Virtual Dedicated Server Nedir?
Virtual Dedicated Server Nedir? Nasıl Çalışır?
Virtual Dedicated server kelimesinin Türkçede tam bir karşılığı bulunmamaktadır ve bu yüzden genellikle sanal hosting veya paylaşımsız sunucu şeklinde tabir edilebilir. Web sunucusunun belli kısımlara ayıran, daha sonra elde ettiği bu bölümleri birbirinden ayrı ve bağımsız şekilde çalışmasını sağlayan ve kullanıcılarına kiralayan hosting türüdür. VPS hizmetleri paylaşımlı olan hostinglere kıyasla daha pahalı bir hizmettir. Eğer uygun ücretli, profesyonel ve güvenilir olan bir hosting firmasına ihtiyacınız varsa, detaylı şekilde paylaşımlı hosting rehberi incelenmelidir. VDS ve VPS daha çok küçük çapta ki işler ya da oyun sunucuları tercih edilmektedir. Büyük çaplı olan işlerde veya ziyaretçinin bol olduğu sitelerde paylaşımsız sunucu veyahut paylaşımsız hizmetleri tercih edilmesi doğru olacaktır.
VPS ve VDS Ayrımı
‘VDS’ yani Virtual Dedicated Server sunucuları aynı VPS (Virtual Private Server)sunucuları gibi sanal sunuculara verilen isimdir. VDS’ler aynı donanımlı olsalar da VPS’ler ile aynı işletimi kullanmaz. VDS’ler tüm kullanıcılarına istedikleri işletim sistemini kurma olanağını verir ve böylelikle sanal kısıt durumu yazılımsal şekilde ortadan kaldırılabilir. Web sunucusunun belli kısımlara ayıran, daha sonra elde ettiği bu bölümleri birbirinden ayrı ve bağımsız şekilde çalışmasını sağlayan ve kullanıcılarına kiralayan hosting türüdür. Teknik anlamda biraz paylaşımlı hosting’e benzetiliyor olsa bile paylaşımlı hosting’te sadece belirli kontrol paneli kullanıcılara kullanma imkanını sunarken, Virtual Hosting kullanıcılar için daha fazla bir kontrol olanağı sağlar. Virtual hosting sunucuya eklentiler ekleyip, ince ayar yapmanızı, hatta ve hatta kullanılan işletimi dahi değiştirme fırsatı sunar. Kendi sunucusu olmayanlar için bu fırsat oldukça ekonomik ve akıllıcadır, standart hosting paketlerine kıyasla çok daha avantaja sahip olduğu bir gerçektir.
Bir sanal sunucuda hem kurumsal hem de bireysel hosting satışı sağlanabilir, aynı zamanda oyun sunucusu olarak da kullanılabilir. Voip yazılımları yardımıyla kurumsal firmaların birbirine bağlanması sağlanabilir, 3. parti olan radyo gibi yazılımlar ile de müşteriler daha memnun edilebilir. Sunucuların Yüklenmesi (Upload) ile İndirme (Download), yüksek bağlantılı ve hızlı olan sanal sunucular ile dosya dizini olarak da kullanılabilir. E-posta, Dns sanal sunucu olarak da kullanılabilirken, bu şekilde ki tüm işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilir.