fbpx

Windows Dedicate Server Nedir?

Windows Dedicated Server Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Windows Dedicate Server nedir? tam bir Türkçe karşılığı bulunmadığından paylaşımsız sunucu olarak tabir edilen Dedicated Server, bir kullanıcı veya bir firmaya has olan paylaşımsız bir web sunucusudur. Dedicated Server’in tüm kullanım hakkı yalnızca bir şirkette veya bir kişide bulunur ve paylaşımlı sunucularla kıyaslandığında en dikkat çeken farkı bu olmaktadır. Yani paylaşımsız sunucular tek bir kişiye ya da şirkete özel olarak ayrılır. Dedicated (Paylaşımsız) sunucular başka bir firma veya şahsın verilerini barındırmaz. Bu sunucunun disk alanı ve işlemcisi sadece bir kişiye özel olarak ayrılmış bulunmaktadır.

windows_dedicate_server

Neden Dedicated Server?

Trafiği yoğun olan, web sitesi üzerinde fazla veriye ve görsele yer veren, burada ki verilerin paylaşımlı sunucularda olmasını istemeyen, iş kapasitesi yüksek olan şirketler içi de daha ideal olmaktadır. Çünkü ayrı bir sunucuya sahip olduklarından dolayı kullanılan sunucunun gereksinimlerini istedikleri gibi değiştirebilir, sunucuyu yalnızca kendi istekleri doğrultusunda kullanabilirler. Paylaşımsız sunucudan daha yüksek performans almaları mümkündür. Paylaşımsız olan sunucular çok daha stabil çalıştığından dolayı performans olarak kullanıcılarını daha memnun eder.

windows_dedicate_server

Windows Dedicated Server ve Güvenlik

Veri güvenliği hassasiyeti ise Dedicated sunucuları şirketlerin daha çok tercih etmesinde ki etkenlerden bir tanesidir. Sunucuda bulunan kullanıcı adı ve şifre gibi kişiye, şirkete özel bilgiler başka şahıslarda bulunamaz. Bu şekilde dışarıdan erişimler engellenir ve sistem daha güvenilir, korumalı hale gelmiş olur.

windows_dedicate_server_guvenlik

Bu sunucuların dezavantajlarına değinmek gerekirse, sunucu şirkete adanmış olacağından, sunucu yönetimi ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Sunucunun yönetimiyle gereksinim duyulan yazılımları ve programları kendi tarafınızdan kurup sunucusunu da yönetmeniz gerekir. Ancak istenirse sunucunun yönetimi internet üzerinden servis sağlayıcıya da bırakılabilir, ancak bu yol tercih edildiğinde karşılık olarak ek ücret talebiyle karşılaşılabilir. Bir başka dezavantaj ise bant genişliği, işlemci RAM ve saklama kapasitesi olarak daha geniş çözümler sunmasından dolayı bu sunucuların maliyetinin diğer paylaşımlı olan sunuculara oranla daha yüksek olmasıdır.

windows_dedicate_server_guvenlik

Dedicated Sunucu türleri

Temel dedicated sunucular, yüksek performanslı dedicated sunucular, bant genişliği odaklı dedicated sunucular, uygulama odaklı dedicated sunucular, veri tabanı odaklı dedicated sunucular olmak üzere beş türe ayrılmaktadır.

windows_dedicate_server

Author by : ibrahim berkay

2000 yılında bilgisayar programcılığı fakültesinden mezun olduktan sonra sektörde çeşitli bilişim firmaları ve kurumsal yapıların bilgi işlem departmanlarında hizmet verdikten sonra 2013 yılından bu zamana kadar sunucuyeri firmasında sistem mühendisi olarak çalışmaktayım.
%d bloggers like this: