Siber Saldırıya Nasıl Hazırlanılır

Bu dijital çağda siber tehditler her zaman mevcuttur ve tek bir yanlış hareket tüm verilerinizi tehlikeye atabilir. 2019’da küçük işletmelerin% 15’i siber olayları bildirdi . Bu yıl bu istatistik, küçük işletmeleri içeren tüm veri ihlallerinin% 28’ini artırdı. Bunun nedeni, sıkı kilitleme kurallarının getirdiği yaygın dijital geçiştir. Çevrimiçi platformlara geçiş yapan çok sayıda işletme, burayı siber suç faaliyetleri için etkin bir nokta haline getiriyor. Kendinizi şu şekilde koruyabilirsiniz:

 

1. Donanımınızı ve yazılımınızı koruyun

İlk iş emriniz, verilerinizin kaynağını güvence altına almaktır. Donanımınızı güçlü parolalarla koruyun ve kolayca erişilebilen hiçbir yere yazmayın. İş bilgisayarınız ofisteyse, odaya güvenlik kameraları veya alarm sistemi koymayı düşünün. Cihazlarınızın kilidini açmak için bir biyometrik tarama kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

Yazılımınıza gelince, sisteminizi her zaman güncel tutun. Bu, siber suçluların yararlanabileceği güvenlik açıklarından korur. Ayrıca, güçlü bir güvenlik duvarı kurun ve güvenlik yazılımına yatırım yapın. Bilgisayar korsanları cihazlarınıza giremezse, bu verilerinizin güvenliğini sağlar.

 

2. Verilerinizi yedekleyin ve şifreleyin

Ardından, verilerinizi ayrı bir cihazda veya bulut uygulamasında yedeklediğinizden emin olun. Bu, tüm verilerinizi şifreleyen, sizin için erişilemez hale getiren ve ardından geri dönüşü için bir ücret talep eden bir bilgisayar korsanının dahil olduğu fidye yazılımı saldırılarına karşı özellikle önemlidir. Ancak, verilerinizi rutin olarak yedeklerseniz, operasyonlarınıza devam edebilirsiniz.

Kapak tarafında, verilerinizi şifreleyebilirsiniz. Veritabanınızı şifrelemek, işletmenizin dışından biriyle sonuçlanırsa erişilemez hale getirir. Şifreleme anahtarlarınızı koruduğunuzdan emin olun. Düzenli olarak değiştirin ve bunlara kimlerin erişebileceğini kontrol edin.

3. İş gücünü eğitin

Bir sonraki adım, insan kaynaklarınızı yönetmektir. Siber tehditler söz konusu olduğunda büyük bir hata payı vardır, bu nedenle siber güvenlik bilgisi teknoloji ekibinizle sona eremez. Özellikle insan hatası genellikle siber güvenlikteki en zayıf halka olarak görüldüğünden, tüm çalışanlar veri korumanın temellerini bilmelidir . Riskleri en aza indirmek için tüm iş gücünü eğitin, böylece neyin tehlikede olduğunun ve olası siber saldırılarla nasıl başa çıkılacağının farkında olurlar. Bunu yapmak, çalışanlarınızın verilerinizi koruyacak bilgilerle donatıldığını bilerek size huzur verir.

 

4. Tüm yasal koruma yöntemlerini tüketin

Bu son ipucu, bir siber saldırı durumunda eylem planınıza karar vermeyi içerir. Planlama aşaması için paydaşlarınızı sohbete dahil edin. Ayrıca, siber saldırılara karşı etkili bir şekilde korunmak için gerekli becerilere sahip oldukları için bir siber güvenlik uzmanı tutmayı da düşünmelisiniz. Kayıplarınızı etkili bir şekilde azaltabileceği için siber sorumluluk sigortasına da yatırım yapmaya değer. Her şeyden sonra, hala hazırlıkların eksik olduğunu düşünüyorsanız, genel iş yapınızı yeniden düşünmek iyi bir fikir olabilir. Büyük işletmeler genellikle şirketler olsa da, küçük işletmeler LLC olarak başvurmayı tercih edebilir. Bir LLC kişisel ve ticari varlıkları ayırırBu, bir mal sahibinin kişisel maliyesinin ve mülkünün beklenmedik bir siber saldırının yasal sonuçlarından korunacağı anlamına gelir. Tek mal sahibi veya ortaklık olarak faaliyet gösteriyorsanız bu durum söz konusu olmayacaktır ve bu fark, saldırı sonrası kurtarma ile kapatma arasındaki sınırı çizebilir. Bu tür koruma önlemleri, işletmenizi siber suçlulara karşı ayakta tutmak için çok önemlidir, bu nedenle bunları dikkatlice düşünün.

Bunlar basit ancak verilerinizi korumak için alabileceğiniz güçlü önlemlerdir. Bunları uygularken zaman kaybetmeyin, çünkü her saniye siber tehditler mevcuttur. Bu koruma önlemleri ne kadar çabuk yerine getirilirse o kadar iyidir. En son teknolojik trendler ve yenilikler hakkında daha fazla makale için içeriğimizin geri kalanına bakın!

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz