fbpx

Exchange Mail

Exchange iş e-postası verilerinizi korurken kullanıcı üretkenliğinizi artırmanızı sağlar. Barındırılan bir hizmet olarak veya sunucularınız için alın.

Exchange Mail Paket ve Fiyatları

Paket Adı Kota E-Posta Fiyat
EXCH – 1 5000MB 10 $94.00 /Ay Satın Al
EXCH – 2 5000MB 20 $178.00 /Ay Satın Al
EXCH – 3 5000MB 30 $270.00 /Ay Satın Al
EXCH – 4 5000MB 40 $359.00 /Ay Satın Al
3banner

Exchange Mail Sunucusu Nedir?

Exchange mail sunucu Türkçe karşılığı mail sunucusu demektir. Bu mail sunucu Microsoft tarafından geliştirilen ve insanların kullanılan sunulan bir haberleşme sistemidir. Exchange mail sunucuyu kullanıcı ve yönetici olmak üzere iki kısımda özetleyebiliriz. Kullanıcı tarafından günlük iş hayatında mail, takvim, adres defteri gibi birçok hizmeti sunmaktadır. Yönetici olarak ise iyi yapılandırılmış Exchange sunucu sayesinde kullanıcı mail hesaplarını yönetebilir. Yönetici tarafından yapılan kullanıcı ayarlarının başlıcaları kullanıcı oluşturma, mail grubu oluşturma, kullanıcı kota ayarlama, mail gönderim veya mail alımla ilgili sınırlar koyma, adres defterlerini farklı kullanıcılara yönlendirme, otomatik imza oluşturma gibi birçok ayarı yapabilme hizmeti sunmaktadır.

Exchange sunucu Microsoft tarafından 1996 yılında Exchange 4.0 olarak hayata geçirilmiştir. O günden beri bu sistem sayesinde bu günkü mail sistemlerinin alt yapı mantığını oluşturmuş bu sayede birçok mail sunucu sistemleri ortaya çıkmıştır. 1996 yılında çıkan V4.0 daha sonra 1997 yılında V5.0 olarak yayınlanmıştır. Exchange V5.0 ilk olarak yönetici özellikleri içermiş, SMTP protokolü geliştirilerek SMTP tabanlı ağlara dâhil olması sağlanmış ve İnternet Mail Connector eklentisi geliştirilerek Exchange mail günümüzde yaygın olarak kullanılan Microsoft Outlook yapışı oluşmaya başlamıştır.

2000 yılların sonunda ise Exchange V5.5 piyasaya sürülmüş ve çok büyük bir değişiklik ile gelmiş ve Active Directory ile entegre edilmiş ve birlikte çalışması sağlanmıştır. V5.5 kullanmak isteyen Active Directory nedeni ile bu sürüme geçmeleri bir hayli zaman almıştır. Yıl 2003 sonunu gösterdiğinde ise piyasa çıkan Exchange Server 2003 ile mail sistemleri tam olarak oturmaya başlamış ve mail sistemleri ile ilgili birçok alanda kolaylıklar sağlanmaya başlanmıştır. Bu dönemde Exchange Server 2003 standart ve ticari olarak ikiye ayrılmış standart sürümünde 16 GB tek bir veri tabanına izin verilmiş daha sonra çıkan Service Pak 2 eklentisi ile bu alan 75 GB kadar yükseltilmiştir.

2006 yılının son aylarına gelindiğinde ise Exchange Server 2007 piyasa sürülmüş bu sürüm ile kullanıcı ve yönetici tarafında birçok değişiklik olmuştur. Kullanıcı tarafında Outlook’ta görsel olarak yönetimsel kolaylık sağlanmıştır. Yönetici tarafında ise veri tabanı için üst sınır kaldırılmış, bir sunucuda oluşturulacak veri tabanı sayısı beş adet olarak belirlenmiş bunun dışında ise Exchange Management Console ile kullanıcı oluşturma gibi birçok değişim olmuştur.

2009 yılının Mayıs ayına gelindiğinde ise Exchange Server 2010 piyasaya sürülmüş ve 2010 versiyonu ile kullanıcıların mesaj kutularını daha kolay yönetebilme,  üretkenlik ve işlevsellik konusunda daha etkin hale gelmiştir. Bu sürüm organizasyon kurulumu açısından biraz daha esneklik sunmuş ve bilginin korunmasını öne çıkarmış ve bunun yanı sıra arşivleme seçeneklerini geliştirmiş ve her yerden erişimini daha kolay hale getirmiştir.

 

2012 yılının sonuna geldiğimizde ise Exchange Server 2013 piyasa sürüldü bu sürüm ile birçok özelikte değişmiş oldu bu özellikler;

  • Exchange 2010 versiyonun da kullanılan CAS Array kaldırıldı
  • Rollup ve service pack geçişlerinde HUB ve CAS sıralamalarına dikkat etmenize gerek kalmadı farklı sıralama ile yapabilirsiniz.
  • Transport Rule’ın adı Mail Flow altında Rules olarak değiştirildi.
  • Message tracking kaldırıldı artık PowerShell ile yönetebilme seçeneği geldi.
  • RPC yerine artık RPC over ve HTTPS kulanılmakta
  • İnformation Store servisi artık Maneged Store olarak değiştirildi
  • OAB için artık Microsoft Exchange Assistans servisi kullanılmaktadır.

