Eğitimcilerin İnternet Üzerinden Uzaktan Ders Yaparken İhtiyaç Duydukları Araçlar

Eğitim sektörü, Covid-19 pandemisinden en kısa sürede ağır şekilde etkilenen birçok sektörden biridir. Sosyal mesafenin virüsü yenmenin etkili yollarından biri olmasıyla, yüz yüze dersler neredeyse imkansız hale geldi. Herkesin beklediği gibi, çevrimiçi öğrenme dünya çapında en uygun geri dönüş planı haline geldi. Alışılmış web siteleri ve platformlara ek olarak, video konferans ve iletişim platformları ile Zoom, Skype ve WhatsApp gibi araçlar, eğitmenler ve öğrencileri arasında hızla ticaretin en popüler araçlarına dönüştü.

Dünya, nüfuslarını aşılamakla meşgul olsa bile, virüse karşı uzak sınıflar dünyanın birçok yerinde hâlâ geçerli bir eğilim. İşin ilginç yanı, virüsü yendikten çok sonra bile uzaktan öğrenmenin kalıcı olması. Bununla birlikte, bariz nedenlerden dolayı, çevrimiçi öğrenme, zorlukların adil payı olmadan gelmez. En güvenilir bağlantı, kullanıcı dostu web siteleri ve zengin çevrimiçi kaynaklarla bile eğitimcilerin, öğrencilere materyalleri uzaktan sorunsuz bir şekilde ulaştırmak için doğru araçlara sahip olması gerekir. Bu notta, internet üzerinden uzaktan ders yaparken eğitimcilerin ihtiyaç duyduğu bazı araçlar burada.

 

1. İdeal Platform

Birkaç yıl öncesinin aksine, uzaktan çevrimiçi kurslar vermek yıllar içinde daha kolay hale geldi. Ancak bu aynı zamanda talep arttıkça daha rekabetçi hale geldiği anlamına da geliyor. Daha önce de belirtildiği gibi, talep, 2020-21’de, koronavirüs pandemisini engellemek için sosyal mesafe ve evde kalma emirlerinin gerekli hale geldiği 2020-21’de fırladı. Bir eğitimci veya eğitmen olarak çevrimiçi ders satmaya karar verirseniz, başarınız büyük ölçüde seçtiğiniz dağıtım platformu tarafından belirlenecektir. Farklı platformların farklı özellikleri vardır, ancak en iyileri çevrimiçi dersler geliştirmenize ve bunları tanıtmanıza yardımcı olacak çeşitli araçlar sağlar . Bu çaptaki bazı dikkate değer platformlar arasında Udemy, Kajabi, Teachable, Podia ve Thinkific sayılabilir.

 

2. Kararlı Bir İnternet Bağlantısı

Çevrimiçi bir eğitimci olarak sorun yaşamak istemeyeceğiniz şeylerden biri de internet bağlantınızdır. Öğrencilerinizin dikkat etmesini istiyorsanız, bağlantınızın her seferinde açık ve kapalı olmadığından emin olmanız gerekir. İnternet sağlayıcınızla konuşmanız ve internet bağlantınızın hızını en üst düzeye çıkarmalarını istemeniz gerekir , bu da ekstra bir ücrete tabi olabilir. Bilgisayarınızın Wi-Fi yerine bir kablo ile internete bağlı olması da tavsiye edilir. Bu, kaliteli tarama için hızın en üst düzeye çıkarılmasını sağlar. Bir oturumun ortasında internet bağlantısını kaybetmek gibi en kötü senaryoya da hazırlanmalısınız. Mobil veri gibi bir yedekleme planı beklemede olmalıdır. Bu önlemler, kurs teslim oturumlarınızı sorunsuz ve daha eğlenceli hale getirmenize yardımcı olabilir.

 

3. Beklemede Birden Fazla Cihaz

Çevrimiçi öğretmen olarak kullanılacak en iyi cihaz bir masaüstü bilgisayardır. Dokunmatik ekranlı cihazların piyasaya sürülmesi nedeniyle modası geçmiş görünebilir, ancak aynı zamanda size seanslar sırasında etkili olduğunu kanıtlayan maksimum potansiyeli verir. Bir masaüstü bilgisayar, birden fazla kaynağı uygun bir hızda kolayca kullanmanıza olanak tanır. Ayrıca başka şeyler paylaşırken bile öğrencilerinizi kolayca izleyebilmeniz için iki veya daha fazla ekrana sahip olabilirsiniz . Dizüstü bilgisayarınız, tabletiniz ve akıllı telefonunuz gibi cihazların yakınınızda olması, güç ve internet bağlantınızın kesildiği veya iş istasyonunuza ulaşamadığınız ve bir oturumun zamanının geldiği durumlarda yardımcı olur. Bu şekilde seanslarınızı nerede olursanız olun gerçekleştirebilirsiniz.

 

4. İyi Bir Kulaklık ve Mikrofon

Herhangi bir cihazınızdaki dahili kulaklıklara, mikrofona ve hatta bazen kameraya güvenmemeniz çok akıllıca olur. İyi olabilirler, ancak öğrencilerinize içerik sağlamanızı etkisiz hale getiren arka plan seslerini kolayca alırlar. Dahili mikrofonlu ve tercihen ağzınıza yakın bir kulaklık alın. Bu size ve öğrencilerinize şimdiye kadarki en iyi iletişim deneyimini sağlayacaktır.

 

5. Yazılım

Çevrimiçi öğretim, birden çok kullanıcıyı, dosya, video ve diğer öğrenme materyallerinin paylaşımını destekleyebilen yazılım gerektirir. Bu seçimi yaparken öğrencilerinizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Ücretsiz ve ücretli seçenekler de dahil olmak üzere çeşitli yazılım seçenekleri vardır. Çevrimiçi bir eğitmen olarak, tam kontrole sahip olmak için seçtiğiniz herhangi bir yazılımın ücretli sürümünü edinebilirsiniz. Ayrıca, öğrencilerinizin hafızada kalıcılığını artırmak için etkileşimli bir öğrenme türünün gerekli olacağını unutmayın. Bu nedenle, siz ve öğrencilerinizin arada sırada tartışabilmeniz için video konferans yazılımı eklemeniz önerilir.

Diğer bir gereklilik ise güvenilir belge yönetimi araçlarıdır. Oturumlarınıza başladıktan sonra, öğrencilerinize testler ve ödevler vermeniz gerekecektir. Bu, depolama ve organizasyon gerektiren bir sürü belgeye sahip olmanızın an meselesi olduğu anlamına gelir. Bunları yönetmek ve bu belgeleri takip etmek için Evernote, Dropbox OneDrive veya uygun bulabileceğiniz benzer programlar gibi belge yönetim araçlarına ihtiyacınız olacak. Ayrıca, öğrencilerinizi eski geleneksel yöntemlerle bir deftere not almaya teşvik etmeyi unutmayın çünkü bu onların kavram ve ders anlayışlarını geliştirmede uzun bir yol kat eder.

About Yüksel Gürdamar

2003 yılından bu zamana kadar bilişim sektöründe hizmet vermekteyim. Birden fazla bilişim firmasında bilgi işlem sorumlusu pozisyonunda görev yaptıktan sonra 2009 yılında sunucuyeri firmasını ilk temellerini atarak bugün itibariyle 11 yıllık bir markanın hosting alanında hizmet sağlamasanın gururuyla sektörde kalite ve uygun fiyat politikasını ilke edinip firmamız adına kullanıcılarımıza daime kesintisiz bir erişim sunmak için çalışmaktayım.

Yorum Yaz