İlginizi Çekebilecek Drone Teknolojisinin Kullanımları

Mesele şu ki – sadece birkaç on yıl önce insansız hava araçları hakkında konuşacak olsaydık, insanların konuyu neredeyse bir bilim kurgu filminden çıkmış bir şey gibi bulma olasılığı yüksektir. Günümüzde, drone teknolojisinin kullanımı ticari sektöre yayıldı ve drone’lar sadece oldukça uygun fiyatlı değil aynı zamanda inanılmaz derecede kullanışlı.

Bunların hepsi söyleniyor, eğer hala ikna olmadıysanız ve belki de bir kişinin dronla ne yapabileceğinden emin değilseniz – bu makale burada devreye giriyor. Burada, sizi ilgilendirebilecek drone teknolojisinin farklı kullanımlarından bahsedeceğiz.

 

Fotoğraf Çekme ve Film Yapımı

Dronlar , film yapımı ve sinematografi söz konusu olduğunda gerçekten ufku genişletti çünkü daha önce mümkün olmayan çekimleri sağlayabilirler. İster bulutları kırıp çeşitli manzaralara yaklaşan bir çekimden bahsediyor olsak da, ya da örneğin bir göl üzerinde süzülürken, hızlı arabaların peşinde koşuyor olsak da – hava kamerası çalışmasıyla ilgili aklınıza gelen hemen hemen her şey yapılabilir.

Bununla birlikte, film yapımı söz konusu olduğunda, gerçekten yenilikçi değilseniz, çoğu durumda, bir sahneyi birinin bakış açısından çekersiniz. İşte olay şu ki, insansız hava araçları, izleyicinin görüş hattını daha önce hiç bu şekilde vurulmamış ufuklara doğru genişleterek bu sınırı kaldırabilir ve silebilir. Bütün bunlar, drone’ların film yapım dünyasına sunduğu şeydir.

 

Çeşitli Amaçlar için Uzaktan Algılama

Dronlar söz konusu olduğunda, yetenekleri sadece eğlence endüstrisinin çok ötesine geçiyor. Bu, özellikle çok sayıda işleve yardımcı olabilecek algılama ekipmanını güvenli bir şekilde taşıyabilen daha iyi, daha ciddi mücadele kanıtlanmış operasyonel sistemler için geçerlidir . Sadece bir çift isim vermek gerekirse, jeolojik araştırma, tarım, arkeoloji ve diğer birçok endüstriye yardımcı olabilirler, bir drone içine yerleştirilebilecek tüm farklı sensörlerden büyük ölçüde yararlanabilirler.

 

Tarımda İHA Kullanımı

Bu algılama drone teknolojilerinin tarımda nasıl ve ne için kullanılabileceğini açıklayalım . Dronlar, mahsullerin yüksekliğini kolayca ölçmek için özel algılama teknolojisini kullanabilir ve bunu oldukça hızlı yapar. Bu özel uzaktan algılama teknolojisi, bir nesneyi lazerle aydınlatarak ve ardından geri yansıyanı ölçerek mesafeyi ölçebilir. Bunun birçok başka alanda faydalı olabileceğini hayal edebilirsiniz.

 

Isı Sensörleri

Drone teknolojisinin bir diğer harika kullanımı, tarım hakkında konuştuğumuzda, çiftlik hayvanlarının sıcaklığını, suyun varlığını, su sıcaklığını tespit edebilen ve ayrıca gözetim ve acil müdahale amacıyla da kullanılabilen ısı sensörleri. Bu, özellikle ağır ekipmandan uzak uzak bir alanda bir kişi yaralandığında veya çiftlik hayvanlarında bir kaza olduğunda, hasar kontrolünün mümkün olan en kısa sürede yapılabilmesi için kullanışlı olabilir.

 

Spektral Aletler

Çok spektral cihazlar, mahsul yoğunluğu ile ilgili verileri bulmak için gerektiği kadar bitkiyi kolayca sayabilir. Aynı teknolojiyi kullanarak, drone’lar bitkilerin sağlığını kontrol etmek ve hatta su kalitesini değerlendirmek için de kullanılabilir ki bu, uzaktan yapabilmek için harika bir şeydir. Görsel spektrum sensörleri söz konusu olduğunda, uzak arazileri uzaktan taramayı ve haritalamayı mümkün kılanlardır.

 

Biyolojik Sensörler

Biyolojik sensörler, tüm alanı örnekleyecek bir saha ekibine ihtiyaç duymadan hava kalitesi okumaları almak ve belirli mikro organizmaların veya organik bileşiklerin varlığını kontrol etmek için kullanılabildikleri için son derece kullanışlıdır. Hızlı ve etkilidirler ve yalnızca tarım söz konusu olduğunda değil, birçok farklı alan söz konusu olduğunda sahip olmaları büyük bir değerdir.

 

Hava Gözetleme için Dronları Kullanma

İşte mesele şu – gözetleme duyduğunuzda, kanunlara aykırı kişileri yakalamak için tasarlanmış güvenlik kameraları hakkında düşünmeye başlama olasılığınız yüksektir, hatta kişisel hareketlerinizi ve eylemlerinizi gözetleyip izlemeye bile başlayabilirsiniz. Mesele şu ki, bunlar drone teknolojisinin kullanıldığı en nadir şeyler.

İtfaiye departmanları, kendi başlarına yapacak bir saha ekibinin güvenliğini riske atmadan orman yangınlarını takip etmek ve haritalamak için dronları kullanabilir. Bu tür teknolojinin bir başka harika kullanımı, farklı şirketlerin boru hatları, binalar vb. Gibi altyapılarını izlemesidir. Bunu olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde yapabilirler – işletmelere büyük miktarda para tasarrufu sağlar ve ayrıca herhangi bir çalışanın herhangi bir şekilde zarar görmesinden kaynaklanan sorumluluk riskini azaltır.

Sonunda, sadece drone teknolojisinin gelişiminin nasıl gelişeceğini ve son derece heyecan verici fırsatlar sunmaya devam edeceğini beklemek ve görmek zorundayız ve kesinlikle çok uzun süre beklememize gerek yok. Ancak bu arada, mevcut olanaklarla yapılacak çok sayıda keşif var. Öyleyse, yaptığınızdan emin olun ve tadını çıkarın!

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz