fbpx

Archive

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fiziksel sunucu,  istemci ismi verilen başka bir program tarafından yapılan tüm istemlere yanıt verebilen bir bilgisayardır. Ayrıca bir ağdaki merkezi kaynaktan istenilen hizmetlere ulaşımı bile idare eder. Sunucular bilgileri istemcilere gönderen modelin bir parçası olarak çalışılmaktadır. Böylelikle sunucunun amacı olan bilgiyi paylaşma ve kaynakları vermektir. Buradan tüm internetin istemci-sunucu modeli olduğunu anlayabiliriz. Bu modelde milyonlarca sunucu internete bağlı olarak dünyanın her yerinde hiç durmadan çalışmaktadır.

Konuyu biraz daha açıklayıcı olarak anlatmak gerekirse, fiziksel sunucu (dedicated server) bir bilgisayar ağının isteklerini ve hizmetlerini yönetebilmek için ayrılmış bir bilgisayardır. Örneğin, bazı ağlarda kullanılan bilgisayarın iletişimlerini kontrol edip düzene sokmak, yazıcı kaynaklarını yönetmek için fiziksel sunucular kullanılır. Yalnız bazı durumlarda ağları yönetmek için sunucu yerine sunucu görevlerini yerine getiren bir bilgisayarda tahsis edilip bu bilgisayarın sunucu (server) gibi çalıştırıldığı da olmaktadır. Normal masa üstü bilgisayar ile sunucu arasındaki en önemli farklar sunucuların 7/24 kesintisiz hizmet verecek donanıma sahip olması ve kullanılan işletim sistemi gelmektedir.

Hosting sektöründe ise özel fiziki sunucu genellikle kiralanmaktadır. Sunucuyu kiralayan kişi web sitesi barındırmak dışında sunucuyu mobil uygulamalar içinde tercih edebilmektedir.

fiziksel_sunucu_nedir_2

Fiziki Web Sunucu (Dedicated Server)

Bazı sunucular yalnızca tanımlanmış görevleri için kullanılır. Örnek olarak bir program sunucusu web sitesi barındırma işlemini gerçekleştirebilir. Başka bir deyişle ağ kullanıcıları bu bilgisayar programının kopya verisini bilgisayarlarına yüklemelerine gerek kalmadan çalıştırarak kullanabilirler. Web sunucuları siteyi kolayca host edebilirler. Dosya sunucuları ise klasörleri ve dosyaları bir ağ içerisinde paylaşırlar. Sunucular sürekli olarak istenilen hizmetleri verirler ve bu sebeple birçok sunucu kesinlikle kapatılamaz. Kapatılan sunucular hizmet dışı olacağı için ağ kullanıcılarının ve firmaların büyük meseleler yaşamasına neden olur. Firmalar için büyük ehemmiyet taşıması sebebiyle işletme sunucularının kusur oranı en az olan özel ekipman bileşenleriyle kurulması gerekir. Dedicated Server ile sunucu yönetiminde yüksek performansı yaşayın.

Fiziki Sunucu Görevleri

Fiziki sunucular hem donanımsal, hemde yazılımsal kapasiteleri ve farkları ile genelde kullanıldıkları ağlarda aşağıdaki işlemlerin tümünü yapabilme olanaklarına sahiptir.

İşletim sistemi güncellemeleri
Uygulama güncellemeleri
Sunucu izleme
SNMP donanım izleme
Uygulama izleme
Uygulama yönetimi
Güvenlik duvarı hizmetleri
Anti-spam yazılımı
Antivirüs güncellemeleri
Güvenlik denetimleri
DDoS koruması ve hafifletme
İzinsiz giriş tespiti
Yedekleme ve geri yüklemeler
Olağanüstü durum kurtarma
DNS barındırma hizmeti
Yük dengeleme
Veritabanı yönetimi
Performans ayarı
Yazılım kurulumu ve yapılandırması
Kullanıcı yönetimi
Programlama danışmanlığı

Sunucu Barındırma

VDS Sunucu Nedir?

VDS sunucu sistemi üzerinde birbirinden bağımsız olarak işletim sistemi ve sunucu yazılımları barındıran kullanım tasarrufunun kullanıcının olduğu özel bir sanal sunucu hizmetidir. Bilgisayar cihazlarının Hardware denilen fiziksel kaynaklar açısından çok fazla gelişmiş olması virtualization programlarının ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Virtualization programı ile ram, cpu ve hard disk gibi kaynakları çok fazla olan bir bilgisayara sunucuya çok rakamda bilgisayar kurabilirsiniz. Bu kurulan bilgisayarlar fiziksel sunucunun kaynaklarını paylaşır. Mesela 8 GB ram kapasitesine sahip bir sunucu içerisine her biri 2 GB ram kullanan 10 bilgisayar kolaylıkla kurulabilir.

Ucuz VDS Sunucu Paketlerimizi İncelediniz Mi?

vds_sunucu_nedir_2
vds_sunucu_nedir_2

Fiziki Sunucu ile Sanal Sunucu Farkı

Fiziksel sunucu ile sanal sunucular arasında birçok fark vardır. Sanal sunuculardan değişik olarak Fiziksel Sunucular da teçhizat paylaşımı yapılmaz. Size özel sunucu satışı yapan işletmelerin kiraladığı sunucu tipidir. Sıradan web hosting paketlerini satın aldığınızda bağlandığınız server’da birçok site barındırılır. Başka bir deyişle fiziksel sunucular hosting şirketleri tarafından sunulan ekipmanlar üzerinden gerçekleşir. Bu vaziyet bazı meseleler yaratır. Web sitelerinin geç açılmasına neden olur veya kullandığınız trafik hosting kolileri için fazla gelebilir. Bu vaziyette çözümleri üretebilmek ehemmiyetlidir. Bu nedenle kurumsal şirketlerle çözümler üretmek zorundasınız.

fiziksel_sunucu_nedir_1

Dedicated Server Paketlerimiz

Model Cpu Ram Hdd Ip V4 Hat Fiyat
HP DL380 GEN9 -1 1 X E5-2620V4 CPU 16 GB DDR4 3 x 300 GB SAS /29 200 Mbit $130,00 /Ay Satın Al
HP DL380 GEN9 – 2 1 X E5-2620V4 CPU 32 GB DDR4 4 x 300 GB SAS /29 200 Mbit $180,00 /Ay Satın Al
HP DL380 GEN9 – 3 1 X E5-2620V4 CPU 64 GB DDR4 8 x 300 GB SAS /29 200 Mbit $280,00 /Ay Satın Al
HP DL380 GEN9 2 X E5-2620V4 CPU 16 GB DDR4 3 x 300 GB SAS /29 200 Mbit $150,00 /Ay Satın Al
HP DL380 GEN9 2 X E5-2620V4 CPU 32 GB DDR4 4 x 300 GB SAS /29 200 Mbit $200,00 /Ay Satın Al
HP DL380 GEN9 2 X E5-2620V4 CPU 64 GB DDR4 8 x 300 GB SAS /29 200 Mbit $310,00 /Ay Satın Al

Fiziksel sunucu paketlerimiz yanında satın alabileceğiniz ekstra özellikler için lütfen Dedicated Server sayfamızı inceleyiniz.

Bulut Sunucu Nedir

Bulut Sunucu Nedir? Neden Tercih Edilmelidir?

Bulut Sunucu Nedir  diye adlandırılan cloud web hosting, sanal sunucular arasında, müşterinin bulunduğu yere göre kendini ayarlayan, fiziki olarak web sitesinin yanında devamlı suretle bulunan web hosting şeklidir. Kullandığınız kadar maliyeti olduğu için, diğer hostingler arasında en ekonomik olanıdır. Güvenlik yönünden sağlamlığı ise Bulut Host’un en önemli özelliğidir.

Bulut Sunucu Nedir
Bulut Sunucu Nedir

Bulut Sunucu(cloud web hosting) YararlarıNelerdir?

Bulut Sunucu(cloud web hosting) web siteniz açısından sağladığı faydaları kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Web sitesi sahibinin sürekli yanında olan, host firması yerine müşteriye bağlı olan sunucudan oluşan bir hosting şeklidir.
  • Trafik, alan ve diğer unsurları müşteri tarafından isteğe ve ihtiyaca göre ayarlanır.
  • Sahibi bulunduğunuz web sitesi bulut sunucu kullandığınız takdirde donma, ağır çalışma, kapanma gibi sorunlar yaşamaz.
  • Bant genişliğini isteğiniz ve ihtiyacınız doğrultusunda sitenizin kapasitesine göre otomatik olarak ayarlanmasını sağlar.
  • Ekonomik bir yapısı olan bulut sunucular, kullandığınız kadar maliyetle karşınıza çıkar.
Bulut Sunucu Nedir 4
Bulut Sunucu Nedir

Bulut Sunucu (cloud web hosting) Özellikleri Nelerdir?

Bulut Sunucu(cloud web hosting) in özelliklerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  •  Bulut Hosting’lerde kaynak kullanımı ayarlanabildiği için, kurumsal ya da bireysel web siteleri konusunda en uygun tercih olmaktadır.
  • Kullandığınız kadar maliyet giderine sahip olması sayesinde ekonomik bir host şeklidir
  • Alan hacmi, bant genişliği, gibi konular yüzünde web sitenizde oluşan mağduriyeti ekstra bir ücrete kalmaksızın, başlamadan otomatik olarak çözer.
  • Host aldığınız sunucudan biri kapanması halinde diğer bir makine otomatik devreye girerek web sitenizin zarar görmesini engeller.
  • Bulut Hosting sürekli yanınızda olması ve başka sunucular tarafından bir şekilde alan,bant genişliği, ram, hard disk bakımından tamamen bağımsız olması ve kullanım ile kontrolün tamamen size bırakılmasına bağlı olarak, web siteniz için en güvenli host çeşitlerinden biridir.
Bulut Sunucu Nedir 3
Bulut Sunucu Nedir

Virtual Dedicated Server Nedir?

Virtual Dedicated Server Nedir? Nasıl Çalışır?

Virtual Dedicated server kelimesinin Türkçede tam bir karşılığı bulunmamaktadır ve bu yüzden genellikle sanal hosting veya paylaşımsız sunucu şeklinde tabir edilebilir. Web sunucusunun belli kısımlara ayıran, daha sonra elde ettiği bu bölümleri birbirinden ayrı ve bağımsız şekilde çalışmasını sağlayan ve kullanıcılarına kiralayan hosting türüdür. VPS hizmetleri paylaşımlı olan hostinglere kıyasla daha pahalı bir hizmettir. Eğer uygun ücretli, profesyonel ve güvenilir olan bir hosting firmasına ihtiyacınız varsa, detaylı şekilde paylaşımlı hosting rehberi incelenmelidir. VDS ve VPS daha çok küçük çapta ki işler ya da oyun sunucuları tercih edilmektedir. Büyük çaplı olan işlerde veya ziyaretçinin bol olduğu sitelerde paylaşımsız sunucu veyahut paylaşımsız hizmetleri tercih edilmesi doğru olacaktır.

Virtual Dedicated Server Nedir
Virtual Dedicated Server Nedir

VPS ve VDS Ayrımı

VDS’ yani Virtual Dedicated Server sunucuları aynı VPS (Virtual Private Server)sunucuları gibi sanal sunuculara verilen isimdir. VDS’ler aynı donanımlı olsalar da VPS’ler ile aynı işletimi kullanmaz. VDS’ler tüm kullanıcılarına istedikleri işletim sistemini kurma olanağını verir ve böylelikle sanal kısıt durumu yazılımsal şekilde ortadan kaldırılabilir. Web sunucusunun belli kısımlara ayıran, daha sonra elde ettiği bu bölümleri birbirinden ayrı ve bağımsız şekilde çalışmasını sağlayan ve kullanıcılarına kiralayan hosting türüdür. Teknik anlamda biraz paylaşımlı hosting’e benzetiliyor olsa bile paylaşımlı hosting’te sadece belirli kontrol paneli kullanıcılara kullanma imkanını sunarken, Virtual Hosting kullanıcılar için daha fazla bir kontrol olanağı sağlar. Virtual hosting sunucuya eklentiler ekleyip, ince ayar yapmanızı, hatta ve hatta kullanılan işletimi dahi değiştirme fırsatı sunar. Kendi sunucusu olmayanlar için bu fırsat oldukça ekonomik ve akıllıcadır, standart hosting paketlerine kıyasla çok daha avantaja sahip olduğu bir gerçektir.

Virtual Dedicated Server Nedir
Virtual Dedicated Server Nedir

Bir sanal sunucuda hem kurumsal hem de bireysel hosting satışı sağlanabilir, aynı zamanda oyun sunucusu olarak da kullanılabilir. Voip yazılımları yardımıyla kurumsal firmaların birbirine bağlanması sağlanabilir, 3. parti olan radyo gibi yazılımlar ile de müşteriler daha memnun edilebilir. Sunucuların Yüklenmesi (Upload) ile İndirme (Download), yüksek bağlantılı ve hızlı olan sanal sunucular ile dosya dizini olarak da kullanılabilir. E-posta, Dns sanal sunucu olarak da kullanılabilirken, bu şekilde ki tüm işlemler kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Virtual Dedicated Server Nedir
Virtual Dedicated Server Nedir

Windows Dedicate Server Nedir?

Windows Dedicated Server Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Windows Dedicate Server nedir? tam bir Türkçe karşılığı bulunmadığından paylaşımsız sunucu olarak tabir edilen Dedicated Server, bir kullanıcı veya bir firmaya has olan paylaşımsız bir web sunucusudur. Dedicated Server’in tüm kullanım hakkı yalnızca bir şirkette veya bir kişide bulunur ve paylaşımlı sunucularla kıyaslandığında en dikkat çeken farkı bu olmaktadır. Yani paylaşımsız sunucular tek bir kişiye ya da şirkete özel olarak ayrılır. Dedicated (Paylaşımsız) sunucular başka bir firma veya şahsın verilerini barındırmaz. Bu sunucunun disk alanı ve işlemcisi sadece bir kişiye özel olarak ayrılmış bulunmaktadır.

windows_dedicate_server

Neden Dedicated Server?

Trafiği yoğun olan, web sitesi üzerinde fazla veriye ve görsele yer veren, burada ki verilerin paylaşımlı sunucularda olmasını istemeyen, iş kapasitesi yüksek olan şirketler içi de daha ideal olmaktadır. Çünkü ayrı bir sunucuya sahip olduklarından dolayı kullanılan sunucunun gereksinimlerini istedikleri gibi değiştirebilir, sunucuyu yalnızca kendi istekleri doğrultusunda kullanabilirler. Paylaşımsız sunucudan daha yüksek performans almaları mümkündür. Paylaşımsız olan sunucular çok daha stabil çalıştığından dolayı performans olarak kullanıcılarını daha memnun eder.

windows_dedicate_server

Windows Dedicated Server ve Güvenlik

Veri güvenliği hassasiyeti ise Dedicated sunucuları şirketlerin daha çok tercih etmesinde ki etkenlerden bir tanesidir. Sunucuda bulunan kullanıcı adı ve şifre gibi kişiye, şirkete özel bilgiler başka şahıslarda bulunamaz. Bu şekilde dışarıdan erişimler engellenir ve sistem daha güvenilir, korumalı hale gelmiş olur.

windows_dedicate_server_guvenlik

Bu sunucuların dezavantajlarına değinmek gerekirse, sunucu şirkete adanmış olacağından, sunucu yönetimi ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Sunucunun yönetimiyle gereksinim duyulan yazılımları ve programları kendi tarafınızdan kurup sunucusunu da yönetmeniz gerekir. Ancak istenirse sunucunun yönetimi internet üzerinden servis sağlayıcıya da bırakılabilir, ancak bu yol tercih edildiğinde karşılık olarak ek ücret talebiyle karşılaşılabilir. Bir başka dezavantaj ise bant genişliği, işlemci RAM ve saklama kapasitesi olarak daha geniş çözümler sunmasından dolayı bu sunucuların maliyetinin diğer paylaşımlı olan sunuculara oranla daha yüksek olmasıdır.

windows_dedicate_server_guvenlik

Dedicated Sunucu türleri

Temel dedicated sunucular, yüksek performanslı dedicated sunucular, bant genişliği odaklı dedicated sunucular, uygulama odaklı dedicated sunucular, veri tabanı odaklı dedicated sunucular olmak üzere beş türe ayrılmaktadır.

windows_dedicate_server