Web siteleri arasında gezinti yapmak için her sitenin bir ıp numarası bulunmaktadır. Ip numarası bir bilgisayarın başka bir bilgisayar ile iletişimini sağlayan karmaşık bir sayı dizilimi olmakla birlikte iletişimde kullanılan tanınma belgesi olarak geçer. Bu karmaşık sayılarla uğraşmak yerine gezintiyi kolaylaştırmak için domain alınır. Domain adını alarak sitenizde misafirlerin gezinti yapmalarını kolaylaştırmış olursunuz.
Domain kullanılırken domain adı sistemi olarak ad verilen bir araç kullanılmaktadır. Bu aracın ismini genel olarak DNS kısaltması şeklinde görürsünüz. Bu sistem kimlik numarası olarak geçen ip leri domain adlarına bağlayan bir araçtır. Domainler domain adı ve üst düzey domain olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar.
Üst düzey domain domain adlarının en üst seviyesidir ve bu domainler geniş kitleye yayılmış çevresi olan kurumlar ve işletmelerin kullanabileceği türden domainlerdir. Birçok çeşit üst düzey domain bulunmaktadır. Bu domainlerden seçim yaparken web sitenizin yansıttığı tarz önemlidir. Örneğin devlet kurumları için ”gov.tr” kullanılmaktadır. Web siteniz için domaini seçmeniz için size bir domain sorgulama sayfası açılmıştır. Bu sayfadan web sitenizle ilgili bilgileri girip ona göre domain seçeneklerine bakabilirsiniz.
Üst düzey domainlerden bir de ülkeye özel olan üst düzey domainler bulunmaktadır. Türkiye için ”com.tr” olduğu gibi verilebilecek örneklerdendir.
Alt domain adı verilen bir domain çeşidi daha vardır. Bu domain çeşidi web sitesinin alt bölgesi için kullanılır. Örneğin sitesinin içinde blog açmak isteyen kişiler bu özelliği kullanabilmektedir.
Park domain adında bir domain çeşidi daha vardır. Bu domain çeşidi sitesinin domain adının yanlış yazılma olasılığı olan domain sahiplerinin tercih ettiği bir domain çeşididir. Bunun için adet domain adı oluşturulur. Alınan ilk domain adından sonra diğer domain adını ücretsiz temin edip kullanabilirsiniz.
Domain Başvuru İşlemi :
Size ait bir web sitenizin olması için domain yani alan adına sahip olmanız gerekir. Buna sahip olabilmek için belirlemiş olduğunuz alan adını kendi adınıza domain kayıt işlemi yaptırmanız gerekmektedir. Bu elde edilen alan adı satın alınmazlar. Her yıl ücret ödenerek kayıt işlemi yenilenmektedir. Kayıt yenilenmediği takdirde alan adı başka biri tarafından alınabilmektedir. Alan adı serbest bırakılmadan önce süre bitiminden 10 gün içinde kullanılamaz duruma gelir. Tahmini 45 gün hiç kimse tarafından bu alan adına kayıt işlemi yapılamaz. Bu süre sonunda alan adı yeniden serbest bırakılmaktadır. Domain başvuru işlemi açısından sorgulama araçları belirli aralıkta zaman dilimlerinde güncellenmeye tabii tutulur. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra güncellenme işlemi 24 ile 72 saat arasında gerçekleşmektedir. Tabi bunun dışında hosting hizmeti de almanız gerekmektedir.
Domaini Sorgulama:
Domainin varlığını sorgulamak için bir kaç tane web sayfası vardır. O sayfalardan bilgilere erişilmektedir. whois.com.tr, who.is, whois.sc, whois.net sayfalarından domain whois işlemi yapılmaktadır. Bu sayfalardan birine giriş yaptıktan sonra sayfa edinilen alan adının yazılmasını isteyecektir.
Yazdıktan sonra aratma yaptığınızda bilgileri rapor halinde ekrana gelecektir. Bu sorgulama sonucunda çıkan bilgiler :
1-Alan adını alan kişi veya firma ismi
2-Alan adını alırken belirtilmiş olunan e-mail adresi
3-Alan adını alan kişinin iletişim bilgileri
4-Hosting bilgisi
5-Alan adının alındığı ıp adresi
6-Alan adının ilk alındığı ve onaylandığı tarih
7-Alan adının kullanımının bitiş tarihi
8-Sorgulama yapmış olduğunuz bilgilerin en sın güncellenme tarihi
9-Alan adının onaylanmasını gerçekleştiren firmanın ismi gibi
bilgiler ekranda görünmektedir. Bu sorgulama sonucunda verilen bilgiler bazen doğru olmayabilir.
Nedeni ise bu kayıtlar yapılırken herhangi bir uluslararası belge gerekmeden kayıt işlemi yapıldığından gerçekliği kanıtlanamayabilir. Doğru çıkmayabilecek bilgiler arasında alan adını alan kişinin ismi, adresi, telefon numarası gibi iletişim bilgileri vardır. Kayıt işlemi yapılırken alan kişinin mail adresi üzerinden kayıt işlemi gerçekleştiği için mail adresi doğru bir bilgi olacaktır. İsim ve iletişim bilgileri alan sahibi tarafından gizleme durumu olabilmektedir. Coğrafi alan adları kapsamında alınan domain bilgileri belgelere dayanılarak yapıldığı için sorgulama sonucunda doğru bilgiler alınacaktır.
Alan Adı Transferi Nasıl Yapılır?
Alan adı transferinin yapılmasının sebebi, alan adı hizmetini veren firma ile çalışmaktan memnun olmama durumudur. Bu durum ortaya çıktığında başka bir firma ile çalışmak isteyen kişiler firma değişikliği yaparak alan adını çalışmak istediği firmaya transfer yapar. Her domain için transfer işlemi ayrı yapılabilmektedir. Bunu sınıflandırarak ilerlemek gerekmektedir.
1- .com, .net, .org, .biz, .info, .tv, .mobi transfer işlemi :
Öncelikli olarak bu transfer işlemini gerçekleştirebilmek için transfer kilidinin aktif olmaması gerekir. Alan adının transfer kodu alınarak bu transfer işlemlerinin yapılması ile ilgilenen şirketlerin web sayfasından domain transfer alanından sipariş verilir ve transfer kodu alanına gidilir. Verilen transfer siparişi sipariş sepetine eklenir, ödemesi yapılır ve transfer işlemi başlamış olur. Transfer işlemi sorgulama yapılan whois bilgilerinin yeni güncellendiği durumlarda güncellenme tarihinden 60 gün sonra işleme alınmaya başlar.
Transfer işlemi maile gelen onaylanma işlemi kişiye ulaşınca başlamış demektir. Onay maili gelince kişi gelen maili onaylama işlemini yapmalıdır. Alan adının onaylanması işlemi tarihinden 60 gün geçmiş ve kullanım süresinin bitimine 15 gün kalması durumunda transfer işlemi başlayacaktır. Bazı firmalar transfer işleminin kısa süre de tamamlanacağını belirtebilir fakat karşılaşılabilecek olumsuzlukları da göz önüne alırsak bu işlem 3 haftaya yayılabilmektedir. Bazen işlem baştan alınabilmektedir. Ayrıca transfer işlemi gerçekleşecek olan domainin whois bilgilerinin gizlilik taşımaması gerekmektedir.
2- .com.tr, .gen.tr, .k12.tr, .web.tr, org.tr vb .tr Uzantılı olanlarda transfer işlemi:
Bu tip uzantılarda transfer işlemi süreci tahmini 24 saat içinde gerçekleşmektedir. Transfer işleminde ”tr” uzantılı olan alan adlarında transfer işlemi yapılabilmektedir ve bu işlemi yapmak için transfer koduna gerek kalmamaktadır. Alan adı transfer ücretini ödedikten sonra maile gelen Sorumlu değişiklik formu doldurularak işlemi yapacak şirkete iletmek gerekmektedir. Bu doldurulan form ile birlikte imza sirkülerini de teslim etmeniz gerekmektedir.
Alan adı transfer işlemlerini yaparken bazen sorunlarla da karşılaşılmaktadır. Mail onayı olmaması söz konusu olduğunda başlaması gereken transfer işlemi otomatik olarak iptal olmaktadır. Tarih ve süreler konusunda koşullara uygun olmaması durumunda işlem iptal olmaktadır. Alan adının transfer edildiği şirketin transfer işlemini iptal etmesi durumunda da işlem iptal olmaktadır. Şikayet edildiği durumlarda da iptal söz konusu olmaktadır. Transfer işlemi başlatılmış olan ”tr” uzantılı alan adlarında evraklarının uyuşmazlığı gibi bir durum ortaya çıktığında işlem iptal olmaktadır. Alan adının kayıtlı olduğu firmaya bu konu ile ilgili borç kalmamış olması gerekmektedir.
Alan adının alındığı mail adresinin mutlaka kullanılır durumda olması gerekmektedir. Alan adının transfer işlemini başlatmak isteyen kişinin domainin sahibi olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Kanıtlayacak belge ve ayrıntılar sunulmadığı sürece transfer işlemi başlatılmayacaktır. Domainin aktif olması ve kilitli olmaması gerekmektedir.
Bütün işlemler tamam olduktan sonra ve gerekli evraklar varsa onlarda hazır olduktan sonra transfer yapacağınız firmanın alan adı transfer sayfasına giriş yaptıktan sonra ekrana gelen adres çubuğuna alan adının bulunduğu url nin girilmesi ile birlikte işlem başlamış olacaktır.
Alan Adı İçin Evraklar:
”com.tr” uzantılı olacak domain başvuru işlemi için tr domain evrakları Ticaret Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi, ticari sicil gazetesi, alan adı tahsis formu, eğer alan adı alınacak olan firma kişi üzerine ise kimlik fotokopisi, başvurulan alan adı firma üstüne değil de marka için alınmak isteniyorsa marka tescil belgesi gerekmektedir. Bu evraklar taratılarak da mail üzerinden gerekli firmaya gönderip yönlendirme yapılabilmektedir.