2016 yılının başına gelindiğinde ise Microsoft Exchange Server 2016 piyasa sürdü bu sürüm ile bilinen birçok protokol kalkmış oldu ve artık birçok işlemi tek bir Role ile yapılmaya başladı. Aslında tek bir rol demek pek doğru değil çünkü isterseniz EDGE rolünü de kurabiliyorsunuz bu rol için ekstra maliye çıkıyor ama bu rol yerine SMTP GW kullanıyor bu yüzden tek bir rol olarak nitelendiriliyor.

Exchange Server 2019 ise 2018 yılı sonu itibari ile hizmete sunulmayı düşünülüyor hizmette olmadığı için değişiklikler ve yenilikler hakkında pek bir bilgi yok bu sürüm yaygınlaşan Office 365 sürümü ile tam bütünleşmiş olarak çalışacağını düşünmekteyiz.

EXCHANGE SUNUCU ADI NEDİR?

Exchange sunucu adı mail sistemi kurulurken Exchange sunucuya verilen adıdır. Bu ad sayesinde mailiniz mobil cihazlarınıza ve Outlook sistemlerine otomatik kurulum yaparken sizlere yardımcı olur. Sunucu adınızı kurulum yapan kişilerden veya firmalardan öğrenebilirsiniz. Otomatik kurulum esnasında sunucuyu bulmak için sistem etki alanınızı kontrol eder bu alanı bulabilmesi için sunucu adınız önemlidir. Bazen bu yol ile etki alanını bulunamaya bilir bu durumda e-posta adresinizi size verenler ile iletişime geçiniz onlar size kurulum için gerekli olan bilgileri verir ve size yardımcı olacaktır.

PROFESYONEL MAİL HİZMETİ

Exchange mail sunucu ile geniş bir veri depolama alanına sahip olursunuz. Hiçbir sınırlama olmadan maillerinizi kota problemi olmadan saklayabilirsiniz. Anti-Spam özelliği sayesinden istemediğiniz tüm mailleri engellemiş olur ve gereksiz zaman kaybından kurtulmuş olursunuz. Bu sayede e-posta kutunuzun gereksiz yere dolmasının önüne de geçersiniz. Kaybedeceğiniz bir e-postanın bazen binlerce dolar olduğunu düşünür isek profesyonel mail sistemlerinin önemi ortaya çıkmış oluyor. Bu sistemlerin bir diğer özelliği olan günlük yedekle sistemi sayesinde tüm e-posta adresleriniz korunmuş olur ve istenildiği zaman kaybedilen bir mail geri döndürülebilir.

İŞİNİZİ HER YERDEN YÖNETİN

Exchange mail sistemi sahip olduğu benzersiz özellik sayesinde bulunduğunuz her yerden mail trafiğinizi kontrol edebilirsiniz. Bu sayede bütün iş maillerinizi, toplantılarınız ve projelerinizi organize edebilirsiniz. Bu sayede ofis dışında olduğunuz zamanlarda bile işlerinizin aksamamasını, iş kaybına uğramamanızı sağlamış olursunuz. Bu sebepten dolayı firmanız üzerinde %100 kontrole sahip olursunuz. Exchange mail sisteminin diğer bir özelliği olan ActiveSync sayesinde mailerinizi IOS ve ANDROID işletim sistemlerine sahip mobil cihazlarınıza yükleyebilir e-posta, adres defteri ve görevleri senkronize edip kolayca tüm bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bu sayede Exchange Mail size kesintisiz ve güvenli bir erişim sağlamış olur.

WEB MAİL NEDİR?

Web mail ile pop mailin aksine e-postalarınıza her yerden ulaşabilirsiniz. Bu sistem web tabanlı çalışan bir programdır ve e-posta ayarlarınızı her seferinde girmenize gerek kalmaz. E-postanızı adres defteriniz ve birçok ayarınızı web ortamında görebilirsiniz ve e-postalarınızı her hangi bir bilgisayara indirmeniz gerekmez. Örenke olarak Hotmail, Gmail, Yahoo, Yendex bu mail türlerine örnek gösterilebilir. Ayrıca size gelen virüslü bir maili açmadığınız taktirde sizleri etkilemez. Web mail dezavantajı ise pop mailler gibi size çok fazla detay sunmaktadır. Pop mail kadar çok seçenek sunmamasına rağmen yinede e-postanız ile ilgili çoğu özelliği yapmanızda sorun yaşamazsınız.

POP MAİL NEDİR?

Pop mailler bilgisayarınızdaki Outlook, Lotes Notes gibi mail programları ile kullanabilmeniz sağlayan bir sistemdir. Bu mail haberleşme programı gelişmiş özelliklere sahiptir. Mail programını çalıştırdığınızda tüm mailleriniz kullanmakta olduğunu bilgisayara indirilir. Bazı virüslü veya worm taşıyan e-postalar bu sistemin açıklarını kullanarak sisteme zarar vermeye çalışacaktır. Sizler bu mailleri açmasanız da sisteme bir şekilde zarar vermeye çalışacağını unutmamak lazım. Bir diğer dezavantajı ise mailerinize kuru olan bilgisayar haricinde ulaşamayacak olmanızdır. Başka bir bilgisayarda POP3 ayarlarını girmeniz durumunda maillerinize belki ulaşabilirsiniz fakat buda sizde bir güvenlik açığına neden olur.

ÖNBELLEK MODU NEDİR?

Exchange e-posta hesabınızın Exchange sunucuya bağlı olmaması durumda bile size mailleriniz üzerinde çalışma imkanı sağlayan moda denir. Postalarınız ve takviminiz bilgisayarınızda bulunan .ost denilen bir Outlook Veri Dosyasında bulunur bu sayede çevrim dışı olarak ta çalışma imkanı sağlar. Bu sayede sisteminiz otomatik olarak internete bağlandığınızda makineniz ile Exchange sunucuyu eşitler ve tüm çalışmalarınızın tamamının aynı olmasına olanak tanır. Verilerinizin Exchange sunucusunda olması yeni bir bilgisayar kurulduğunda oluşturulan yeni .ost dosyası ile aynı olacaktır bu sayede her hangi bir yedek almanıza gerek kalmayacaktır. Çevrim dışı oluşturulan Outlook Veri Dosyası(.ost) yalnızca oluşturulan bilgisayarda ve kullanıcı adı ile açılır.

OUTLOOK.COM EXCHANGE ACTIVESYNC AYARLARI

Önceden outlook.com ve Hotmail bir birinden ayrı bir şekilde çalışmaktaydı. 2013 yılından sonra Hotmail sistemi Outlook’un bir parçası haline geldi ve Exchange ActiveSync erişimini sundular. Exchange sunucudan gelen e-posta ve çevrimiçi klasörlere erişim ayarları şunlardır;
MSN Hotmail Exchange ActiveSync Sunucu Adresi: m.hotmail.com
Exchange ActiveSync Domain: Bu alanı boş bırakınız
Exchange ActiveSync Kullanıcı Adı: MSN Hotmail e-posta adresiniz (suncuyeri@hotmail.com)
Exchange ActiveSync Şifresi: MSN Hotmail şifreniz
Exchange TLS/SSL Şifreleme Gerekiyor: EVET (YES)

OUTLOOK.COM İÇİN EXCHANGE SUNUCU AYARLARI

Exchange Sunucu Adresi: outlook.office365.com
Exchange Port Numarası: 443
Exchange Kullanıcı Adı: outlook.com e-posta adresiniz (örneğin; sunucyeri@outlook.com)
Exchange Şifresi: Mevcut outlook.com şifrenizi yazacaksınız
Exchange TLS/SSL Şifreleme Gerekiyor: EVET (YES)
Bu işlemleri düzün yaptığınız takdirde sisteminizi tam ve düzgün bir şekilde çalışacağına emin olabilirsiniz.

EXCHANGE SERVER ÖZELLİKLERİ

Tüm e-postalarınıza, adres defterinize, takvimlerinize ve bütün toplantı bilgilerinize web tabanlı olarak ta erişim izni sağlaması en büyük özelliklerinden biridir. Bunu yanı sıra en çok beğenilen özelliği ise akıllı cihazlara kurulumunun yapıla bilmesi ve sizlerin bilgisayar başındaymış gibi mail sistemini kullanabilmenizi gösterebiliriz. Bunlardan başka kurumsal olarak mesajlaşma sistemini sağlaması, mail hesaplarına kesintisin erişim sağlanması, size kişisel ve paylaşımlı ajanda imkanı vermesi, klasör ve dosya paylaşımını sağlaması, adres defterinizi kişisel ve paylaşımlı olarak ayarlayabilme imkanı sağlaması, görev yönetimi ve atama yapılabilmesi, sunucu tabanlı e-mail kuralları kullanması ve Microsoft Outlook ve Office 365 ile tam entegre olarak çalışabilmesi.

4banner

OFFİCE 365 NEDİR?

Office 365 Microsoft tarafından geliştirilen ve kullanıcıların hizmetine sunulmuş kullanıcıların tüm dokümanlarına ulaşabileceği ve istediği yerden bu dokümanları düzenleme yetkisi veren bunun yanı sıra anlık mesajlaşma imkanı veren hatta görüntülü ve seli konferans yapabilmemizi sağlayan bir bulut platformudur.

Microsoft Office 365 sayesinde kullanıcı yüksek maliyetli donanım ve yazılım yatırımlarından kurtulmuş olacaksınız. Bu sistem sayesinde kullanıcı sayısı kadar ödeme yaparak Microsoft Exchange, Microsoft Lync, Microsoft SharePoint ve Office Web Apps hizmetlerinden anından yaralanmaya başlayabilirsiniz.

İsterseniz kişisel bilgisayarlarınızda veya firmanızda kullandığınız Office Programlarınızı da bu sisteme entegre edebilirsiniz.

%d