Bilgisayar Güvenliğini Sağlamak İçin En İyi Yedi İpucu

Güvenlik söz konusu olduğunda, insanlar evlerini ve eşyalarını güvende tutmak için hemen her şeyi yapacaklardır. Asma kilitlerden gelişmiş güvenlik kamera sistemlerine kadar, tipik bir evde veya işte güvenlik hafife alınmaz. Ne yazık ki, aynısı bilgisayarlar ve siber güvenlik için söylenemez. Büyük ölçüde kısmen, teknoloji alanında hala var olan bilgi eksikliği ve yanlış bilgilendirme nedeniyle, bilgisayar güvenliğine bunları kullanan çoğu insan tarafından uygun bir önem verilmiyor.

Bilgisayarlarımıza günlük kullanımın yanı sıra son derece hassas bilgi depolama ve aktarımı için ne kadar güvendiğimizi düşündüğünüzde, bu son derece sorunludur. İyi haber, güvenlik önlemleri her an verilebilir. Elektronik bilgilerinizin güvenliğini korumaya hazırsanız, bilgisayar güvenliğini sağlamaya yönelik en iyi 7 ipucu burada verilmiştir.

 

1. Her Zaman Güncelle

İşte bir düşünce: Bir bilgisayar güncel olmadığında veya daha eski bir sistemle çalışırken, güvenlik açıklarının sayısı şaşırtıcı derecede yüksektir. Biraz can sıkıcı olsa da, sisteminiz ve yazılımınız ne kadar güncelse, bilgisayarınız o kadar güvenli olur . Aynısı tüm web tarayıcıları ve eklentiler için geçerlidir, ancak güncellemenin kaynağı ve türü de incelenmelidir. Güvenilir olmayan bir siteden bir güncelleme indirilmişse veya Beta ya da test aşamasındaysa, her şeyi açık tutmalısınız.

 

2. Erişimi Sınırla

Bilgisayarınızın güvenliğini korumak için yapabileceğiniz en kolay şey erişimi sınırlandırmaktır. Bu, bilgisayarınızı her zaman kimin kullandığını bilmeniz ve bilgisayarınıza erişimi olan herkesin güvenilir olduğundan emin olmanız gerektiği anlamına gelir. Dijital bir dünyada fiziksel erişimin çok dar bir kapsam olduğunu da belirtmek gerekir. Çevrimiçi olarak sahip olduğunuz bilgileri, ne tür ekleri kabul ettiğinizi ve hatta bilgisayarınızdan nelerin kopyalanıp kaydedilebileceğini sınırlamak, güvenliği artırmaya yardımcı olacaktır.

 

3. Farkında Olun

Dijital olarak hemen hemen her şeyle uğraşırken uyanık ve farkında olmak gerekli bir özelliktir. Kimlik avı dolandırıcılıkları ve bilgisayar korsanları her geçen gün daha akıllı ve daha incelikli hale geldiğinden, internette açtığınız veya yanıtladığınız her şeyi eleştirel bir şekilde düşünmek önemlidir. Bir e-posta spam gibi görünüyorsa, açmayın. Birisi düzensiz davranıyorsa veya kişisel bilgi istiyorsa, onu güvende tutmak, dolandırıcılık kurbanı olmaktan ve çalınan bilgi veya parayı almaktan her zaman daha iyidir.

 

4. Güvenlik Yazılımı

Bazen bazı yazılımlarla bilgisayarınızın güvenliğini artırmak, bilgilerinizi savunmak için yapabileceğiniz en iyi eylemdir. New York’taki girişimciler ve işletmeler, virüsten koruma ve kötü amaçlı yazılım korumasının, özellikle müşteri verileriyle uğraşırken olumsuz dış etkenlere karşı son derece etkili bir koruma olabileceğine yemin ediyor. Bazı yararlı çevrimiçi uygulamalar bulabileceğiniz doğru olsa da, bunun için bunu profesyonellere bırakmanız önerilir. Manhattan’daki bu BT desteğinin arkasındaki profesyoneller , özel koruma ihtiyaçlarınıza uygun bir yazılım bulmak için çeşitli yazılımları incelemenin şart olduğunu belirtiyor. Mümkün olduğunca hazırlıklı olmayı seven biriyseniz, bu kesinlikle önerilen bir güvenlik adımıdır.

 

5. Şifre Koruması

Parola koruması, bir nedenden ötürü bilgisayar güvenliğinin en popüler biçimlerinden biridir. Özel bilgiler içeren herhangi bir şey yaparken, dosyalarınızı parolayla korumalı ve hatta bilgisayarınızda oturum açmak kadar basit bir şey için parola gerektirmelisiniz. Bu basit adım, parola yönetiminiz güçlü olduğu sürece kötü niyetli kullanıcıları caydıracaktır. Aynı parolayı tembellikten tekrar kullanmak kolaydır veya birden fazla parolayı unutacağınızdan korkarsınız. Ancak bu, sağlanan güvenliğin gücünü önemli ölçüde zayıflatır ve bir hesap kırılırsa, özellikle de bu parola birkaç hesapta kullanılmışsa, sizi açığa çıkarır.

6. Haberdar Olun

Çoğu zaman, bilgisayar güvenlik ihlalleri fark edilmez çünkü gerektiğinde gönderilen uyarılar veya e-postalar yoktur. Kullanıcıları hesaplarda veya tarayıcılarda olağandışı etkinlik konusunda otomatik olarak bilgilendirmek henüz yaygın bir uygulama olmadığından, bu birçok çevrimiçi uygulama için geçerlidir. Şüpheli mesajlar gönderildiğinde veya bilinmeyen konumlardan girişler tamamlandığında hemen harekete geçtiğinizden emin olmak için, tüm olası metin ve e-posta uyarılarını ayarlamanız gerekir. Bir ihlalin izlenmesi, uzun bir süre geçtikten sonra onu onarmaya çalışmaktan çok daha kolaydır.

 

7. Şifrele

Tanım olarak, şifreleme, yetkisiz erişimi önlemek için verilerinizi veya bilgilerinizi özel bir şifre veya koda dönüştürme eylemidir. Kulağa özellikle ileri teknoloji gibi gelse de, süreç varsayılandan daha basittir. Çeşitli uygulamaların yardımıyla, dosyaları veya iletişimleri kolayca dönüştürülebilir. Bilgilerinizin şifrelenmiş olduğu gerçeği, kötü niyetli kullanıcıların çoğunu korkutmak ve bilgisayarınızı ihlal etme girişimleri hakkında iki kez düşünmelerini sağlamak için yeterli olacaktır.

Bilgisayar güvenliğini artırmak gereksiz görünebilir, ancak daha fazla bilgi çevrimiçi hale geldikçe, ekranların arkasında daha fazla kötü niyet meydana gelir ve bilgisayar korsanları ve virüsler daha karmaşık hale gelir. Biraz fazladan çalışma gerektirebilir, ancak dikkatli olarak bilgisayarınızı ve mahremiyetinizi korumak için çok şey yapabilirsiniz. Yukarıdaki ipuçlarının bir kısmını veya tamamını uygulamak, bilgisayar güvenliği dünyasına girmenin ve dijital güvenliğinizi bir öncelik haline getirmenin harika bir yoludur.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz