VirtualBox , orada en popüler sanallaştırma programlarından biridir. Birçok güçlü özellik ile birlikte gelir ve GNU Genel Kamu Lisansı altında ücretsiz bir açık kaynak programıdır. Ancak VirtualBox harika olsa da, buradaki tek sanal makine seçeneği değil. Farklı bir şey arayan herkes Linux için en iyi 5 VirtualBox alternatifini incelemelidir.

Sanal makine yazılımı veya sanallaştırma, işletmelerin ve bireysel kullanıcıların donanımlarında farklı işletim sistemleri çalıştırmasının popüler bir yoludur. Birçok şirket, farklı sistemleri tek bir bilgisayarda çalıştırarak ve test ederek paradan tasarruf etmek için sanallaştırmayı kullanır. Teknoloji evdekiler için de yararlı. Örneğin, insanlar sistemi bozmadan yeni yazılımları test etmek için sanallaştırmayı kullanmayı severler.

Ancak her sanallaştırma programını her işletim sistemine (ana sistem) yükleyemezsiniz. Burada listelenen seçeneklerden bazıları sadece Linux için değildir. Bunları Windows sistemleri yüklü olarak macOS veya PC’lerde de çalıştırabilirsiniz. Ancak aşağıda belirtilen tüm seçenekler kesinlikle Linux üzerinde çalışacaktır.

1. KVM (Çekirdek Tabanlı Sanal Makine)

KVM, Linux’u ana sistem olarak kullanan ve diğer Linux dağıtımlarını, Hackintosh ve Windows çalıştırabilen bir platformdur. Bu VM, VirtualBox’ın hemen ardından en popüler platformlardan biridir ve istikrarlı ve güvenilir bir yedek sunar. Sadece bu değil, KVM uzun zamandır var ve mükemmel bir dizi özellik ve özelleştirilebilirliğe ev sahipliği yapıyor.

Bununla birlikte, KVM ilk kez bir sanal makine ile uğraşmak isteyenler için en iyi seçenek olmayabilir. BT’deki veya daha önce VM platformlarıyla çalışanlar için daha uygun bir karmaşıklığa sahiptir.

2. VMware İş İstasyonu (Pro veya Player)

KVM’nin yanında, VMware makine sanallaştırmasında en tanınmış isimdir. Linux, Windows ve Apple Mac için tasarlanmış kapsamlı bir sanallaştırma çözümleri seti ile birlikte gelir.

VMware Workstation iki versiyonda gelir: pro ve player. Oynatıcı sürümü kişisel kullanım içindir ve ücretsizdir, ancak bazı özellikler sınırlıdır. Çoğu kullanıcı bunu fark etmese bile. Pro sürümü kurumsal kullanıcılar ve kısıtlı VM’ler çalıştırmak isteyenler içindir.

3. QEMU

QEMU kullanımı ücretsizdir ve ana bilgisayar sistemi olarak Linux, Windows ve macOS’u destekler. Sanal işletim sistemlerinin uzun bir listesini çalıştırabilir. Karmaşık bir platform değildir ve VM istemcilerini oluşturmak ve yapılandırmak için CLI girişlerine dayanır. Ancak güçlü bir sanal makinedir ve yönetici ayrıcalıklarına ihtiyaç duymaz.

Bu VM ayrıca açık kaynak kodludur ve kurulumu ve kullanımı kolaydır. Ancak destekleyici dokümantasyon söz konusu olduğunda QEMU biraz eksiktir. Sanal makineler konusunda deneyim sahibi olanlar için daha uygun olduğu anlamına gelir.

4. Xen Projesi

Xen Project, VirtualBox’a bir başka ücretsiz ve açık kaynak alternatifidir. Bununla birlikte, büyük ölçekli veya ticari kullanım için tasarlanmış makul derecede sağlam ve karmaşık bir sanal makine monitörüdür (VMM). VMM’ye, IaaS uygulamaları, aşırı ölçek bulutları ve sanal güvenlik gibi gelişmiş sanallaştırmada erişilebilir. Havacılık gibi daha büyük endüstriler karmaşık uygulamalar için Xen Projesini kullanır.

5. Kırmızı Şapka Sanallaştırma

Evet, Linux Red Hat Enterprise dağıtımını destekliyor. Sanallaştırma bunun yanı sıra KVM üzerine inşa edilmiş olsa da, yine de herhangi bir Linux dağıtımı üzerinde çalışıyor. Enterprise, bir ana bilgisayarda dört adede kadar VM’yi destekleyen temel bir sanallaştırma sürümü ile birlikte gelir. Bu arada, çıplak metal kurulumlara Red Hat Sanallaştırma ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir dizi gelişmiş yönetim aracı ile birlikte gelir. Sanallaştırma, neredeyse sınırsız sayıda VM de üretebilir.

Sonuç

Linux’ta VM çalıştırmanın birçok nedeni vardır. İnsanlar yeni sistemleri ve sunucuları dağıtmadan önce test etmeyi veya yeni yazılımları güvenle test etmeyi sever. Bazıları, çevrimiçi hizmetlerin bunları izlemesini ve parmak izini yazdırmasını önlemek için gizlilik nedenleriyle kullanır.

Sanal makineleri çalıştırmak için güvenlik avantajları olsa da, bunların doğal olarak güvenli olmadığını unutmayın. VM çalıştırırken web’de gizlilik isteyenler, yeni bir ayrı işletim sistemi çalıştırdıklarına güvenemezler. Sistemlerini ISS casusluğundan, halka açık WiFi’deki tehditlerden, ortadaki adamdan ve benzeri saldırılardan korumak için NordVPN gibi bir sanal özel ağ kullanmalıdırlar .

Güvenlik bir yana, tüm bu sanal makine seçenekleri VirtualBox’a mükemmel alternatifler yapar. Dahası, her biri masaya özgü bir şey getiriyor. VirtualBox artık kesmiyorsa, doğru uyumu bulmak için bunlara bir göz atın.

Kaynak: https://www.noobslab.com/2020/03/top-5-virtualbox-alternatives-for-linux.html

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz