Exchange Mail Sunucusu Nedir?
Exchange mail sunucu Türkçe karşılığı mail sunucusu demektir. Bu mail sunucu Microsoft tarafından geliştirilen ve insanların kullanılan sunulan bir haberleşme sistemidir. Exchange mail sunucuyu kullanıcı ve yönetici olmak üzere iki kısımda özetleyebiliriz. Kullanıcı tarafından günlük iş hayatında mail, takvim, adres defteri gibi birçok hizmeti sunmaktadır. Yönetici olarak ise iyi yapılandırılmış Exchange sunucu sayesinde kullanıcı mail hesaplarını yönetebilir. Yönetici tarafından yapılan kullanıcı ayarlarının başlıcaları kullanıcı oluşturma, mail grubu oluşturma, kullanıcı kota ayarlama, mail gönderim veya mail alımla ilgili sınırlar koyma, adres defterlerini farklı kullanıcılara yönlendirme, otomatik imza oluşturma gibi birçok ayarı yapabilme hizmeti sunmaktadır.
Exchange sunucu Microsoft tarafından 1996 yılında Exchange 4.0 olarak hayata geçirilmiştir. O günden beri bu sistem sayesinde bu günkü mail sistemlerinin alt yapı mantığını oluşturmuş bu sayede birçok mail sunucu sistemleri ortaya çıkmıştır. 1996 yılında çıkan V4.0 daha sonra 1997 yılında V5.0 olarak yayınlanmıştır. Exchange V5.0 ilk olarak yönetici özellikleri içermiş, SMTP protokolü geliştirilerek SMTP tabanlı ağlara dâhil olması sağlanmış ve İnternet Mail Connector eklentisi geliştirilerek Exchange mail günümüzde yaygın olarak kullanılan Microsoft Outlook yapışı oluşmaya başlamıştır.
2000 yılların sonunda ise Exchange V5.5 piyasaya sürülmüş ve çok büyük bir değişiklik ile gelmiş ve Active Directory ile entegre edilmiş ve birlikte çalışması sağlanmıştır. V5.5 kullanmak isteyen Active Directory nedeni ile bu sürüme geçmeleri bir hayli zaman almıştır. Yıl 2003 sonunu gösterdiğinde ise piyasa çıkan Exchange Server 2003 ile mail sistemleri tam olarak oturmaya başlamış ve mail sistemleri ile ilgili birçok alanda kolaylıklar sağlanmaya başlanmıştır. Bu dönemde Exchange Server 2003 standart ve ticari olarak ikiye ayrılmış standart sürümünde 16 GB tek bir veri tabanına izin verilmiş daha sonra çıkan Service Pak 2 eklentisi ile bu alan 75 GB kadar yükseltilmiştir.
2006 yılının son aylarına gelindiğinde ise Exchange Server 2007 piyasa sürülmüş bu sürüm ile kullanıcı ve yönetici tarafında birçok değişiklik olmuştur. Kullanıcı tarafında Outlook’ta görsel olarak yönetimsel kolaylık sağlanmıştır. Yönetici tarafında ise veri tabanı için üst sınır kaldırılmış, bir sunucuda oluşturulacak veri tabanı sayısı beş adet olarak belirlenmiş bunun dışında ise Exchange Management Console ile kullanıcı oluşturma gibi birçok değişim olmuştur.
2009 yılının Mayıs ayına gelindiğinde ise Exchange Server 2010 piyasaya sürülmüş ve 2010 versiyonu ile kullanıcıların mesaj kutularını daha kolay yönetebilme, üretkenlik ve işlevsellik konusunda daha etkin hale gelmiştir. Bu sürüm organizasyon kurulumu açısından biraz daha esneklik sunmuş ve bilginin korunmasını öne çıkarmış ve bunun yanı sıra arşivleme seçeneklerini geliştirmiş ve her yerden erişimini daha kolay hale getirmiştir.
2012 yılının sonuna geldiğimizde ise Exchange Server 2013 piyasa sürüldü bu sürüm ile birçok özelikte değişmiş oldu bu özellikler;
- Exchange 2010 versiyonun da kullanılan CAS Array kaldırıldı
- Rollup ve service pack geçişlerinde HUB ve CAS sıralamalarına dikkat etmenize gerek kalmadı farklı sıralama ile yapabilirsiniz.
- Transport Rule’ın adı Mail Flow altında Rules olarak değiştirildi.
- Message tracking kaldırıldı artık PowerShell ile yönetebilme seçeneği geldi.
- RPC yerine artık RPC over ve HTTPS kulanılmakta
- İnformation Store servisi artık Maneged Store olarak değiştirildi
- OAB için artık Microsoft Exchange Assistans servisi kullanılmaktadır.
2016 yılının başına gelindiğinde ise Microsoft Exchange Server 2016 piyasa sürdü bu sürüm ile bilinen birçok protokol kalkmış oldu ve artık birçok işlemi tek bir Role ile yapılmaya başladı. Aslında tek bir rol demek pek doğru değil çünkü isterseniz EDGE rolünü de kurabiliyorsunuz bu rol için ekstra maliye çıkıyor ama bu rol yerine SMTP GW kullanıyor bu yüzden tek bir rol olarak nitelendiriliyor.
Exchange Server 2019 ise 2018 yılı sonu itibari ile hizmete sunulmayı düşünülüyor hizmette olmadığı için değişiklikler ve yenilikler hakkında pek bir bilgi yok bu sürüm yaygınlaşan Office 365 sürümü ile tam bütünleşmiş olarak çalışacağını düşünmekteyiz.
OFFİCE 365 NEDİR?
Office 365 Microsoft tarafından geliştirilen ve kullanıcıların hizmetine sunulmuş kullanıcıların tüm dokümanlarına ulaşabileceği ve istediği yerden bu dokümanları düzenleme yetkisi veren bunun yanı sıra anlık mesajlaşma imkanı veren hatta görüntülü ve seli konferans yapabilmemizi sağlayan bir bulut platformudur.
Microsoft Office 365 sayesinde kullanıcı yüksek maliyetli donanım ve yazılım yatırımlarından kurtulmuş olacaksınız. Bu sistem sayesinde kullanıcı sayısı kadar ödeme yaparak Microsoft Exchange, Microsoft Lync, Microsoft SharePoint ve Office Web Apps hizmetlerinden anından yaralanmaya başlayabilirsiniz.
İsterseniz kişisel bilgisayarlarınızda veya firmanızda kullandığınız Office Programlarınızı da bu sisteme entegre edebilirsiniz.