Hepimizin Güvenliğe İhtiyacı Var Ama VPN Gerçekte Ne Kadara Mal Olmalı?

VPN’ler veya Sanal Özel Ağlar, internet kullanıcıları için son yıllarda popülerlik kazanmaktadır. Tarayıcımız, cihazımız, verilerimiz ve çevrimiçi konumumuz için birçok farklı türde güvenlik sağlamaya yardımcı olurlar, hepimizin düşünmesi gereken bir şey. Kişisel veriler hem kendimiz hem de işletmeler için her zamankinden daha değerlidir. Yani bir VPN’in akıllı olması ve IP adresinizi, konumunuzu ve verilerinizi gizlemesi, hepimizin kullanması ve sahip olmaktan mutlu olması gereken bir şeydir!

Dolayısıyla, verilerimiz önemlidir ve bir VPN bize bu konuda yardımcı olabilir. Ama nasıl çalışıyor, ne kadar güvenli ve hizmet için ne kadar ödemeliyiz? Ayrıca, VPN hizmetleri sağlamak için hangi şirkete güvenmelisiniz? Bunların tümü, bu makalenin sonunda sizin için yanıtlanacağını umduğumuz geçerli sorulardır. Şimdi bir VPN’in tam olarak ne yaptığını, neden gerçekten önemli bir donanım olduğunu ve bunun için ne kadar ödeyebileceğinizi veya ödemeniz gerektiğini tartışacağız.

 

Ne İçin Ödeme Yapıyorum?

Bir VPN ile güvenlik için ödeme yaparsınız. Sizi anonim yapan ve internette gezinirken korunan bir yazılım aracı için ödeme yapıyorsunuz. Bir VPN tarafından sağlanan hizmetlerin çoğu otomatiktir ve kurulduktan sonra çok az veya hiç insan etkileşimi gerektirmez. Tarayıcı geçmişini temizleme veya başka bir ülkeden göz atma gibi kullanmak istediğiniz seçenekleri seçebilirsiniz ve yazılım, sizden veya başka bir personelden başka herhangi bir giriş yapmadan bunu sizin için gerçekleştirmeye devam edecektir. Teorik olarak, bu oldukça ucuz olması gerektiği anlamına gelir, değil mi? Evet ve hayır.

Hizmetlerin çoğunun kontrolü otomatik veya kullanıcı dostu olsa da, hala büyük geliştirici ekipleri ve ödeme yapacak uzaktan destek personeli var. Herhangi bir iyi hizmet gibi, size de pahalıya mal olacak. Swagbucks gibi çevrimiçi indirim kodu siteleri, fiyatı düşürebilecek fırsatlara sahiptir. İndirim kodları, aylık veya ilk fiyatları düşürebilir, ayrıca size ucuz yenilemeler sağlayabilir. Daha sonra daha ayrıntılı olarak tartışacağımız, VPN’lerde iyi anlaşmalar yapmanın başka yolları da vardır.

 

O nasıl çalışır?

Bir VPN , IP adresinizi ve konumunuzu maskeleyerek çalışır . Bunu yaparken, PC’nizden başka bir yerdeki başka bir çıkış düğümüne etkili bir şekilde karmaşık ve maskelenmiş bir veri tüneli oluşturur. Bu, dilerseniz başka bir kıtada bile gerçek konumunuzdan yüzlerce hatta binlerce mil uzakta olabilir! Bunu yaparken, verilerinizi korumalı ve okunamaz hale getirirken, tamamen farklı bir konumda bir bilgisayarda oturum açmış gibi görünmenizi sağlar. Bu, ağınızdaki hiç kimsenin veya bu konuda başka hiçbir şeyin, ne yaptığınızı göremeyeceği anlamına gelir. Bu, verilerin kolayca yakalandığı, genellikle kimlik hırsızlığına ve sahtekarlığa yol açtığı paylaşılan, güvenli olmayan veya halka açık bir Wi-Fi bağlantısı kullanıldığında özellikle yararlıdır.

VPN’ler, IP adresinizi ve konumunuzu gizlemekten daha fazlasını yapar. Ayrıca göz atma geçmişinizi temiz ve güvende tutabilirler. Özel bir tarama modu kullanıyor olsanız bile, internet servis sağlayıcınızın (ISS) yaptığınız her şeyi hala izleyebileceğini biliyor muydunuz? Bunu genellikle size doğru anlaşmaları denemek ve satmak veya verilerinizi üçüncü şahıslara satmak için bir fotoğrafınızı oluşturmak için yaparlar. VPN’ler bunun olmasına izin vermez. Bu veri tünellerini oluşturduğunuzda, İnternet Servis Sağlayıcınız ne çevrimiçi ne yaptığınızı artık izleyemez. Bu, verilerinizi ve kimliğinizi her zaman çevrimiçi olarak korumanıza yardımcı olur.

 

Ortalama VPN Yazılım Maliyeti

Yani bu şeyler açıkça çok önemli! Muhtemelen bir VPN yazılımı satın alma zamanının geldiğini düşünüyorsunuz. Ama maliyeti ne kadar? Eh, VPN yazılımının ortalama fiyatı büyük ölçüde değişir. Bazıları ücretsiz olarak gelir ancak daha sınırlı kullanımlara sahip olabilir ve bazıları ayda 10 doların üzerinde olabilir. Ortalama olarak, bir VPN aylık 5-10 ABD Doları arasındadır. Bu, kimlik maskeleme, konum değiştirme ve daha fazlası gibi isteyebileceğiniz tüm özelliklere sahip bir VPN yazılımı içindir. Belirtildiği gibi, bazı ücretsiz VPN sağlayıcıları vardır, ancak birden fazla seçenek yerine yalnızca belirli bir hizmet sunabilirler.

 

Daha Ucuz Olabilir mi?

Yani, ayda birkaç dolar arıyoruz. Birkaç kahvenin fiyatı belki. Bu çoğu için iyi olabilir, ama ya denemek ve daha ucuza almak istersen? İlk seçeneğiniz açıkça daha önce belirtildiği gibi ücretsiz hizmetlerden birini denemektir. Bunların tatmin edici bir seviye sağladığını fark ederseniz, harika, kendinize ücretsiz bir VPN’ye sahip olursunuz!

Aksi takdirde ücretli modellere bakalım. Unutulmaması gereken ilk şey, çoğu ücretli VPN hizmetinin aslında ücretsiz bir deneme süresi sunduğudur. Bazıları bir ay kadar uzun süre! Bu, 2 nedenden dolayı harika. İlk olarak, ücretsiz denemeden ücretsiz denemeye kolayca geçebilir ve kısa bir süre hiçbir şey ödemeyebilirsiniz. İkincisi, bu size hangisini en çok sevdiğinizi veya en kolay şekilde kullanabileceğinizi görmek için her hizmeti gerçekten test etme şansı verir. Bu programlardan bazılarını test etme şansınız olduğunda, hangisini taahhüt etmek isteyebileceğinize karar verebilirsiniz. Bu aynı zamanda daha ucuza almanıza da yardımcı olabilir. Belirli bir VPN yazılımının sizin için doğru yazılım olduğu konusunda güvendeyseniz, uzun vadede buna bağlı kalmaktan daha mutlu olabilirsiniz. Daha uzun vadeli bir sözleşme genellikle daha düşük bir aylık ödeme ile ilişkilidir.

 

İyi Bir VPN Nasıl Bulunur

Yani, şimdi yapmanız gereken tek şey, sizin için doğru fiyata doğru VPN’i bulmak. Öncelikle geliştiricinin sitelerine ve tekliflerine göz atmanızı öneririz. Büyük VPN şirketlerinin her birinin ne sunduğunu ve hangi fiyata sunduğunu görün. Ardından, bazı bağımsız inceleme sitelerine gidin ve farklı yazılımlar arasında bazı gerçek incelemeler veya karşılaştırmalar arayın. Son olarak, uygun olduğunu düşündüğünüz bir çift seçin ve ücretsiz deneme sürümünü çıkarın (hepsi aynı anda değil!)

Umarım, VPN hakkındaki bu gerçekleri anlamak ve bu son adımları takip etmek, kullanımı kolay ve gezinirken kendinizi güvende hissetmenizi sağlayan VPN yazılımını bulmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi, cihazlarınızı ve verilerinizi koruyun. Yapılacak akıllıca şey bu.

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz