Macbook’un Disk Alanını Açmanıza Yardımcı Olacak Fikirler

Macbook‘un sürücü alanının tükenmesi oldukça yaygındır, özellikle modelinizde bir sabit sürücü değil de bir katı hal sürücüsü varsa. SSD’ler, Macbook’un performansını nasıl hızlandırdıkları nedeniyle genel olarak daha iyi bir seçenektir, ancak bir katı hal sürücü bu kadar fazla depolama alanına sahip değildir.

Sürücünüzde sadece birkaç boş gigabayt ile sıkışıp kalırsanız, Mac performans sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, sağlam bir bilgisayar veri bakım rutini oluşturmak ve buna bağlı kalmak gerekir.

Aşağıdaki fikirler, Macbook’un sürücü alanını boşaltmak için bir strateji oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Ve bu fikirlerden ne kadar çok uygularsanız, Mac’iniz o kadar iyi performans gösterir.

 

Geçici Sistem Önemsizlerine Dikkat Edin

Sistem ve kullanıcı önbellekleri gibi geçici sistem çöpleriyle başlamak iyi bir yaklaşımdır. Bu dosyalara erişmek için sistem ayarlarında değişiklik yapılması gerektiğinden, bu dosyaları manuel olarak kaldırmakta zorlanabilirsiniz.

Ayrıca, bunları kendiniz silmek, silinmemesi gereken bir dosyanın yanlışlıkla silinmesine neden olabilir. Ve böyle bir dosyayı geri yüklemenin basit olmasını beklemeyin.

Geçici verilerin kaldırılması sürücü alanını boşaltacak ve sistemin işlenecek daha az dosyası olacağından genel Macbook performansını artıracaktır. Sen olabilir tıklayınız Mac’inizden önbelleği nasıl kaldırılacağını öğrenmek için.

 

Eski Uygulamaları Sil

Bir süredir kullanmadığınız uygulamalar, kaldırmanız gereken dosyalar listesindeki başka bir öğedir. Macbook’unuzdaki Macbook uygulamalarına bakın ve hangilerinin size faydası olmadığını anlayın.

Bazı uygulamalar, birkaç gigabayta kadar depolama alanı kaplayabilen yabancı dil destek dosyalarıyla birlikte geldiklerinden beklediğinizden daha fazla yer açabilir.

 

İndirmeler için Varsayılan Konumu Değiştirin

Herkes bir süre önce indirdiği bir resmi veya PDF belgesini hatırlamaz. Bu dosyalar indirilenler klasöründe kalır ve Macbook’un sürücü alanını kullanır.

İndirilenler klasörünü düzenli olarak kontrol etmeyi unutursanız, indirmeler için varsayılan konumu değiştirin. Örneğin, Macbook’un masaüstünü varsayılan indirme konumu yapmak, indirdiğiniz dosyaları hemen görmenizi sağlar.

İndirilenler Macbook’un masaüstünde bulunduğunuz için tam önünüzdeyse, sizin için hiçbir faydası olmadığında onları silmeyi unutmayacaksınız.

 

Dosyaları Kalıcı Olarak Kaldır

Dosyaları Macbook’tan kaldırırken kalıcı olarak silmeyi unutmayın. Çöp kutusundaki kısayolları sürüklemek yeterli değildir. Her dosya koyduğunuzda Çöp Kutusunu boşaltmanız gerekecektir.

Çöp Kutusu verilerini 30 gün sonra otomatik olarak kaldıran özelliğin etkinleştirilmesi düşünülmeye değer, ancak dosyalar hemen kaybolmak yerine 30 gün boyunca mevcut olacak.

Mac dosyalarını kalıcı olarak silmek için Option + Command + Delete klavye kısayolunu kullanma alışkanlığı da edinebilirsiniz. Kurtulmak istediğiniz dosyayı seçin, klavye sırasına basın ve açılır pencereyi onaylayın.

 

Potansiyel Siber Güvenlik Tehditlerini Kontrol Edin

Kaç farklı siber güvenlik tehdidi olduğu düşünüldüğünde, bir bilgisayarın sürücü alanını tüketen bir virüs veya kötü amaçlı yazılımla karşılaşmanız şaşırtıcı olmamalıdır.

Güvenilir antivirüs yazılımı yükleyip çalıştırarak Mac’inizin kötü amaçlı yazılım içermediğinden emin olun. Güvenlik Duvarının etkinleştirilmesi, ek bir güvenlik katmanı sağladığı için iyi bir tavsiye niteliğindedir.

 

Verileri Harici Depolamaya Aktarın

Bazı dosyaları harici depolamaya aktarmalısınız. Dropbox ve iCloud, kullanıcılara mevcut depolama alanını genişletme seçeneği ile birkaç gigabayt boş alan sağladıkları için sağlam seçeneklerdir. Birkaç terabayt depolama alanı kadar her ay birkaç dolar ödemek iyi bir anlaşma gibi geliyor. Ayrıca bulutlar, dosyalarınızı saklamak için en güvenli yerlerden biridir.

Harici sabit sürücüleri ve bellek çubuklarını tercih ederseniz, bunun yerine verileri bu cihazlara aktarabilirsiniz.

 

İşletim sistemini yeniden yükleyin

Bazen bilgisayarınıza yeni bir başlangıç ​​yapmak en iyi seçenektir. Bunun için işletim sistemini yeniden yükleyebilir ve verileri silebilirsiniz. Bu, Macbook’un sürücü alanını boşaltmak için yeterli olmalıdır, ancak işletim sistemini yeniden yükledikten sonra önemli bilgisayar dosyalarına erişmek için veri yedeklemeleri oluşturmayı unutmayın.

 

Akış Platformlarına Bağlı kalın

Akış platformları , Mac’inizde büyük medya dosyalarını saklama ihtiyacını ortadan kaldırmanın iyi bir yoludur. En sevdiğiniz müzik parçaları, filmler ve TV şovları akış sitelerinde mevcuttur.

Bu hizmetler kullanışlıdır ve bilgisayar sürücü alanlarını boşaltmakta zorlananlar için harikalar yaratabilirler. Akış platformları aracılığıyla medyayı tüketmeye başladığınızda, bilgisayardaki medya dosyalarını biriktirmeye geri dönmek istemeyeceksiniz.

About İbrahim Berkay

2000 yılında bilgisayar programcılıpı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.

Yorum Yaz