fbpx

Load Balancer

Load Balancer , Yük Dengeleme Hizmeti

Yeni bir web sitesi kurdunuz. Günlük olarak ortalama 100 kadar ziyaretçiniz var olduğunu düşünün. Siteniz yeni yeni keşfedilmektedir. Hosting firmasından aldığınız en uygun maliyetli bir sistem bütün ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.

Bir süre sonra günlük ziyaretçi sayısı 100 den 3000’e çıktı. Bu durumda ne yapacaksınız?

Yapılacak ilk şey sunucunuzun işlemci ve bellek modüllerini arttırarak hizmetin hızlı bir şekilde devam etmesini sağlamak olacaktır. Bu çözüm hosting firmanız ile çözebileceğiniz doğru bir çözümdür.

Ziyaretçi sayınız 3.000 den 40.000’e çıktığını düşünün. O zaman ne yapılacağını düşünün?

Bu durumda en doğru çözüm sunucu kopyalamak olacaktır. Birden fazla sunucuda hizmet vermek gerekir. Peki gelen istekler hangi sunuya gideceğini kim karar verecek. İşte tam burada sunucu ile istemci arasında yer alacak olan load balancer (yük dengeleyici) devreye girmektedir. Bu sistemle gelen talepler dengeli bir şekilde farklı sunuculara aktarılmaktadır. Bu şekilde istenen hizmetler daha hızlı ve kesintisiz olarak çalışmaya devam edecektir.

Load balancing iş yükünü farklı farklı sunuculara dağıtarak veri tabanının güvenliğini arttırarak, diğer hizmetlerinde yüksek performansta çalışmalarını sağlayacaktır.

Eğer load balancer sistemi kullanılmaz ise kullanıcı olarak alan adını yazdığınız anda gideceğinizi adres tektir. Bu durumda kullanıcı sayısı arttığı durumda sunucunun aşırı yükü karşılayamadığı durumda erişim kesintisi yaşanacak, performansta düşme, erişimde kesinti yaşanabilir.

Yük dengelemede amaç nedir?

Bu sistemde amaç en iyi kaynağı kullanmak, en hızlı istemci cevap süresi, en fazla istemciye cevap verebilmektir.

Load Balancing Neden Kullanılmalıdır?

Load balancing sunucunun performansını sürekli olarak en üst seviyede tutacaktır. Kullanıcı için sistem hep hazır ve çalışır durumda olacaktır.

Veritabanı optimizasyonu sağlanacağı için hata riski ortadan kalkacaktır.

Dönemsel olarak artacak olan trafikte de gecikme yaşanmayacak, kesintisiz kullanıcı deneyimi yaşanacaktır.

Load Balancing Hangi trafik türlerinde çalışır?

HTTP dengelemesi standart HTTP teknikleri göz önünde bulundurularak yönlendirme yapılmaktadır. SSL şifreleme ve şifre çözüm işlemleri sunucularda yapılmaktadır.

HTTPS dengeleme sürecinde aynı HTTP dengelemesindeki işlemler yürütülmektedir. Aradaki ana fark şifreleme ve şifre çözüm işleri load balancer tarafından yapılmaktadır. Bu durumda hem daha hızlı cevap dönüşü olmakta, hem de daha ucuz bir şekilde sonuca varılmaktadır.

TCP HTTPS veya HTTP de kullanılmayan veri tabanı uygulamaları için trafiği dengelenecektir.

UDP son zamanlarda DNS gibi UDP kullanan internet protokolleri için kullanılmaya başlanmıştır.

Load Balancing nasıl çalışır?

Yük dengeleme hizmeti iki faktörlü kombinasyon kullanılır. Seçim yapılabilinecek olan sunucular arasından en uygun ve hızlı sonuç verebilecek olacağından emin olunması gerekmektedir. Eğer uygunluk kontrolü tamamlanmamışsa o sunucuya trafik iletilmemektedir.

Eğer sunucu uygunluk kontrolünde başarılı olmazsa o sunucuya herhangi bir trafik yönlendirilmemektedir.

Load balancing nasıl algoritmalar ile çalışır?

En sık kullanılan algoritmalar sırası ile aşağıda belirtilmiştir.

Round Robin algoritması gelen istekler belirli bir zaman içerisinde değerlendirilmesi tamamlanamaz ise bir sonraki isteğe geçilir. Bu şekilde hem trafikten hem de performanstan kazanç sağlanmaktadır.

LRU “Least Recntle Used” algoritmasında ise daha fazla kullanılan sunucunun aynı şekilde kullanılacağı düşünülerek az kullanılan sunucunun değerlendirilmesidir. Burada örnek vermek gerekir ise 4 ve 2 çekirdekli iki farklı sunucuya yönlendirme yapılıyor ise yük eşit olarak bölünmesi yerine belirli bir orantı ile yönlendirme yapılması daha uygun olacaktır.

Source (IP Hash) algoritmasında ise yük dengeleyici istemcinin IP adresini hangi sunucu ile eşleştirmek için kullanılır. Bu şekilde belirli kullanıcılar hep aynı sunucuya bağlanmaktadır.

Load Balancing hizmeti hazır olarak alınır mı?

Load blancer, yük dengeleme hizmeti hosting firmaları tarafından sağlanmaktadır. Her hosting firması değişik tarifeler oluşturmuştur. Bu şekilde web sitesi performansını arttırmaktadır. Bunun içinde farklı farklı paketler bulunmaktadır. Burada farklılık destekleyen gerçek sunucu sayısı temel olmaktadır. 35 sunucudan 500 sunucuya kadar değişen paketler şu anda piyasada satışta bulunmaktadır.

Saldırı koruma, Veri hırsızlığı koruması gibi ortak özellikleri bulunmaktadır.

Tüm bu işlemleri geçekleştiren araçlar piyasalarda farklı özelliklerde satışta bulunmaktadır. Ürünün özellikleri port sayısı, Flash ve RAM miktarları, kayıtlı olduğu standart ve protokollere göre değişmektedir. Ürün bugün piyasada 300 TL den başlayarak yukarı doğru devam etmektedir.

Sonuç olarak, bu hizmetleri sunucuyeri.com gibi işinin ehli sitelerden hazır olarak almak ve tüm
işi onlara devretmek en kolay ve güvenli iş olacaktır.

%d bloggers like this: