Kilit Ekranı Politikalarını ve Neden Var olduklarını Anlama

Kilit ekranı ilkesi, temel bir bilgisayar konseptidir, ancak bazı kişiler bunu veya nasıl çalıştığını anlamayabilir. Kilit ekranı politikaları çok önemlidir, bu nedenle onlar hakkında en azından biraz bilgi sahibi olmanızda fayda var. Bu makale bir kilit ekranı politikası hızlandırma kursu olarak hizmet edecektir.

 

Kilit Ekranı Politikası nedir?

Basit bir konsept dökümü ile başlayacağız. Dizüstü, masaüstü, telefon veya tabletinizdeki kilit ekranı ilkesi, ekran koruyucunuz devreye girmeden önce sistemin boşta kaldığı süredir. Bu olduğunda, sistem kendini kilitler.

Ekran kilitlendikten sonra, erişimi yeniden kazanmak için sistem kullanıcısının tekrar oturum açması gerekir. Hemen hemen her bilgisayar sistemi önceden yüklenmiş bir kilit ekranı ilkesine sahiptir. Evden veya ofiste çalışırken karşılaşabileceğiniz Windows, Mac veya diğer popüler işletim sistemleri için bir tane fark edeceksiniz. Örneğin, Linux’un tutarlı cihaz yönetimine izin veren bir kilit ekranı politikası vardır.

 

Cihaz Kullanıcılarının Neden Kilit Ekranı Politikalarına İhtiyacı Var?

Kilit ekranı politikalarının mevcut olmasının nedeni, bir cihaz kullanıyorsanız, onu korumak için bazı temel güvenlik önlemlerine sahip olmanın mantıklı olmasıdır. Kilit ekranı da bunlardan biri.

Diyelim ki bir ofiste çalışıyorsunuz ve şirketinizin kullanmanız için size verdiği bir bilgisayarınız var. Ayrıca evden bir dizüstü bilgisayar getirebilir ve patronunuz izin verirse bunun üzerinde çalışabilirsiniz.

Bu senaryolardan herhangi birinde, belki ani bir yangın tatbikatı vardır ve masanızdan aceleyle ayrılmanız gerekir. Belki bunun yerine tuvalete gitmeniz gerekir veya başka bir nedenle çalışma alanınızdan ayrılırsınız. Bunu yaptığınızda, ekranınızı kilitlemeyi unutursunuz.

Kilit ekranı belirli bir süre sonra çalışmaya başlar ve buradaki fikir, yetkisiz kişilerin iş istasyonunuzda oturmasını ve hassas verilerinizi çalmasını engellemektir. Kilit ekranı boşta kalma zaman aşımları, bugünlerde bilgisayarlarda standart bir sorundur. Akıllı telefonunuzun bilgisayar korsanlarını, hırsızları ve hatta kolluk kuvvetlerini geri çevirmek için bir kilit ekranı özelliğine sahip olduğunu bile fark edeceksiniz.

 

Kilit Ekranı Saatinizi Değiştirebilir misiniz?

Herhangi bir cihazla, ister dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon veya başka bir şey olsun, önceden ayarlanmış bir kilit ekranı süreniz olmalıdır. Bu, birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişebilir. Mutlaka fark etmeyeceğiniz şey, isterseniz bu önceden ayarlanmış süreyi muhtemelen değiştirebileceğinizdir.

Bunu nasıl yapacağınız, hangi cihazı değiştirmeye çalıştığınıza bağlıdır. Çoğu zaman, cihazınızın “Ayarlar” bölümüne giderseniz, kilit ekranı zamanının belirgin bir şekilde öne çıktığını göreceksiniz.

Belki birinin verilerinizi çalmasından endişe duyuyorsunuz ve kilit ekranı sürenizi azaltmak istiyorsunuz. Muhtemelen bunu yapabilirsiniz. Ancak, bunu yaptıktan sonra, bir an için bir şeyler düşünmek için masanızda oturursanız, etkinliğinize devam etme şansınız bulamadan ekranınızın kilitlenebileceğini anlayın. Ardından, tekrar oturum açmalısınız, bu da biraz daha zaman alacaktır.

 

Kilit Ekranı Özelliğini Devre Dışı Bırakabilir misiniz?

İsterseniz çoğu cihazda bir kilit ekranı özelliğini devre dışı bırakmak veya askıya almak da mümkündür. Bunu çoğu cihazda nasıl yapacağınızı Google’a yazabilirsiniz veya cihazla birlikte verilmişse kullanım kılavuzunda yönergeler bulabilirsiniz.

Bunu yaparsanız, oturumunuzu kapatmadan cihazınızdan uzaklaşırsanız, birinin yanından geçip o cihazdaki herhangi bir programa veya dosyaya erişmeye başlayabileceğini anlayın. Muhtemelen bunun olmasını istemezsiniz, bu nedenle bir kilit ekranı işlevini devre dışı bırakmanın mantıklı olabileceği tek zaman , evde çalışıyorsanız ve ev arkadaşlarınızın bilgisayarınızı veya telefonunuzu kullanması sizi rahatsız etmiyor olabilir.

Kilit ekranınızı aktif tutmak istemenizin bir başka nedeni daha var, ancak birkaç hareketsiz dakikadan sonra tekrar giriş yapmak bazen sizi rahatsız etse bile. Akıllı telefon gibi bir cihazdaki kilit ekranı, telefonunuz hala cebinizdeyken yanlışlıkla bir komut göndermenizi engelleyebilir.

Yanlışlıkla birini aramak veya mesaj atmak istemezsiniz. Bu, taşınabilir bir cihazdaki kilit ekranının engellediği şeyin bir parçasıdır.

Artık bir kilit ekranının ne olduğunu ve ne işe yaradığını bildiğinize göre, muhtemelen kendinizinkini yerinde tutmak isteyeceksiniz. Bunu değiştirmek, yetkisiz birinin cihazınıza erişme olasılığını artırır.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz