Yakın Gelecekte Çevreye Hangi Teknolojiler Yardımcı Olacak?

Yeşil enerji devrimine duyulan ihtiyaç açıktır. Gezegenin ozon tabakasının zararlı sera gazları tarafından tüketilmesi, sıcaklıkların ve deniz seviyelerinin yükselmesine ve birçok temel doğal habitatın yok edilmesine yol açmasıyla, gelecek birçok yönden kasvetli görünüyor. Bununla birlikte, bu tehdit neyse ki dünyanın her yerindeki bilim adamları, mucitler ve mühendisler tarafından ele alınmaktadır. İklim değişikliğiyle mücadelede ve doğal çevrenin korunmasında önemli roller oynaması muhtemel görünen, farklı gelişim aşamalarında çeşitli farklı teknolojiler vardır. Bu kılavuzda, bu gelişen teknolojilerden bazılarına, nasıl çalıştıklarına ve önümüzdeki yıllarda nasıl temel çözümler sağlayabileceklerine bakacağız.

 

Hangi Farklı Malzemeler Geliştiriliyor?

Teknolojik gelişmelerin çoğu, yeni fiziksel malzemelerin icadı ve sentezine dayanmaktadır. Yeni bir malzeme, farklı uygulamalar için yaygın olarak kullanılırsa, çevre üzerinde çok büyük etkilere sahip olabilir!

Bitki Bazlı Plastikler

İlk plastik (polietilen) 19. yüzyılın sonlarına kadar izlenebilse de, plastiğin yaygın olarak kullanıldığı 1960’lara kadar değildi. Plastiğin ucuz ve büyük miktarlarda üretilmesinin hızlı olması ve bir dizi pratik uygulamaya sahip olması nedeniyle, ürünlerde kullanımı 1970’lerden günümüze kadar her yerde olmuştur.

Bu, çevre üzerinde büyük etkileri olan yeni bir malzemenin en iyi örneğidir. Plastik, üreticilerin verimliliği ve kârları için bir nimet olmasına rağmen, maalesef gezegen üzerindeki etkileri yıkıcı oldu. Dünya okyanuslarında her yıl en az 8 milyon ton plastiğin son bulduğu tahmin ediliyor ve bu rakam, son farkındalık kampanyalarına ve yeniden kullanılabilir taşıma çantaları ve kağıt pipetler gibi öğelerin benimsenmesine rağmen artıyor.

Plastiğin biyolojik olarak parçalanması binlerce yıl alabilir ve sürekli üretimi kontrol edilmesini zorlaştırır. Neyse ki, biyolojik olarak parçalanabilen bitki bazlı plastikler , 2014’teki icatlarından bu yana giderek daha popüler hale geliyor!

 

Laboratuvarda Yetiştirilen Et

Küresel et tüketiminin çevre üzerinde yıkıcı etkileri vardır. Sığır eti üretimi, atmosfere karbon salan ormansızlaşmanın önde gelen nedenlerinden biridir. Hayvancılığın insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yaklaşık% 15’ini oluşturduğuna inanılıyor.
Önde gelen bilim adamları, nüfusu et yemeyi bırakmaya veya en azından alımımızı önemli ölçüde azaltmaya çağırdı. Pek çok insan bu uyarıyı dikkate alırken, dürüst olalım – çoğumuz tadı tamamen bırakamayacak kadar zevk alıyoruz.

Neyse ki, çevre üzerinde böylesine muazzam bir olumsuz etki olmadan en sevdiğimiz yiyeceklerin tadını çıkarmamızı sağlayan bir çözüm bulunmuş olabilir. Laboratuvarda yetiştirilen et şu anda nispeten yeni bir buluş olmasına ve geleneksel etin yerini alacak şekilde kitlesel miktarlarda üretilmesi henüz uygun maliyetli olmamasına rağmen, bunun önümüzdeki yıllarda değişmesi ve potansiyel olarak yeni, daha çevre dostu bir döneme işaret etmesi muhtemel görünüyor. gıda üretimi.

 

Grafen

Şu anda, çoğu elektrik iletimi, kablolamada olduğu gibi bakır kullanımıyla gerçekleştirilmektedir. Ne yazık ki bakır, özellikle çevre dostu bir malzeme değildir. Biyolojik olarak parçalanmaz ve kirliliğe ve hatta zehirlenmeye neden olabilir.

Bakırın potansiyel bir alternatifi olan grafen 2004 yılında Manchester Üniversitesi’nde keşfedildi. Grafen yalnızca bakırdan daha iletken değil, aynı zamanda esnektir, çelikten daha güçlü ve yalnızca tek bir atom kalınlığındadır! Grafenin potansiyel kullanımları, süper iletkenlerden su filtrelemesine ve diğerlerine kadar uzanır.

Pek çok bilim adamı, grafenin keşfinin insanlık için bronz, demir ve çelik kadar teknolojik açıdan önemli olabileceğini tahmin etti!

 

Güneş Camı

Güneş camı, en umut verici gelişen teknolojilerden biridir. Güneş panelleri, uzun yıllardır popüler bir sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji biçimi olsa da, güneş camı daha yeni bir gelişmedir.

Güneş camı tasarlama konusundaki ilk girişimler, camın şeffaflığı, ışığı güce dönüştürme verimliliğini büyük ölçüde azaltmasıyla, başarılarında sınırlı kalmıştır. Daha yakın zamanlarda, Michigan Üniversitesi’ndeki bir ekip , şeffaf ancak verimli kalan güneş camı geliştirmeye başladı.

Güneş camı toplu halde üretilecek kadar gelişmiş ve uygun maliyetli hale gelirse, çevresel etkiler çok büyük olabilir. Her pencerenin kendi yenilenebilir enerjisini de üretip üretemeyeceğini hayal edin! Uzmanlar, toplam ABD enerji ihtiyacının yaklaşık% 40’ının geleneksel camı güneş camı ile değiştirerek karşılanabileceğini tahmin ediyor.

 

Sülfür Akışlı Piller

Her ne kadar teknoloji, doğal rüzgar, güneş ve gelgit enerjisini yakalama ve kullanma konusunda gittikçe daha fazla yetenekli hale gelmek için sürekli olarak ilerlemesine rağmen, yenilenebilir enerjinin küresel enerjinin baskın kaynağı haline gelmesinin ana engeli, hava koşullarının büyük ölçüde değişmesi ve genellikle tahmin edilmesinin zor olmasıdır.

Elektrikli arabalar da gittikçe daha güçlü hale geliyor, ancak yine de çoğu insan için kolaylık söz konusu olduğunda geleneksel yanmalı araçların gerisinde kalıyor, çünkü yerleşik piller çok sık şarj gerektiriyor ve pil ömrü düşük.

Neyse ki, pil teknolojisi hızla gelişiyor ve bu verimlilik farkı yok olma eşiğinde olabilir. Geleneksel lityum bazlı piller kilovat-saat başına yaklaşık 200 $ ‘a mal olurken, Form Energy adlı bir şirket , çok daha ucuz bir fiyata (kilovat saat başına 1 ila 10 ABD Doları arasında) çok daha verimli olan sülfür akış teknolojisine sahip piller geliştiriyor. yeniden şarj etmeye gerek kalmadan aylarca dayanır.

 

Diğer Hangi Önemli Teknolojik Gelişmeler Çevreyi Kurtarabilir?

Geliştirilmekte olan yeni, daha çevre dostu malzemelere ek olarak, çığır açan bilimsel ilerlemeleri ve bilgisayarları çevreye fayda sağlayacak şekillerde kullanan çok gelişmiş başka teknolojiler de geliştirilmektedir.

Otonom Araçlar

Sürücüsüz devrimi öngören ve toplumu dönüştüren bazı makaleler, diğerlerinin ise teknolojiyle ilgili potansiyel güvenlik sorunları hakkındaki endişelerini dile getirdiği, son yıllarda otonom araçlar olarak da bilinen kendi kendine giden otomobiller (otonom araçlar olarak da bilinir) medyada çok fazla ilgi görüyor. AV’nin ortaya çıkışına kısmen üniversiteler öncülük ediyor. Konuyu kapsayan bir kursu okumak için burayı tıklayın .

Her iki durumda da, otonom araçların yakın zamanda ortadan kalkmayacağı ve muhtemelen tüm dünyadaki yollarda ortak bir manzara haline geleceği görülüyor. Teknoloji mevcut hızında ilerlemeye devam ederse, önümüzdeki birkaç on yıl içinde geleneksel manuel olarak kontrol edilen araçların tamamen modası geçmiş olması muhtemeldir. Sürücüsüz arabalar, trafik sıkışıklığını büyük ölçüde azaltma ve yakıt verimliliğini artırma potansiyeline sahiptir ve bu da karbon emisyonlarında önemli bir azalmaya yol açar. Elektrikli arabalardaki artışla birleştiğinde, bunun çok büyük bir etkisi olabilir.

 

Yapay zeka

Yapay Zeka (veya AI), yalnızca günlük bilgi işlem görevleri veya otonom araç sistemleri için kullanışlı değildir. AI ayrıca çevre koruma için daha doğrudan uygulamalara sahip olabilir. Örneğin, makine öğrenimi algoritmaları Kuzey Kutbu’ndaki buzu analiz edebilir ve bileşimindeki değişiklikleri ölçebilir ve araştırmacılara tarım ve yeniden kışlama projeleri için en iyi yerleri bulmada yardımcı olabilir. Buna ek olarak, AI, okyanuslardaki plastiği tespit etmek ve kaldırmak için kullanılıyor.

 

Akıllı Şebekeler

Çoğu sanayileşmiş ülkedeki güç şebekeleri şu anda son derece modası geçmiş ve verimsizdir. Beklenmedik kesintileri önlemek için enerji sürekli olarak aşırı üretilir ve elektrik santralleri büyük miktarlarda kirliliğe neden olan enerji kaynaklarına güvenir.

Bilim adamları, elektrik şebekelerini modernize etmek ve kirliliği azaltırken verimliliklerini artırmak için “akıllı şebekeler” olarak bilinenleri geliştiriyorlar. Akıllı şebekeler, enerji üretimini bireysel hane halkı seviyesine kadar yerelleştirmek ve belirli olaylara yanıt olarak gücü otomatik olarak korumak için tasarlanmıştır.

Araştırmalar, akıllı şebekelerin kullanımının karbon emisyonlarını neredeyse% 60 oranında azaltabileceğini öngördü !

 

Ağa Bağlı Çevresel Sensörler

Önce doğru bir şekilde ölçmeden kirlilik sorunuyla mücadele etmek son derece zordur. Bazı kirlilik türleri (görünür duman gibi) göze açık olsa da, diğer biçimlerin tespit edilmesi daha zor olabilir. Çevresel sensörler 1980’lere kadar uzanır ve hava veya su kalitesini izlemek ve herhangi bir değişikliği tespit etmek için kullanılır.

Çevresel sensör teknolojisi, aradan geçen on yıllarda büyük ölçüde ilerlemiştir ve artık tarihi son derece doğru bir şekilde yakalayabilir ve saklayabilir. Ağa bağlı sensörler, AI ile birleştirildiğinde gerçek zamanlı olarak yanıt verebilir ve ağdaki diğer sensörlerle bilgi paylaşabilir. Akıllı şebekelerin bir parçası olarak veya karbon yakalama teknolojisinin yanında kullanıldığında, ağa bağlı çevresel sensörler potansiyel olarak çevrenin korunması için değerli bir yardımcı olabilir.

 

Karbon Yakalama Teknolojisi

Karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, halihazırda havada bulunan karbonu yakalayabilen bir teknoloji de geliştiriliyor! CCS (Karbon Yakalama ve Depolama) çözümleri olarak bilinen teknolojiler hızla gelişiyor ve sera gazlarının bazı hasarlarını tersine çevirmede ve daha fazla emisyonu önlemede hayati bir rol oynayacağı tahmin ediliyor.

CCS teknolojisi, atmosferden veya doğrudan yayan kaynaktan CO2 çıkarabilir ve onu borularla yeniden yönlendirerek toprağa geri depolanmasını sağlayabilir.

 

Nükleer füzyon

Nükleer füzyon kulağa oldukça tehlikeli ve çevreye zararlı gelebilir; ancak, aynı zamanda sürdürülebilir enerji yaratmada büyük bir rol oynayabilir. Nükleer füzyonun başarılı bir şekilde konuşlandırılması (zararlı radyoaktif atık üreten nükleer fisyonla karıştırılmamalıdır) bize hiç karbon emisyonu üretmeyen enerjiyi uygulama şansı verebilir!

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz