Software Testing, Quality Control

Yazılım testi Neden Önemlidir? Yazılım bir programın istenen kalitede olmasını ve arıza yapmadan iyi çalışmasını sağlama sürecidir. Tanım olarak, yazılımın tüm temel kalite gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemek için titiz manuel ve otomatik testlere tabi tutulmasını içerir.

Çoğu durumda, bir QA yazılım test şirketi olan XBOSoft gibi şirketler tarafından istihdam edilen uzmanlar bu yazılım testlerini gerçekleştirecektir. Geleneksel yazılım geliştiricilerinden farklı olarak, bu uzman ekipleri testle ilgili bu görevleri tamamlamak için özel eğitim alırlar.

Müşterilere son ürünü göndermeden önce hataları tespit etmek için yazılım testine yatırım yapmanız gerekir. Müşteri memnuniyeti için yazılım testinin neden hayati olduğu hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Yazılım Testi, Kalite Kontrol

Test, zorlu bir süreçtir

Çoğu test kullanıcısı iki tür yazılım testi sunar:

  1. Ürün testi
  2. Ad-hoc testi

Ürün testi, yazılımın amacına ulaştığından emin olmak için geliştirme aşamasında test edilmesini içerir. Test uzmanları, uygulamaların doğru çalışıp çalışmadığını belirlemek için çeşitli araçlar kullanır. Bir kusur veya hata tespit ettiklerinde, geliştiriciyi bilgilendirir ve içgörülerine katkıda bulunarak geliştiricinin uygun bir çözüm bulmasına yardımcı olur.

Ad-hoc test, geliştirme aşamasında tespit edilmeden kalan kusurlar için eksiksiz yazılım paketinin değerlendirilmesini içerir. Test uzmanları, bu tür testleri gerçekleştirirken kara kutu testini veya etik korsanlığı kullanabilir. Her iki durumda da, bir test uzmanı, belirli bir sektör veya sektördeki kuruluşlar tarafından kullanılan uygulamaları test etme deneyimi olan bir kişidir.

Test, hataları ve kusurları tespit eder

Test, söz konusu yazılım programını kullanırken ortaya çıkabilecek tüm olası sorunları belirlemeye yardımcı olur. Örneğin, bir simülasyon, müşteri memnuniyetsizliğine ve maliyetli rahatsızlıklara yol açabilecek kullanıcı arayüzündeki kusurları ortaya çıkarabilir. Bu tür sorunlar, kontrol edilmediği takdirde bu yazılım programına güvenen kuruluşta onarılamaz hasara neden olabilir.

Yazılım geliştirme maliyetlerini düşürür

Yazılımın geliştirme sürecinin her aşamasında test edilmesi, geliştiriciyi birçok gereksiz masraftan kurtarır. Bu test stratejisi, sorunları erken tespit etmeye ve bir sonraki yinelemeye geçmeden önce bunları düzeltmeye yardımcı olur.

Geliştiriciler bu sistem hatalarını erken düzeltmezlerse, maliyetli program değişikliklerine yol açabilir. Geliştirici, özellikle bazı uygulamaların yeniden yapılması veya hurdaya çıkarılması gerekiyorsa, maliyet aşımlarıyla karşılaşabilir.

Ek bir avantaj olarak, iki takım fikir ve deneyim alışverişinde bulunabildiği ve verimli bir şekilde beyin fırtınası yapabildiği için, düzenli yazılım testi de geliştirme sürecini hızlandırır. Dikkatlice tasarlanmış bir test stratejisi ile sonuç, rekor sürede teslim edilen yüksek kaliteli bir üründür.

Endüstri standartlarına uyumu sağlar

Kod yazanlar, müşterinin işi hakkında bilgi eksikliği nedeniyle geliştirme aşamasında hatalar yapabilirler. Neyse ki, test uzmanları, farklı endüstriler ve çeşitli istemciler için yazılımları test etme konusunda deneyim kazanmış ve yazılım programlarını kolaylıkla tanımlamalarına olanak sağlamıştır.

Örneğin, Avrupalı ​​müşteriler için yazılım üreten geliştiriciler, Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ile uyumluluğu sağlamalıdır. Deneyimli bir test uzmanı, müşteri web sitelerinde uygulanmadan önce programların endüstri standartlarına uygunluğunu her zaman doğrular.

Güvenlik

Yazılım testi, kuruluş tarafından depolanan hassas verilerin bilgisayar korsanlarından korunmasını sağlar. Bu güvenlik önlemleri, kuruluşu hedeflenen kötü amaçlı yazılım saldırılarından koruyarak kaynakların veya hassas verilerin kaybına yol açar. Düzenli testler, test uzmanlarının sistemdeki zayıf bağlantıları hızla tespit etmelerini ve bilgisayar korsanlarının hedefi haline gelmeden önce bunları uygun şekilde çözmelerini sağlar.

Yazılım işlevselliği

Geçmişten farklı olarak, yazılım geliştiriciler, programlarının birden çok cihazda, çeşitli işletim sistemlerinde ve çok çeşitli tarayıcılarda çalışabilmesini sağlamalıdır. Kullanıcı deneyimini geliştirmek için uygulamanın farklı platformlarla uyumlu olması gerekir.

Geliştirici belirli cihazları ihmal ettiyse, testler bu hatayı düzeltmeye ve programı mümkün olan en erken aşamada tüm mobil cihazlar için optimize etmeye yardımcı olabilir. Test uzmanları, uygulamayı veri görselleştirme gibi yeni ortaya çıkan eğilimlere uyarlanabilir hale getiren değişiklikler de önerebilir .

Test, müşteri memnuniyetini artırır

Müşteri uygulamaları için kullanılan yazılımın kalitesi, müşteri memnuniyetini etkileme potansiyeline sahiptir. Müşteriler kullanıcı deneyimlerinden memnun değilse, kötü tasarım kolaylıkla müşteri kaybına ve iş fırsatlarının azalmasına neden olabilir.

Tersine, kaliteli yazılım, müşteri memnuniyetine ve kuruluşta artan güvene dönüşür. Kaliteli yazılım, çoğu işletmenin çevrimiçi olarak faaliyet gösterdiği bir zamanda sadık müşterileri elde tutmanın bir yoludur. Müşteriler başarısız olmadan, kurcalamaya dayanıklı yazılım uygulamaları oluşturma konusunda itibara sahip şirketlerle ortak olmayı seçeceklerdir.

Kalite güvencesi

Test, herhangi bir kuruluş için önemli bir kalite kontrol önlemidir. Çoğu modern kuruluşun neredeyse her işlem için uygulamaları vardır . Bordrodan e-posta ve video konferans yazılımına kadar, kuruluşun iyi entegre edilmiş uygulamalara sahip olması gerekir. Test uzmanları, yazılımı kullanım kolaylığı açısından değerlendirdiklerinde, hatasız bir kullanıcı deneyimi sağlamak için değişiklikler önerebilirler.

İş sürekliliğini sağlar

Bazen hatalı bir yazılım çökebilir veya bilgisayar korsanları tarafından tehlikeye atılabilir. Bu olursa, işin tamamen aksamasına neden olabilir. Bu güvenlik ihlalleri, bir istemciyi sorunu düzeltmek için sunucularını çevrimdışına almaya zorlayabilir. Bu tür rahatsızlıklar organizasyon için çok maliyetli olabilir ve kayıplara yol açabilir.

Sonuç

Yazılım testinden çıkmayı seçerseniz, programlarınız en yüksek performansta çalışmaz, şirketinize binlerce satışa mal olur ve müşterilerle bağları koparır. Şirketinizin markasını tehlikeye atmayın. Kapsamlı yazılım testleri için gerekli zamanı ve kaynakları bütçelediğinizden emin olun.

Yazılım Testi, Kalite Kontrol

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz