LCD’ler, klavyeler ve depolama dizileriyle birlikte gelir. Başka bir deyişle, savunma sunucusu, ordu, hava kuvvetleri, donanma veya diğer askeri birimler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış sağlam bir bilgisayardır. Askeri sunucular ayrıca radar sistemleri, iletişim sistemleri ve gözetim sistemlerini içerir.

 

Endüstriyel sunucular

Öte yandan endüstriyel bir sunucu, özellikle üretim ve diğer üretimle ilgili uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmış sağlam bir bilgisayardır. Endüstriyel bilgisayarlar, üretim hatları, telekomünikasyon, medikal ve havacılık endüstrilerinde farklı işlevleri yerine getirmek için yapılmıştır. Endüstriyel sunucuların güvenlik sistemleri, askeri sistemler kadar katı değildir. Askeri PC’ler için güvenlik gereksinimleri, işledikleri uygulamaların oldukça hassas doğası nedeniyle daha yüksektir. Öte yandan endüstriyel uygulamalar, ordu personelinin gerektirdiği yüksek düzeyde güvenlik gerektirmez.

 

Müşteri desteği

Takip eden müşteri desteği, endüstri ve savunma sistemi tarafından belirlenen gereksinimler tarafından belirlenir. Sunucu üreticilerinin müşteri desteğinin birincil rolü, sunucunun verimliliğini, etkinliğini ve uzun ömürlülüğünü sağlamaktır. Endüstriyel sunucular genellikle yaklaşık üç ila beş yıl destek hizmeti alırken, askeri sunucular 15 yıla kadar destek hizmeti alabilir. Dayanıklı sunucular için destek hizmeti, endüstriyel PC’ler için zaman sınırlı iken devam etmektedir.

 

Askeri sertifikalar

Elektromanyetik kapasiteyi belirlemek için kullanılan MIL-STD-810’un yanı sıra MIL-STD-461’i içeren ABD Savunma Bakanlığı’nın gerektirdiği askeri sunucular için çeşitli sertifikalar vardır. MIL-S-901 sertifikası, mekanik şokun farklı sınıflar üzerindeki etkisini test etmeye yardımcı olur. MIL-STD sertifikalarının temel amacı, sunucuların savunma uygulamaları için çevresel stres gereksinimlerini karşılamasını sağlamaktır. MIL-STD Sertifikası almak için sunucu, belirli standartların belirtildiği üçüncü taraf bir test tesisine gönderilir. Ancak, tüm askeri projeler ve programlar, sertifikalı sağlam bilgisayarlar gerektirmez. Diğer savunmacı olmayan sektörler de bu tür bilgisayarları kullanır.

 

Endüstriyel sertifikalar

Bazı sertifikalar belirli sektörlere özeldir ve diğer sektörler için geçerli değildir. Örneğin, Havacılık için Radyo Teknik Komisyonu, özellikle havacılık çevre testleri ve diğerleri arasında sıcaklık, titreşim, yanıcılık ve nemi içeren standartlaştırılmış testler içindir.

Elektromanyetik sertifika, endüstriyel uygulamalar için de kritik öneme sahiptir ve belirli bir uygulamadaki elektroniklerin kamu güvenliğini tehlikeye atmamasını veya genel hava dalgalarını engellememesini sağlamaya yardımcı olur. Federal İletişim Komisyonu da adlandırılan parçalardır farklı ürün kategorilerinde içine testini böler. Bunlar, belirli bir cihaz için gereken gerekli test türünü belirlemeye yardımcı olur.

 

Güvenilirlik

Çoğu durumda, askeri bilgisayarlar zorlu ortamlarda ve diğer kritik uygulamalarda çalışır. Sunucular, aşırı şok, titreşim ve sıcaklık koşullarında çalışırken yüksek MTBF’yi koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Sıradan bilgisayarlar, askeri sunucularla aynı ortamlarda çalıştırılırsa sorun yaşayabilir.

İsimlerden de anlaşılacağı gibi, askeri sunucular ordu, donanma ve hava kuvvetlerinde farklı uygulamalar için özel olarak tasarlanmıştır, endüstriyel sunucular ise endüstri ile ilgili işlevler içindir. Askeri sunucular sağlamdır ve özellikle zorlu çevre koşullarına dayanmaları amaçlanmıştır. Endüstriyel PC’ler, ordu bilgisayarlarının çalıştığı farklı ortamlarda normal şekilde çalışmayabilir. Daha da önemlisi, askeri sunucular, endüstriyel sunuculara kıyasla sıkı güvenlik özelliklerine sahiptir.

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz