Günümüz dünyasında, düşük seviyeli kodun hala makinelerde çalışabileceğine ve tespit edilmekten kaçınabileceğine inanmak zor. Hükümet genellikle savunmasızdır ve kendi çevreleri üzerinde kontrolünü kaybeder. Olarak sebebi budur yazılım gelişmektedir , geliştiriciler tedbirlerin alınması ve yeni geliştirdikleri ürünler daha güvenli olmasını sağlamak için güvenlik önlemleri uygulamaktadır. Ancak, kötü amaçlı yazılım tehdidinin giderek yaygınlaştığı bir gerçektir.

Teknolojiler bu tehditlere karşı koydukça, kötü amaçlı yazılım da kodun daha derinlerine sızabilmek için gelişti. Ayrıca, bilgisayar korsanları tarafından kötü amaçlı yazılımların savunmasız sistemlere girmesi için daha sofistike yaklaşımlar kullanılmaktadır. Yazılım güncelleme hizmetlerini bile kaçırdıklarını bulmak şaşırtıcıdır, böylece makineler güncellendiğinde, güvenlik yamaları ve yazılım güncellemeleri yerine kötü amaçlı yazılım indirilir ve yüklenir.

Bu “sosyal” yaş için sosyal ağ siteleri aracılığıyla bir enfeksiyon gibi yeni saldırı vektörleri geliştirilmektedir, geçmişe benzer saldırılar 2012’de hala tahribat yaratmaktadır. Geleneksel bilgisayar virüsleri hala gizlice dosyalara bulaşmakta, bilgisayarların yavaşlamasına ve kullanılmasına neden olmaktadır. diğer bilgisayar ve ağların yanı sıra siteleri enfekte etmek için bilgisayarlar olarak barındırıyoruz. Bu nedenle, BT uzmanları bu tür kötü amaçlı yazılımları yenmek için daha hızlı ve daha aptal geçirmez antivirüs programları geliştiriyorlar. Aslında, Bitdefender ve Malwarebytes arasındaki bu ayrıntılı karşılaştırmaya göz atabilirsiniz.önde gelen antivirüs programlarının özellikler, kötü amaçlı yazılımdan koruma ve sistem hızı, kullanıcı arayüzü, fiyatlandırma, popülerlik ve müşteri puanları üzerindeki etkileri açısından avantajlarını ve dezavantajlarını açıkladığı için. Bitdefender, kapsamlı özellikler, kötü amaçlı yazılımdan koruma ve sistem hızı, kullanıcı arayüzü, fiyatlandırma ve popülerlik üzerindeki etkisi açısından bariz avantajlara sahiptir; Malwarebytes daha iyi müşteri puanlarına sahiptir.

Kötü Amaçlı Yazılım nedir?

Kötü amaçlı yazılım, genellikle cihazınıza ve bilgilerinize zarar verebilecek birçok kötü amaçlı yazılım biçimini tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Özellikle, Virüsler, Truva atları, bilgisayar solucanları, casus yazılımlar, rootkit’ler ve reklam yazılımları her türlü kötü amaçlı yazılımdır.

Kötü Amaçlı Yazılım Türleri:

Kötü amaçlı yazılımlar aşağıdaki gibi tanımlanabilir:

  1. Adware – Bunlar, çeşitli yollarla ekranınıza reklam yerleştiren programlardır.
  2. Casus Yazılımlar – Casus yazılımlar, bilgisayarınızdaki veriler veya bilgisayarınızdaki veriler hakkında bilgi edinmek ve başka bir konuma yeniden yönlendirmek için kullanılır. Kişisel bilgileriniz, tarayıcı geçmişiniz, giriş adlarınız, şifreleriniz ve kredi kartı numaralarınız gibi bilgiler.
  3. Korsanları – Korsanları internet explorer hedef. Ana sayfanız, arama sayfalarınız ve arama çubuğunuz dahil olmak üzere web tarayıcınızın çeşitli bölümlerinin kontrolünü ele alırlar. Sizi aksi takdirde gitmeyeceğiniz sitelere yönlendiriyorlar.
  4. Araç Çubukları – Farklı yollarla yüklenen bir araç çubuğu kötü amaçlı yazılım kategorisine girer.
  5. Numara Çeviriciler – Modeminizi, sizi ağır bir telefon faturasına neden olan ancak başkasını daha zengin yapan bir numarayı arayacak şekilde ayarlayan bir program.
  6. Deepware – Bu, işletim sisteminden daha derine inen ve çoğunlukla ortak AV tarafından algılanamayan çok düşük bir düzeyde bir rootkit gibi çalışan bir kötü amaçlı yazılım kodudur.

 

Bilgisayarınızdaki Kötü Amaçlı Yazılım Etkisi

Kötü amaçlı yazılım, algılanmazsa bilgisayarınızın performansına zarar verebilir. Aşağıda listelenen, kötü amaçlı yazılımınızın bilgisayarınızda olabilecek etkilerinin bir listesidir:

  • Kötü amaçlı yazılım bağlantınızın yavaşlamasına neden olur
  • Kötü amaçlı yazılım bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olur; kötü yazılmış kod bilgisayarınızın çökmesine neden olabilir.
  • Kötü amaçlı yazılım, bilgisayarınızın sürekli olarak hata iletileri görüntülemesine neden olabilir.
  • Kötü amaçlı yazılım, bilgisayarınızın belirli işlemleri etkin tutması nedeniyle bilgisayarınızı kapatamaz veya yeniden başlatamaz.
  • Kötü amaçlı yazılım, bilgisayarınızdan kişisel bilgi veya veri toplamak amacıyla kimlik hırsızlığı için kullanılabilir.
  • Kötü amaçlı yazılımlar, sizi amaçlarına yönelik sitelere yönlendirmek için tarayıcınızı ele geçirebilir.
  • Kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınıza bulaşabilir ve çeşitli dosyaları veya saldırıları yayınlamak için bir sunucu olarak kullanabilir.
  • Kötü amaçlı yazılım gelen kutunuza ve gelen kutunuza spam gönderebilir.
  • Kötü amaçlı yazılım, yazdığınız veya şirketinizin başını belaya sokan e-postalar gönderebilir.
  • Kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınıza bulaşabilir ve saldırganın sisteminiz ve bağlantınız gibi kaynaklarınız üzerinde denetimini sağlar.
  • Kötü amaçlı yazılımlar yeni ve beklenmedik araç çubuklarının görünmesine neden olabilir.
  • Kötü amaçlı yazılımlar masaüstünüzde yeni ve beklenmedik simgelerin görünmesine neden olabilir.
  • Kötü amaçlı yazılım görünmez olabilir ve bilinen veya fark edilebilir bir etkisi olmayabilir ve iyi yazılmışsa bilgisayarınızda algılanmaz.

 

Kötü Amaçlı Yazılım Önleme

Bilgisayarınızda bir şekilde kötü amaçlı yazılım varsa, bunlardan en kısa zamanda kurtulmak en iyisidir. Bilgisayarınızın performansı da dahil olmak üzere kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınızı mahvetmesini önlemenin yolları şunlardır:

  1. Anti-Virüs ve Güvenlik Duvarı Yazılımını Yükleme: Anti-virüs ve güvenlik duvarı yazılımı bilgisayarlarınızın güvenliğini artıracaktır. Her zaman virüslere, Truva atlarına, solucanlara, reklam yazılımlarına ve casus yazılımlara karşı koruma sağlayan virüsten koruma yazılımı arayın. Ayrıca, virüsten koruma yazılımını düzenli olarak çalıştırmalı ve kötü amaçlı yazılım bulaşmalarını önlemek için güvenlik duvarını doğru şekilde yapılandırmalısınız.
  2. Yazılım ve İşletim Sistemlerini Güncel Tutun: Yazılım ve işletim sistemlerinizin en son güvenlik açığı yamalarıyla her zaman güncel olduğundan emin olun. Bu yamalar, siber suçlular tarafından istismar edilebilecek kusurları düzeltmek için tasarlanmıştır.
  3. Dosyaları İndirirken ve / veya Açarken Dikkat Edin: Siber suçlular genellikle tanıdık bir kaynaktan gelmiş gibi görünen kötü amaçlı dosyalar, programlar ve ekler oluşturur. Her zaman kaynağı doğrulayın ve dosyaları, programları ve ekleri indirirken veya açarken dikkatli olun.
  4. Açılır Pencereleri Tıklamaktan Kaçının: Bazı pop-up’lar cazip gelse de, her zaman tıklamaktan kaçının. Bir pop-up’ı tıklatırsanız, tarayıcınızı ele geçirmek ve kişisel bilgileri çalmak için sisteminize kötü amaçlı yazılım yüklenir.

 

Kötü amaçlı yazılımların ardındaki motivasyonların yıllar içinde değiştiğini biliyoruz. Kötü amaçlı yazılımların en eski örneklerine bakarsak, özellikle kötü niyetli niyetten ziyade eğlenceli alay hareketi için geliştirildiler. Yıllar içinde işler önemli ölçüde değişti; kodlayıcılar artık belirli bir amaç için kötü amaçlı yazılım geliştiriyor. Kötü amaçlı yazılım , para kazanmak için veya zeka ve kritik bilgilerin toplanması veya toplanması yoluyla güç kazanmanın bir yolu olarak kullanılır. Teknolojik açıdan anlayışlı tüketiciler olarak, verilerimizin güvenli ve korunmasını sağlamak bizim sorumluluğumuzdur. Yukarıda listelenen önerileri izleyerek kendimizi kötü amaçlı yazılımlara ve sonuçlarına karşı korumak için tedbirler almalıyız.

Kaynak:https://www.noobslab.com/2020/02/impact-of-malicious-programs-to-your.html

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz