Markanızı Mükemmel Bir Şekilde Yansıtacak Bir Marka Kimliği Nasıl Oluşturulur

Markalaşma, muazzam bir büyüme yaşamak istiyorsanız, yararlanmanız gereken işin önemli bir yönüdür. Bazıları marka oluşturmanın bir pazarlama kampanyası başlatmaktan çok daha zor olduğunu iddia edebilir, ancak markalaşmanın göründüğünden daha fazlası olduğunu düşünürsek bu makul bir fikir.

Tanımlandığında, markalaşma, şirketlerin kitlelerinin onlarla kolayca özdeşleşmeleri için bir araç oluşturmak için kullandıkları sembolleri, logoları ve diğer görsel yardımcıları kullanma pratiğidir . İnsanlara şirketinizi ve sunduklarını desteklemeleri için bir neden verdiği için uzmanlaşmak önemli bir uygulamadır.

Bu gün ve çağda, artık yüksek kaliteli ürün ve hizmetler sunmak yeterli değil. Juno Creative’den pazarlama uzmanları, insanların ilişki kurabilecekleri şirketleri ve markaları desteklemek istediklerini belirtiyor. Ayrıca, markaları kişisel istek ve tercihlerine hitap edenleri desteklemek istiyorlar. Anlaşılır bir şekilde, ilişkilendirilmesi kolay bir marka kimliği oluşturmak kolay değildir. Tüketicilerinizin ve diğer birçok kişinin özdeşleşebileceği bir marka kimliğini nasıl oluşturabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

 

Kitlenizi ve Rakiplerinizi Araştırın

İşletmenizin ne tür bir markaya ihtiyacı olduğunu bilmek istiyorsanız, önce hedef kitleniz ve rakipleriniz hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Hedef kitleniz, hitap etmek istediğiniz grup olduğundan, ne istediklerini ve onları neyin harekete geçirdiğini bilmeniz şarttır. Cinsiyetleri, sosyal-ekonomik durumları ve ortak istek ve ihtiyaçları gibi önemli demografik bilgilerin tümü, iyi bir marka oluşturmanıza yardımcı olacak çok önemli verilerdir.

Hedef kitlenizi daraltmakta sorun yaşıyorsanız, rakiplerinizin yönüne bakın ve tam olarak ne tür insanlara hitap etmeniz gerektiğini göreceksiniz.

 

Unutulmaz Bir Logoyla Başlayın

Apple, Microsoft ve diğerleri gibi şirketleri düşünüyorsanız, onların isimlerini ve arkasındaki insanları düşünmezsiniz. Hemen o şirketi temsil eden logoyu düşünürsünüz.

İşletmenizin logosu, tüketicinizin kim olduğunuzu belirlemek için kullanacağı görsel ipucudur. Bu nedenle, tanınması kolay ve insanlara işletmenizin neyle ilgili olduğunu göstermeye yetecek bir logo oluşturmanız önemlidir. Marka yaratmanın en zor kısımlarından biridir, ancak doğru şekilde yürütülürse markanız için harikalar yaratır.

Bir logo oluştururken insanları çekmek için birçok stratejiyi birleştirmeniz gerekir. Birincisi, mavi ve kırmızı gibi fark edilmesi kolay renkleri seçin. Ayrıca, logonuzu kontrol ederken insanların okumaya devam etmesini sağlamak kötü bir uygulama olduğundan, görüntüler hakkında daha fazla ve metin hakkında daha az olmalısınız.

Günümüzde logolar minimalisttir. İnsanlar diğerlerine göre daha az gürültülü tasarımları tercih ediyor. Mesela Apple logosuna bakın. Eskiden aynıydı ama tek renk yerine parlak bir renk paleti vardı. Şirket, hedeflerinin Y kuşağı ve onlardan sonraki nesil olduğunu keşfettikçe, daha basit bir logoya da yer verdi.

 

Markanızın Genel Görünümünü Seçin

Markanızın, hedef kitlenize nasıl göründüğünüzü belirleyebilecek seçili metin renklerinin ve yazı tiplerinin yanında durması gerekir. İşletmenizin profesyonel bir varlık olarak görülmesini ister misiniz? Yoksa genç neslin ilişki kurabileceği bir yuppie markası olarak görülmesini ister miydiniz?

Bazı renkler ve yazı tipleri, işletmeniz için sahip olmak istediğiniz kişiliği oluşturmanıza yardımcı olabilir, bu nedenle bunları doğru seçmeniz önemlidir.

 

Onunla Yapış

İşinize uygun bir marka bulduğunuzda, tek yapmanız gereken ona uzun süre bağlı kalmak istemenizdir. Markanızı sürekli olarak değiştirmek, marka bilinirliği oluşturmayı zorlaştıracaktır. Markanızı yalnızca artık işe yaramadığını gerçekten hissettiğinizde değiştirin.

Markanız, işinizin birçok bölümünü etkileyecektir. Bu, nasıl reklam verdiğinizi, ürününüzün ambalajını ve sunduğunuz ürünleri içerir.

Muhtemelen birçok şirketin zaman içinde markasını değiştirdiğini görmüşsünüzdür ama bu uzun bir süreçti. Bazıları markalarını değiştirmeden önce on yıldan fazla zaman aldı. Logolarını düzenli olarak güncellediler, ancak işletmelerinin göstermek istediği kişiliği korudular.

Markalaşma, işin önemli bir parçasıdır. Aslında, muhtemelen pazarlama pratiğinin kendisinden daha önemlidir. Markalaşma olmadan etkili bir pazarlama stratejisi oluşturmak neredeyse imkansızdır. Etkili bir marka yaratmanın anahtarı, markanızın ne kadar benzersiz olması gerektiği yerine kitlenizin nasıl hissedeceğini düşünmektir.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz