Çok Fazla SQL Server Engellemesine Sahip Olmanın Ana Sorunları Nedir?

Engelleme, SQL Server ortamında sık karşılaşılan bir durumdur ve ciddi bir sorun gibi görünse de, aslında bilginin bütünlüğünü riske atmadan veritabanını çalışır durumda tutmak için tasarlanmış bir işlevdir.

Bununla birlikte, engellemenin kontrolden çıkması ve gidermeniz gereken bir dizi önemli sorun yaratması hala mümkündür. İşte bu sorunların doğasına ve bunları çözmek için atabileceğiniz adımlara hızlı bir bakış.

Performans cezaları

Çok fazla SQL Server engellemesinin neden olduğu ana zorluk, SentryOne ekibinin açıkladığı gibi , veritabanının performansının düşmesidir .

Sunucu kaynaklarında özel kilitlere sahip olan işlem sayısı ne kadar fazlaysa, engellemenin ortaya çıkma olasılığı o kadar artar ve diğer süreçler, kilit serbest bırakılana ve kaynak serbest kalıncaya kadar etkin bir şekilde düzenli bir kuyruk oluşturmak zorunda kalır.

Bu süreçler kilit ve blok zincirleri oluşturursa, işlemlerin tamamlanması daha uzun sürecektir ve sunucuya güvenen uygulamaların çalışmasını ve işlevini yerine getirmesini engelleyen gecikmeler yaratır.

Daha kısa bloklarla az miktarda engelleme tamamen kabul edilebilir ve düzeltilmesi gerekmese de, tutarlı bir şekilde meydana gelen ve performans cezalarına yol açan bu kuyrukları oluşturan herhangi bir engellemeye bakılması gerekecektir. Beş saniyeden fazla süren bloklarla başlayın ve bu bloklara neden olan sorguları optimize etmeyi hedefleyin .

 

Çıkmaz ikilem

Sunucu engelleme her zaman kötü bir şey olmayabilir, ancak çok fazlaysa, performanstan ödün veren diğer temel bakım sorunlarının da rol oynaması muhtemeldir.

SQL sunucusu kilitlenmeleri, aranması gereken ek bir semptomdur, çünkü bu hatalar, belirli işlemlerin aynı kaynak üzerinde rekabet ettiğini ve şu anda işgal ettikleri kaynaktan uzaklaşamayacağını, yani sonlandırma için bir tanesinin seçileceğini gösterir.

Bu uğursuz gibi görünen işlev, göründüğü kadar kötü olmayan bir işlevdir, ancak veritabanının yetersiz çalıştığı anlamına gelecektir. Ortaya çıkan kilitlenmeler nedeniyle sonlandırılan işlemler yeniden çalıştırılabilir, ancak bunun manuel olarak gerçekleştirilmesi gerekebilir ve kilitlenme yaratan sorguların kesilmesine izin vermek yerine kesinlikle iyileştirilmesi gerekir.

 

Dikkat önemlidir

SQL Server engelleme, her DBA’nın görevlerini yerine getirirken bilinçli olması gereken bir şeydir, çünkü veritabanının işlemlerinin bu yönünü izleyerek sorunları mümkün olan en kısa sürede görmek ve daha sonra değil, daha erken çözmek için harekete geçmek mümkün olacaktır.

Aynı şekilde, bir SQL Server bağlamında oynadığı hayati rol nedeniyle tüm engellemeleri ortadan kaldırmak da hedefiniz olmamalıdır. Dahası, engellemenin giriş ve çıkışlarını öğrendikçe, özellikle de size yardımcı olması için sunucu izleme yazılımı kullanıyorsanız ve düşük performansın ardındaki diğer suçluları da göz önünde bulunduruyorsanız , potansiyel olarak sorunlu çatışmaları tespit etmeniz daha az zaman alacaktır .

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz