Kurumsal mail; şirketinizin alan adına bağlı olarak yapılan, @şirketadı.com gibi kullanılabilen e-posta hesaplarıdır. POP veyahut IMAP olarak kullanılabilir.
Gmail, Hotmail v.b. gibi birden çok e posta servisi yer almaktadır, ferdi kullanıcılar için epey uygun olan bu servisler bedava olmasından ferdi kullanıcılar tercih edilmektedir. Muhtemelen sizde bedava eposta servislerinden yararlanmışsınızdır. Lakin bir şirket ya da müessese iseniz o zaman bu bedava servisler çok hoş karşılanmayabiliyor. Sebebi ise ilk olarak emniyet vermemesidir. Çünkü bedava servislerden herkes istediği öntakıyı istediği kadar oluşturabilir.
Kurumsal Mail Örnekleri
Örnek ile açıklayalım; Şirket adınız xyz diyelim, alan adını ise xyz.com, şirket mailinizi info@ olarak açmak istediğinizi düşünürsek kurumsal mail hesaplarınız “info@xyz.com” şeklinde olacaktır. Sizin dışınızda hiç kimse bu uzantılı e-posta hesabı kullanamayacaktır. Çünkü xyz.com adınıza kayıtlı tek domaindir ve başka biri asla kullanamaz.
Kurumsal Mail Örnekleri; ornektir@kurumadi.com | soyadi.adi@kurumadi.com.tr | departman@ornek.kurumadi.com
Kurumsal Mail Nasıl Alınır?
1. İlk adım olarak bir alan ismi kayıt etmelisiniz.
kurumismi.com gibi firma isminizi, kendisi isminizi soyadınızı ya da dilediğiniz tek ya da birden fazla kelimeden meydana gelen domain (alan adı) kaydınız.
2. Herhangi bir hosting servisi almanız gerekiyor.
3. Artık hosting paketinizin müsaade edilen sayıda kurumsal mail hesabı oluşturabilirsiniz.
Yada kurumsal mail hizmeti alabilmek için bir internet ajansıyla görüşebilirsiniz.
Web ajansları bu adımları sizin için yapar ve izler.
Üstelik e posta servisinde meydana gelebilecek aksaklıklarda hemen araya girerek eposta almak/yollamak gibi işlemlerinizde mesele yaşamanızın önüne geçilir.
Kurumsal E posta Hosting
Kurumsal Mail hizmeti değişik seviyelerde verilebilir. Standart internet hosting hesaplarında 15-30-45 gibi adetlerde e-posta hesabı açılmasına müsade verilir ayrı olarak bu e-posta hesaplarının 20MB-200MB-2GB gibi kotaları ve günlük kısıtlı gönderim limitleri yer almaktadır. Kurumsal e-posta için üretilmiş hosting hizmetlerinde ise bu sayılar daha fazladır. Ve kaliteyi itibariyle da daha faza işlevseldir.
Kurumsal Mail’e Giriş
Kurumsal Mail hesabına girmek için her serverin farklı giriş uzantıları vardır. En çok tercih edilen serverler için linkler şu şekildedir;
www.mail.alanadiniz.com
www.alanadiniz.com/web_mail
www.webalanadaniz.com.tr/mail
Kurumsal Mail Fiyatları
Kurumsal e-posta kullanmanız için ödemeniz gereken ücretlere değinelim. 1 yıllık domain kullanm ücreti ve 1 senelik hosting paketi ücreti kurumsal mail kullanabilmeniz için ödemeniz gereken ücretlerdir. Kurumsal e posta hosting ücretleri paket içeriklerine göre değişebilir. Başlangıç paketi hosting serverleri de benzer durumlar vardır. Fakat haziran 2019 itibarı ile domain tescil ücreti 10$ ile $12 arasındadır. Hosting ücretleri ise 23$ ile 50$ arasında değişmektedir. (Dolar Kuru 5,95)
EXCHANGE MAİL
Exchange hesabı bir okul veya iş mail hesabıdır. Size Exchange mail hesabı temin eden şirket bir Microsoft Exchange Server işletiyor veya e-mail sağlamak adına Exchange Server kullanan Mc. Office 365 öğesini kullanıyor demektir.
Exchange Sunucusunun Adı
Çoğunlukla Exchange sunucunuzun ismini bilmenize gerek yoktur. Bunu yaparsanız, size Exchange mail adresini gönderen şahıslarla etkileşim kurun ve Exchange Sunucusunun ismini isteyin. Herhangi mobil aygıt ayarladığınız da, Otomatik olarak bulma özelliği Exchange serverinizin ve posta kutunuzun ismini bulur ve sizin adınıza Outlook’u yapılandırır. Serveri bulmak için, mail adresiniz deki tesir alanı ismini kullanır. Sadece otomatik bulma başarılı olmaz ise Exchange sunucusunun ismi sorulur. Bu noktada, genellikle düzgün çalışmayan şeyler bulunmaktadır ve size mail adresini veren şahıslara başvurmanız lazım olur. Size Exchange serverinizin ismini bildirir.
Exchange Sunucuları Çalışma Sistemi
Exchange mail hesabı kullandığınızda, mail iletileriniz Exchange serverinde ki posta kutunuza teslim edilir ve kaydedilir. Takviminiz ve kişileriniz de buraya kaydedilir. Okulunuz ya da işiniz Exchange serverini ayarladığında, Exchange mail hesabınızın serverda ki maile erişmek için kullandığı tekniği seçer. Bu tercih, e-mailinizin nasıl çalışacağını belirler. Olasılıklar şunlardır: Okulunuza ya da işletmenize Exchange hesabınızın nasıl ayarlayacağını sorun: Exchange A.Sync; MAPI/HTTP, Exchange hesabınız genellikle laptop bilgisayardan, tablette ya da telefondan erişmek için tercih edilen yöntemlerdir. E-mailinize eriştiğinizde ya da e-mailinizi okuduğunuzda, aslında e-maili mobil cihazınıza indirmiş ya da depolamış olmazsınız; bunun adına e-maili Exchange sunucusundan okuyor oluyorsunuz. Bu, İnternet’e bağlı olmasanız dahi e-mailinize erişebilmenize imkân sağlar.
IMAP da Exchange A.Sync gibi, dilediğiniz yerden ve herhangi bir cihazdan e-mailinize erişmenizi gerçekleştiren tek yöntemdir. IMAP kullanarak e-mailinizi okuduğunuzda, aslında e-maili bilgisayarınıza indirmiş ya da depolamış olmuyorsunuz; e-maili Exchange Sunucusundan okuyor bulunursuzunuz. IMAP ile, Gelen Mail Kutusu, Silinmiş mailler, Gönderilmiş mailler klasörlerinizdeki e-mail cihazla sunucu arasında eşitlenir. IMAP hudutlu bir takvim depolamasına müsaade eder, fakat takvim üstünde başka kullanıcılarla işbirliği inşa etmeyi desteklemez.
POP e-postası, Exchange Sunucudan bilgisayarınıza indirilir. E-posta bilgisayarınıza indirilmesinin ardından, sunucudan silinir. İndirilmenin ardından e-maile erişmek için, yine aynı bilgisayarı kullanmalısınız. E-postanıza farklı bir cihazdan ya da bilgisayardan erişiyorsanız, indirdiğiniz iletilerin kimileri silinmiş gibi görünebilir.
Önbellekli Mod
Exchange e-mail hesabı ile işletmenizin BT departmanındaki Exchange Sunucusuna bağlı olmadığınız zaman dahi e-mail iletilerinizle çalışabilirsiniz. Buna offline çalışma ya da Ön bellekli Exchange Modu ile çalışmak adı verilir. E-mail ve takvim öğelerinizin kopyaları sisteminizde, offline bir Outlook Data Dosyasında (.ost) saklanır. Bu dosya, işletmenizin BT bölümündeki Exchange serverına bağlandığınızda bu sunucuda bulunan öğelerle derli toplu olarak eşitlenir. Bu, Exchange severinizdeki mail deponuzun tamamen kopyasıdır. Verileriniz işletmenizin Exchange serverinde durduğundan, yeni bir cihazda bu offline Outlook Data Dosyasını (.ost) yine oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla, dosyayı yedek almanıza lüzum kalmaz. Çevrimdışı Outlook Data Dosyası (.ost), tekilce bu dosyanın oluşturulduğu cihazda Outlook profiliyle açılabilir.
SPAM VE ANTİ SPAM FİLTRESİ
Spam
SPAM mailin en kolay tarifi sizin onayınız olmadan gönderilen reklam barındıran e-maillerdir.
Web üstünde benzer mesajın fazla sayıdaki kopyasının, bu tür bir gönderiyi alma talebinde bulunmamış şahıslara, zorlayıcı olarak gönderilmesi de genellikle SPAM olarak isimlendirilir.
SPAM genellikle ticari reklamlar niteliğinde olup, bu reklamlar sık sık güvenilir olmayan ürünlerin, çabuk varlıklı olma kampanyalarının, yarı regal servislerin duyurulması emeline yöneliktir.
Web kullanıcı üzerindeki tesirleri ele alındığında iki tip SPAM bulunmaktadır. E posta vasıtasıyla gönderilen SPAM direk gönderilen maillerle ferdi kullanıcılerı amaç alır.
E posta SPAM listeleri çoğunlukla Google sayfalarının taranması, münakaşa gruplarının mensup listelerinin çalınması ya da internet üstünden adres aramalarıyla oluşturulur.
İkinci SPAM türü, içeriğin de kesinlikle ticari olmasına gerek kalmayan UBE (Unsolicited Bulk e-posta Talep Edilmemiş Kitlesel e-mail), eş zamanlı yüzbinlerce e-posta adına gönderilen e-mail iletileridir. Bu mesajlar ticari muhtevalı olabileceği gibi siyasi görüşlerin propagandasını inşa etmek ya da tek mevzu ile ilgili kamuoyu meydana getirmek emeli ile gönderilen e-posta mesajları da olabilir. SPAM ile ilgili ehemmiyetli tek nokta, tek iletinin SPAM olarak nitelendirmek amacıyla kullanılacak ölçütün iletinin muhtevası ile hiç ilgili olmamasıdır. Herkesin üstünde hemfikir bulunduğu, ehemmiyetli tek toplumsal duyarlılığa sahip tek mevzu ile ilgili görüş duyurmak için kitlesel olarak gönderilen tek iletide gerçekte SPAM olarak nitelendirilebilir.
Spam Maillerinin Çalışma Sistemi
Size SPAM sevk etmek için en başında mailiniz bu SPAM gönderen şahısların eline geçmesi gerekiyor. Mailinizi elde etmek için çoğu formül bulunmaktadır, bunu size yaptırırlar veya internetten alarak yaparlar. Web üzerindeki sitelerde, sitelerin misafir defterlerinde, bir siteye kayıt olurken gibi yollarla verdiğiniz e-posta adresleri SPAM gönderen şahısların bir şeklinde ellerine geçer, geride bıraktığımız e-posta adreslerinin ardından daimi reklam gönderirler.
Bu reklam maillerini açtıkça ya da maillerindeki linklere tıkladıkça daha da fazla reklam maili size gönderilir zira siz reklamlara açık, uygun bir web kullanıcısı olduğunuzu göstermiş bulunursunuz. Hangi sitede olursa olsun internet üstünde gezinme evresinde e-posta adresinizi her vakit vermeniz gerekebilir ve bu adresi verdiğiniz kişiler/siteler kayıt sırasında mailinize hiçbir şey göndermeyeceğiz, göstermeyeceğiz, satmayacağız, kimseye vermeyeceğiz, yayınlamayacağız gibi bildirimde bulunmadı ise bundan sonra bu adres SPAM piyasasına aktarılmış olacak demektir.
Yani en yakın vakitte hiç düşünemeyeceğiniz cinsten reklamlar ileti kutunuzda yerlerini alacaktır.
Spamın başka yayılma şekli de virüsler yolu ile olabilmektedir. Cihazınıza bulaşmış bir virüs adres kayıt defterinizdeki e-posta adreslerine anlamsız mailler atmakla yetinmeyip o adresleri de SPAM listelerine kayıt edebilmektedir.
Ani Spam Filtresi
Anti spam filtresi e-posta serverinize gelen e postaları küresel kaidelere göre süzgeçten geçirilmesini sağlayan bir otomasyondur. Spam koruması gerçekleştiren yazılımlar günümüz de anti spam e-posta gateway, spam koruması veya anti spam gateway filtresi olarak ta İsimlendirilmektedir. Spam koruması vazifesini üstlenen server gelen maili spam prosedürlerinden geçirdikten hemen ardından kullandığınız POP3/IMAP sunucunuza yollamaktadır. Böylece e-posta kutunuzda düşen gönderiler spam içerikten arınmış olacaktır. Spam içeriğinin yanında e-posta içeriğin de kötü niyetli link yada reklam dışında da virüs taraması yapmış filtrelerde mevcuttur. Kullanılan filtre algoritmasının kalitesine göre alınan performans cok fazla değişiklik gösterebilmektedir. Mail trafiğinin sıklığı, paylaşımlı filtre tüketimi anti spam filtresinden alınacak performansı azda olsa etkilemektedir. Günümüzde sağlanan filtrelerin büyük ölçüde amatör olması bazı zamanlar kullanıcıyı kötü olarak etkilemektedir.
Bu yüzden cihazınızı kötü yazılımlara karşı koruyun, güvenmediğiniz hiçbir yere üye olmayın ve e-mail adresinizi vermeyin, güveniyor olsanız bile üyelik kurallarını iyi okuyun. Fakat yinede hiç bir internet sitesine veya foruma üye olmamak mail adresinize hiç bir SPAM mesajı gelmeyeceği anlamına gelmeyeceğini unutmayın.
Anti Spam Filtresi Çalışma Sistemi
Anti spam filtre programları çeşitlerine göre Linux veya Windows üzerinde çalışabilmektedir. Anti spam gateway koruması görevini üstlenen bu tip yazılımlar, yapılan süzme işleminde gelen e postanın uyguluğunu kontrol eder. Gönderen IP ve IP adreslerinin gerekli DNS kayıtlarını, e-posta içeriğinin uygunluk kontrolü vb. farklı konularda filtreleme yapmaktadır. Anti spam filtresi gelen e postanın inceleme yaparken puanlama yapmaktadır. İnceleme sonunda e-posta ortalamanın üzerinde tek puan alırsa spam olarak kabul edilir. Ve anti spam filtresi tarafından karantinaya alınır, bekletilir. Gelen e postanın konusu veya içeriğinde “indirim” “fırsat” “ücretsiz” “hediye promosyon” gibi kelimeler var ise e-mail puanı filtre tarafından 1-2 puan arttırılır. Mail gönderen e-posta sunucu ip adresi kara listede ise puan 2-3 olacaktır. İncelemeler sonucunda sistem yöneticinizin uyguladığı ayarlamaya göre e-mailin puanı belirtilenin üzerinde ise e-mail otomatik reddedilir veya karantinaya listesine alınır.
Anti Spam Filtrelerinin Kontrol Ettiği Şeyler
E postanın Konusu
Gönderen alan adı
E Mail İçerik
SMTP Sunucu IP Adresi
Gönderenin Web Çıkış IP Adresi
Gönderenin E Mail Adresi
SPF Kaydı
SMTP İp Adresi ve RDNS Kaydı
Mail Ek Dosya Uzantısı ve Boyutu
PTR DNS Doğrulaması
PTR İP Doğrulaması