linux os

Linux neden daha güvenlidir? Linux, ticari sektör için her zaman en iyi seçimdir. Sadece açık bir işletim yazılımı olduğu için değil, aynı zamanda bazı büyük işletim sistemlerinde kesinlikle eksik olan diğer birçok özelliği de barındırıyor. Hem Windows hem de Linux doğası gereği kullanıcı dostudur, ancak ikincisini başka bir şeyle karşılaştırdığımızda, güvenlik her zaman dikkate alınması gereken büyük bir faktör olarak ortaya çıkar.

Linux basit kodlarla geliştirilmiştir. Ancak, muhtemelen güvenlik açısından daha fazla bilgi kabul ediyor. Günümüzde, bu işletim sisteminin sunduğu harika özellikler nedeniyle bu platformda giderek daha fazla cihaz çalışıyor. kendinizle bir tane olması idealdir.

linux işletim sistemi

 

Linux’un Sahip Olduğu ve Windows’un Sahip Olmadığı 5 Harika Güvenlik Özelliği

1. Hesapların ayrıcalıkları

Linux’u seçerken hesaplar her zaman dikkate alınması gereken büyük bir faktör haline gelir. Windows İşletim sistemi söz konusu olduğunda, kullanıcılara yönetim hakları konusunda yardım sağlanır. Bu nedenle sisteme değişiklik getirme izni verilmektedir. Sistem üzerinde basit bir virüs saldırısı olduğunda yönetimi kolayca jailbreak yapmasının nedeni budur.

Veriler böyle bir Windows sisteminde asla güvende değildir. Linux işletim sistemine gelince , burada sunulan erişim hakları her zaman sınırlıdır. Bu nedenle, herhangi bir virüsün bu dosyalara erişmesi zorlaşır. Aslında, yalnızca bazı yerel dosya ve klasörlere ulaşabilirler. Yönetici paneli her zaman korunur ve güvende kalır.

2. Yetkili topluluk

İşletim sistemlerinden en iyisini seçmek her zaman zor bir görev haline gelir. Ancak, işletim yazılımının yetkin özelliklerini bilmeniz önemlidir. Sosyal mühendislik, büyük bir faktör ve birçokları için kolay bir hedef olarak ortaya çıkıyor. Burası Windows’un geri çekildiği yerdir. Bu tür tehditlere karşı daha savunmasızdırlar.

Masum insanların çoğu, posta yoluyla veya sosyal ağ modlarına gönderilen bir virüsü kolayca indirebilir. Bu virüs indirildikten sonra, bilgisayar korsanlarının bilgisayara tam erişim elde etmesi daha kolay hale gelir. Veriler hiçbir zaman iletilmez.

Ancak, Linux için durum hiç de aynı değil. Aslında, teknik açıdan bakıldığında Linux çok daha gelişmiştir. Bu platformda, bu tür şüpheli ekleri hiçbir şekilde indiremeyeceksiniz. Bu tür dosyaları internetten indirmek, yönetimden doğrudan izin gerektirir.

Linux platformunda oluşacak hasarın her zaman sınırlı olmasının ana nedeni budur. Linux’a sahip olmanın en iyi yanlarından biri, sürekli olarak platform üzerinde çalışan çeşitli geliştiricilerin olmasıdır. Herhangi bir iğrenç aktivite bulurlarsa, anında ve daha fazla gecikme olmaksızın giderilecektir.

3. IPtables

Linux platformlarındaki IP tabloları kavramını pek çok kişi bilmiyor. Windows ve diğer platformlarda, bu tür konular da sık sık gündeme getirilmez. IPtables, PC’nizin güvenlik duvarındaki bir çöküşten sorumludur. Güvenlik duvarında bir kırılma girişiminde bulunan bilgisayar korsanlarının çoğu, içeride kolay bir hareketten sorumlu olan birden fazla IP tablosu yerleştirir.

Linux yazılımının yardımıyla, bu tür etkinlikleri engelleyebileceksiniz. Kısacası çalıştırmayı engelleyecek güvenli bir ortam yaratır ve ayrıca herhangi bir komuta veya erişim ağına izin vermez. Böylece Linux platformundaki her şey durdurulacak ve her zaman korunmaya devam edecektir.

4. Monokültür

Etkisi
Windows Platformu birçok yönden çalışır ve bu nedenle aynı platformda çalışan milyonlarca ve milyarlarca insan vardır. Linux her zaman güvenli ve emniyetli bir ortamda çalışsa da, işi düzenli olarak yapar.

Ancak, çevre konsolu söz konusu olduğunda, Linux bir monokültür izler. Bu Linux işletim sisteminin mimarisi parçalandırılmıştır. Teknisyen tutkusundan Maria Flagg, bu nedenle, bir virüsün kaynak merkeze geri dönmesinin neredeyse imkansız olduğunu söylüyor .

Windows’ta bölünmüş yapı bir uygulamaya gelmez. Hiç bölünmemiş. Bu nedenle, Windows mevcut kullanıcıların çoğuna kolayca büyük zarar verebilir.

5. Sistem olaylarını kaydetme

Linux
Linux her zaman günlük dosyası modelini takip eder. Bu nedenle, her türlü kötü amaçlı dosyanın oturum açmasını ve katı bir eylemi engellemesini kolayca engelleyebilir. Sistem dosyalarına girmeye çalışan biri varsa, bildirim yöneticiye gönderilir. Disk yazımlarının yüklenememesinin nedeni budur. bilgisayar korsanları için sorun yaratabilir ve kaynağa geri dönebilirsiniz.

Sonuç

Linux işletim sistemini ticari bilgisayarlarınız ve dizüstü bilgisayarlarınız ile kullanmak harika bir çözüm olabilir. Platform, verilere sınırsız erişim sağlamanıza izin veren ancak her zaman güvenli ve emniyetli bir şekilde belirli yönler üzerine geliştirilmiştir. Çoğu insanın Windows yerine Linux’u tercih etmesinin belirli nedenleri vardır ve bu, güvenlik açısından büyük bir faktör haline gelir. Burada, Linux’un diğer her işletim sisteminin sahip olmadığı 5 harika güvenlik özelliğinden bahsettik. Linux’u kapmak ve en iyi seçeneği elde etmek sizin için çok daha kolay olacak.

linux işletim sistemi

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz