İşinizde Yapay Zeka Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yapay Zeka (AI), özellikle iş uygulamaları başta olmak üzere son yirmi yılda sürekli olarak büyüyor. Bugün, AI’yı operasyonlarından en az birine uygulayan birçok işletme var.

Telekomünikasyon, teknoloji ve finansal hizmetler, AI’yı benimseyen ana endüstrilerdir. Önümüzdeki yıllarda daha fazla sektör, kaçınılmaz olacağı için yapay zekayı benimsemeye devam edecek.

Öte yandan, işinizde yapay zeka uygulamak karmaşık ve zor bir karardır. Aşağıdakiler dahil dikkate alınması gereken birçok faktör olacaktır:

1. Yapay Zeka Bir Sorunu Çözmeli

Yapay zekayı sebepsiz yere veya başkaları yaptığı için işinize benimsememelisiniz. Akılda tutulması gereken şey, yapay zekanın işletmeniz için bir sorunu çözmesi gerektiğidir . Yapay zekayı uygulamadan önceki ilk adım, işinize fayda sağlamak için ne yapabileceğini anlamak olmalıdır. Organizasyonel süreçleri düzene sokmak veya müşterilerle ilgili bir sorunu çözmek olabilir.

Ne olursa olsun, bunu aklınızda tutabilirseniz, işinizde yapay zekayı uygulamak nispeten kolay olacaktır. AI, işletmenizin hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olmalı ve uygulanmasının nedeni bu olmalıdır.

 

2. Veri Miktarı ve Kalitesi

Yapay Zeka, muazzam miktarda kaliteli veri aldığında en iyi şekilde çalışır. Bir yapay zeka modeli yalnızca onu beslediğiniz bilgiler kadar iyidir. AI, bilgiden öğrenir, böylece ne kadar fazla bilgi alırsa o kadar çok öğrenir. Bu nedenle, işletmeniz için yapay zekayı uygulamayı düşünürken, sunabileceğiniz verileri düşünmelisiniz.

Ayrıca, verilerin yüksek kalitede olması ve kamuya açık verilerden farklı olması gerekir. Bunun nedeni, rakiplerinizin muhtemelen aynı verileri kullanmasıdır, bu nedenle aynı verileri kullanırsanız AI kullanmak size bir avantaj sağlamaz.

 

3. YZ’nin Kaynağı

Tüm yapay programlar eşit şekilde oluşturulmaz ve işinize getirdiği sonuçlarda önemli bir fark yaratır. Bu nedenle, akılda tutulması gereken önemli bir faktör, AI programını nereden kaynakladığınızdır. AI ilerledikçe daha fazlası ortaya çıkan AI programları için birkaç harika kaynak var. Bir örnek, dış kaynaklı yapay zeka geliştirme hizmetleridir . Yapay zeka geliştirme hizmetlerini dış kaynak olarak kullanmanın artıları ve eksileri vardır. İşletmeniz için sözleşme yaptığınız AI hizmetinin kaynağı da maliyeti etkileyecektir. Bununla birlikte, kilit faktör, işinizi iyi anlayan gelişimsel bir hizmet olmalıdır, bu da yapay zeka programı anlamına gelir.

 

4. Yasal Sorunlar

Teknoloji, hukuk sisteminin düzenleyebileceğinden çok daha hızlı ilerler. Aksine bu, özellikle iş hayatında yapay zeka kullanımına ilişkin uyulması gereken yasal zorunluluk olmadığı anlamına gelmez. AI uygulamasına ilişkin yaygın bir endişe, herhangi bir hasar durumunda bir sorumluluktur. AI tanınmış bir tüzel kişilik olmadığından, bir kişi veya şirketin zarar için sorumluluk kabul etmesi gerekecektir.

Bu nedenle, bir yapay zeka sisteminin görünmeyen yasal yansımaları olan bir şekilde hareket edebileceğini unutmamalısınız. Bir avukata danışmalı ve yasal sorumluluk durumunda işinizi nasıl koruyabileceğinizi keşfetmelisiniz.

 

5. Ahlaki ve Etik Konular

İşinizde AI uygulamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer faktör, AI kullanımını çevreleyen ahlaki ve etik konulardır. Yapay zeka ve etik ile ilgili olduğu için çok tartışılan konuların uzun bir listesi var. Unutmamanız gereken şey, AI modelinin yalnızca öğrendiği veriler kadar iyi olduğudur. Dolayısıyla, AI sisteminin verdiği kararlarda ahlaki ve etik sorunlar varsa, edindiği bilgilere dayanacaktır.

YZ bir insan değildir ve onu kodladığınızdan başka etik veya ahlaka karşı bir eğilimi yoktur. Bu nedenle, işinizde yapay zekanın uygulanmasına hangi etik ve ahlaki yansımaların neden olabileceğini düşünmelisiniz.

 

6. Teknik Uzmanlık

Yapay Zeka, gezegendeki teknik olarak en karmaşık disiplinlerden biridir. İşletmenizde yapay zeka uygulamak istiyorsanız, bunu yönetmek için teknik uzmanlığa sahip olacağınızdan emin olmalısınız. Bir yapay zeka geliştirme hizmetine dış kaynak kullanımı, sistemi yönetme işini normalde olduğundan daha kolay hale getirir. Ancak, bir miktar dahili yardım almak tavsiye edilebilir bir fikirdir.

AI, çok az uzmanla hala gelişmekte olan bir alandır. Bu nedenle, yapay zekayı işinize uygulamak için bütçeniz ve kapasiteniz olup olmadığını düşünmelisiniz.
AI’nın iş dünyasında kullanımı, her işletme sahibinin dikkate alması gereken hassas bir konudur. İşinizde yapay zeka uygulayacaksanız dikkate almanız gereken daha birçok faktör vardır. Ancak, bunu yapabiliyorsanız, AI ile diğer işletmelerin sahip olduğundan daha iyi bir deneyime sahip olmalısınız.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz